kuba_195 Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 (edytowane) Widzac wszystkie problemy z rejestracja pojazdów po zmianach moze wam troche ułatwie przebrniecie przez problemy z rejestracja i pokaże dokumenty (na swojej podstawie) jakie są potrzebne do rejestracji motocykla 125 z Niemiec. Opisuje jak w moim przypadku przebiegała rejestracja.Tak jak przepisy mówią potrzebny jest dowód rejestracyjny składający sie z 2 części, czyli zmuszeni jesteśmy przedstawic 2 dokumenty w których jest wpisany/wbity numer rejestracyjny pojazdu. 1. Musimy posiadac umowe kupna sprzedaży najlepiej 2-u języczną, zaoszczędzimy kase u tłumacza.2. Jeśli taki posiadamy idziemy go przetłumaczyc do tłumacza przysięgłego koszt około 80zł wraz z umową K-S, która także musi posiadac pieczęc tłumacza. Tą umowe znajdziecie do pobrania na tej stronie http://www.biurotlumaczen.czest.pl/wzory_umow_kupna.html 3. Udajemy sie do US i składamy Vat-24, czyli zwolnienie z Vat-u w wysokości 160zł i czekamy na otrzymanie Vat 25 (około 2-3 dni)4. Robimy pierwszy w kraju przegląd techniczny pojazdu koszt ok 120zł.5. Wypełniamy w wydziale komunikacyjnym wniosek o pierwszą rejestracje pojazdu w kraju, dołączamy wszystkie dotychczas zgromadzone dokumenty.6. Czekamy na miekki dowód ,i przemieszczamy sie do Ubezpieczalni ubezpieczyc pojazd.7. Teraz nie jestem pewnien czy składamy też PCC-3 czyli opłata podatku dochodowego w wysokości 2 % od wartości na umowie.(nie pamiętam czy przy pierwszej rejestracji też obowiązuje, wiec poprawcie).Poniżej zamieszczam dowód rejestracyjny jaki ja otrzymałem (kopia) który wystarczył do rejestracji pojazdu w polsce Zulassungbescheinigung Teil 1-dowód rejestracyjny cz.1http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2478a81db5b2c36f.html Gutachten- Dokument dopuszczenia do ruchu"Karta pojazdu" ( z drugiej strony jest nr rejestracyjny)http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ef6f584fc5dcebb6.htmlmam nadzieje że choc troche tym postem rozwiejewasze wątpliwości, bo sam wiem ile mnie to nerwów kosztowało, i chce wam jakoś pomóc. pozadrawiam!!! i przepraszam za ewentualne błedy, które czynie dośc czesto:) Edytowane 21 Kwietnia 2008 przez kuba_195 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapa Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 ...i wszystko jasne !! :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekwalcz Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 witam. jeszcze motocykla nie kupilem ale pojawil sie problem. Niemiec mówi, że motocykl już wymeldował i nie ma dowodu rejestracyjnego tylko dokument wymeldowania. Czy dam rade ten motocykl zarejestrowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matiss Opublikowano 9 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2008 Bez dowodu rejestracyjnego od grudnia nie da sie w polsce zarejstrowac. Mam własnie taki problem i zamerzm go wkrótce zorwiazac. Kobieta w wydziale komunikacji powiedziała mi ze moge sie starac o dowód albo jego duplikat w niemczech gdzie był moto zarejstrowany. Mam nadzieje ze sie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekwalcz Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Mi podobnie powiedziała. Tylko ze niemiec już tego dowodu nie ma bo go oddał do urzędu. I teraz musiałby motor od nowa rejestrować żeby mi dać ten dowod. Babka jeszcze powiedziala ze jest takie prawo Unijne, które mowi ze moge ten motor zwrocic wlascicielowi a on ma obowiazek oddac mi pieniadze. Nie wiem tylko w jakich okolicznosciach ten przepis moze zostac wykorzystany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicek15 Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Tego dowodu nie ma niemiec! Ma go niemiecki urząd komunikacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekwalcz Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Tego dowodu nie ma niemiec! Ma go niemiecki urząd komunikacji.I co mógłby go odzyskać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicek15 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Teraz tylko ty możesz go odzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekwalcz Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 Teraz tylko ty możesz go odzyskać.Jak ja mam go odzyskac skoro to niemiec wymeldowal i on byl poprzednim wlascicielem motoru. To jak JA mam ten dowód odzyskać? Co pójde do urzedu w niemczech i powiem ze chce odzyskac dowod z motoru ktorego nie mialem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicek15 Opublikowano 11 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2008 (edytowane) Ehh, nic nie rozumiesz. Spisałeś przecież umowę z niemcem i moto prawnie jest Twoje?Idziesz do niemieckiego WK i prosisz o dowód Teil 1 i Teil 2.Każdy, kto kupuje moto w niemczech musi sobie sam po to iść.Aha i chyba nie muszę przypominać, że musisz iść po to z umową K-S. Edytowane 11 Czerwca 2008 przez wicek15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciekwalcz Opublikowano 12 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2008 kurcze nie wiedzialem.. :biggrin: wielkie dzieki. pozdrawiam a moge te dowody odebrac w jakimkolwiek miescie czy tylko tam gdzie moto bylo zarejestrowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicek15 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2008 Tam gdzie było zarejestrowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi