Skocz do zawartości

rdza na gladzi cylindrowej

morooseck
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

dawno mnie juz tu nie było...

mam prośbe... udało mi się zdobyć 2 oryginalne, nie smigane cylindry do mz trophy tylko ze na gladzi juz zdazyla sie wytworzyc rdza. nie ma duzych wzerów ale nalot jest na calej powierzchni...

jak najlepiej to usunąć żeby nie niszczyc cylindra?? myslalem nad drobnym papierem sciernym albo szlif jednak to drugie wyjscie za bardzo mi sie nie podoba....

dawno mnie juz tu nie było...

mam prośbe... udało mi się zdobyć 2 oryginalne, nie smigane cylindry do mz trophy tylko ze na gladzi juz zdazyla sie wytworzyc rdza. nie ma duzych wzerów ale nalot jest na calej powierzchni...

jak najlepiej to usunąć żeby nie niszczyc cylindra?? myslalem nad drobnym papierem sciernym albo szlif jednak to drugie wyjscie za bardzo mi sie nie podoba....

Jeśli to tylko nalot, bez grubych ziaren korozji, to najlepiej jak dasz te cylindry do samego honowania. Honowanie to obróbka wykańczająca gładzi, polegająca na dogładaniu powierzchni osełkami z kamienia ściernego osadzonymi w specjalnej głowicy. Usługę taką zrobią ci w zakładach wykonujących szlify. Tam też ocenią na ile ten nalot faktycznie jest powierzchowny. :banghead:

A jak chcesz spasować nowy tłok z tym cylindrem żeby była normalna komprecha?? Najpierw go pomierz, potem kup tłok na odpowiedni szlif i daj do obróbki z honowaniem włacznie. Ja przynajmniej innego spasowania sobie nie wyobrażam.