Hypersoniq Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Witam wszystkich.Mam kilka pytań odnośnie oleju.1. Przy jakim braniu przez moto oleju powinienem się zacząć niepokoić?2. Czy jeżeli nie świeci się kontrolka ciśnienia oleju (zakładając że działa), a jego poziom nie sięga bagnetu mogło to spowodować jakieś uszkodzenia?3. Jak moge sprawdzić czy kontrolka działa nie narażając silnika? Wybaczcie formę postu i nazewnictwo, ale jestem kompletnym laikiem a to moje pierwsze moto.Z góry dziękuję za odpoiwiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Breżniew Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Jak ci pali wiecej niz 1l /1000km to trzeba uważać i pilnować stanu oleju przed każdą większą przejażdżką. Olej sprawdzaj często.Jazda ze zbyt niskim poziomem oleju jest szkodliwa dla silnika mimo , ze kontrolka jeszcze sie nie zapala. Wprawdzie jeszcze sie nie zaciera ale występuje przyspieszone zużycie i jest większe ryzyko braku ciśnienia przy np przyspieszaniu.Kontrolkę najprościej sprawdzisz po przez chwilowe podłaczenie przewodu od czujnika cisnienia do masy przy włączonym zapłonie. Jak lampka sie wtedy zapali to zarowka jest ok. Po uruchomieniu silnika lampka powinna gasnąć.Jak lampka się nie zapala przy włączonym zapłonie i nie paracującym silniku , a wcześniej ustaliłeś ze zarowka jest sprawna, to czujnik do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2008 Najprościej zadzwoń i obejrzę co się stało Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi