Skocz do zawartości

SIdi vs alpinestars

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przejmuj sie tym przemakaniem. Moje Vertigo podczas jazdy w deszczu puściły wodę tylko lekko na palcach. Właściwie tego nie czułem i zobaczyłem ,że mam mokrą skarpetę dopiero po ściągnięciu buta więc tragedii nie ma.

Witaj, oprócz Sidi Mega Gore są również Sidi Tepor - cenowo pomiędzy zwykłymi Sidi Vertigo a Mega Gorami. To są również Sidi z nieprzemakalną membraną ale bez Gora Texu. Konstrukcja jest identyczna jak w Mega Gorach i na pewno Ci nie przemokną. Kupowałem je na niemieckim ebayu za 760 zł. Warunek - musisz przymierzyć bo rozmiarówka jest naprawdę ważna. Ktoś napisał, że wywietrzniki w Mega Gorach to atrapa - sprawdź to bo w Teporach też tak myślałem a trzeba je było po prostu otworzyć - miały niewielką nadlewkę w miejscu suwaka wywietrznika i nie chciały się otworzyć. Ale silny nacisk to zmienił :icon_mrgreen:

A obecnie mam Sidi Vertigo Corsy i nie narzekam, są naprawdę świetne

Ja też polecam Vertigo, bo sam ich używam. Przed zakupem mierzyłem alpinestars'y ale jakoś do mnie nie przemawiały. Wybór padł na sidi i jestem bardzo zadowolony.Wygodne, dobra ochrona no i ładnie wyglądaję na nodze, co tez ma jakieś znaczenie.

No poki co nieżle mnie przekonują te wypowiedzi na temat Vertigo ale mam pytanie jak się sprawdzają na dalekie wypady...mówie tu o naprawde długich tripach....

No fakt co do alpinów no są dość specyfycznym butem a sama firma też się niezle ceni...

"Jak każdy włoski sportowy sprzęt z dusza i mocnym charakterem..."

Mam takie pytanko do tych, ktorzy mieli do czynienia z Sidi.

Dzisiaj mierzylem Vertigo i B2 w rozmiarach 43 i 44. Przy 43 buty na dlugosc jest na styk tj. nie dotykam palcami do czubka buta, ale jest maksymalnie kilka milimetrow odstepu. Mam mocno scisniete srodstopie, a w piecie tyle luzu ile potrzeba, wrecz idealnie. Spodnie da rade wlolzyc w razie czego.

Natomiast w przypadku 44 mam minimalnie wiecej luzu z przodu, srodstopie nie jest tak scisniete i, jak na buty, sporo wiecej luzu w piecie. Pewniej czuje sie w 43 tj. noga jest sztywna i nic nie lata, ale troszke boli po zdjeciu. Nie to, ze w 44 jest masa luzu, ale na pewno sa luzniejsze. I mam dylemat, ktore brac. Czy to srodstopie sie rozejdzie w 43? Bo bo 5 minutach przymiarki 43 mialem takie wrazenie, jak po mocno zapietej lyzwie.

Dzieki z gory za pomoc.

Mowa o Corsie czy zwykłych? jak Corsa to bierz większe bo regulacją z przodu można docisnąć tak, żeby but przylagał idealnie. Rozcisnąć może być ciężko, bo to dość mocny but (moje się nie rozcisnęły) ale można iść do szefca, oni mają specjalny osprzęt do tego

Edit. Doczytałem że porównujesz do b2 więc mowa o zwykłych vertigo.

Edytowane przez skinny500

Mowa o Corsie czy zwykłych? jak Corsa to bierz większe bo regulacją z przodu można docisnąć tak, żeby but przylagał idealnie. Rozcisnąć może być ciężko, bo to dość mocny but (moje się nie rozcisnęły) ale można iść do szefca, oni mają specjalny osprzęt do tego

Edit. Doczytałem że porównujesz do b2 więc mowa o zwykłych vertigo.

Chodzi o zwykle Vertigo. Chcialbym uslyszec opinie kogos jeszcze.

Mam takie pytanko do tych, ktorzy mieli do czynienia z Sidi.

Dzisiaj mierzylem Vertigo i B2 w rozmiarach 43 i 44. Przy 43 buty na dlugosc jest na styk tj. nie dotykam palcami do czubka buta, ale jest maksymalnie kilka milimetrow odstepu. Mam mocno scisniete srodstopie, a w piecie tyle luzu ile potrzeba, wrecz idealnie. Spodnie da rade wlolzyc w razie czego.

Natomiast w przypadku 44 mam minimalnie wiecej luzu z przodu, srodstopie nie jest tak scisniete i, jak na buty, sporo wiecej luzu w piecie. Pewniej czuje sie w 43 tj. noga jest sztywna i nic nie lata, ale troszke boli po zdjeciu. Nie to, ze w 44 jest masa luzu, ale na pewno sa luzniejsze. I mam dylemat, ktore brac. Czy to srodstopie sie rozejdzie w 43? Bo bo 5 minutach przymiarki 43 mialem takie wrazenie, jak po mocno zapietej lyzwie.

Dzieki z gory za pomoc.

Ponawiam.

Ponawiam.

Może jak nie masz tyle luzu to grubsza troche skarpete ubierzesz a te buty sie nie rozchodza wiec te troche luzu moze byc bo jak po zdjeciu Cie cisna to raczej przy chodzeniu tez bedzie Cie bolec

• 2 tygodnie później...

Ponawiam.

patrz na długość czy są dobre na szerokość się trohce rozejda

Wczoraj dokonałem zakupu vertigo :crossy:

Pojezdziłęm połaziłem

Wniosek z sidków vertigów

NIE WIDZE BEZ INNEGO BUTA JAZDY JAK I CHODZENIA :biggrin:

But naprawde genialny

Ciepło w nim gdy ma byc ciepło zimno hmm pzewiewny ;)

zajebiscie wygodny nie czuje go wogole nawet po całym dniu chodzenia:D

wogole pytanko

czym konserwujecie tego bucika jakies srodki macie?

by skóra nie pękała ?