Skocz do zawartości

Swiatła aprilia af-1 replica

polo40
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

ustawione jest dobrze, bo po drzewach nie swieci, tylko snop swiatla jest prawidlowo kierowany na droge. Tego akurat jestem pewny

Dzisiaj przymierzylem H4 i jakos duzo lepiej nie jest. Odblysnik matowy nie jest, zarowki swieca dobrze, ale i tak moje auto na postojowkach swieci lepiej...

Boczi -> alternator af1 spokojnie uciagnie H4 55W, ale odblysnik juz gorzej. Takze zalozenie slabszej zarowki niewiele da.

Edytowane przez mm666

No to macie cos nie tak z żarnikiem żarówki... albo zarowka jest zle włozona... sprawdz czy mozesz inaczej wlozyc zarówke.. i napisz!

ps.mm666 napisz do mnie na gg to ci wytłumacze!

Edytowane przez Boczi013

poprostu bedzie świecic cała swoją moca:P tak samo jak bys do roweru włozył 10W gdzie powinna byc 2.4W to sie namachasz a zarówka bedzie sie ledwo żarzyc :biggrin:

No to macie cos nie tak z żarnikiem żarówki... albo zarowka jest zle włozona... sprawdz czy mozesz inaczej wlozyc zarówke.. i napisz!

ps.mm666 napisz do mnie na gg to ci wytłumacze!

Nie musisz tlumaczyc, wiem o co Ci chodzi

Polo-> jak wcisnales zarowki h4 do oryginalnych oprawek?

w af 1 też jest tak że długie jest tylko lewe? Wymiana na H4 dała jakąś zmianę? Chociaż trochę lepiej jest? I jak zamocowany ma być ten żarnik? Nigdy nie zwracałem na to uwagi bo przeważnie żarówkę da się włożyć tylko w jeden sposób...

Boczi -> no przeciez mowilem, ze bankowa... zarowke mozna zalozyc w 1 pozycji i jeszcze raz powtarzam, ze swiatla swieca w dobrym kierunku, ale slabo

Ciekwi mnie tylko jak zalozyc H4 do oryginalnych oprawek, chociaz takie eksperymenty ze swiatlami troche mnie przerazaja (innych uzytkownikow drog pewnie tez :icon_question: )

Więc tak nie uciągła 2 żarówek, spróbuje coś jeszcze rozebrac klosz i spryskac jakąs farbą np. chromem może to coś da.

mm666 ---> odkeciłem stare mocowanie i pasowało idealnie tylko trzeba było zrobic zapinke z drutu trzyma sie jak rzep psiego ogona:)

No tak przerażają ale wiesz co mnie bardziej przeraża to jak one świeca to jest przerażające nie sądzisz?? Mówią żeby fabryki nie poprawiac ale widzicie sami że trzeba;/

Nie uciągnęła czyli akumulator padał? Ehh to lipa... A próbowałeś takie jakie mają być seryjnie tylko, że nowe? Może po prostu oryginalne stare były? Spryskiwanie chromem raczej nic nie da, może być jeszcze gorzej bo światło zacznie się rozpraszać. W ostateczności spróbuj jedną H4 a drugą zwykłą, może będzie dobrze?

SuleY próbowałem wszystkiego co napisałes, jak założyłem nowe żarówki to wszytskjie po ja wiem 20 godzinach pracys ie przepalały, potem założyłem do jednego h3 a do drugiego tą oryginalna, potem h3 i h4 fakt efekt był najleprzy ale itak to było do niczego. nie było dobrego oświetlenia

Wiec tak. Kupcie sobie BA20D 12V 35/35W halogen http://www.allegro.pl/item321409435_zarowk..._35w_od_ss.html lub H4 http://www.allegro.pl/item318922383_zarowk..._12v35_35w.html (nie polecam tego rozwiazania)

Nic nie psikaj żadnym spreyem bo spieprzysz reflektory!

Ile razy wam mam tlumaczyc ze H4 nie bedzie dobrze świecic w nieprzystosowanych do tego reflektora! Weźcie orginalną bańkowa zarówke i porownajcie czy macie tak samo jak zaznaczyłem na zdjeciu(pare postow wyzej)

Edytowane przez Boczi013

Ja w suzi mam lampę od AF1, i rzeczywiście jest słaba. Wchodzi do niej orginalnie żarówka H4 35/35W, ale odbłyśnik jest zniszczony i źle odbija światło. Przez jakiś czas w jednej lampie miałem 55/55W i ten odbłyśnik zniszczył się jeszcze bradziej.

Też myślałem nad przeróbką na ksenony, ale palniki ksenonowe - nawet jeśli mają oprawkę halogenu - wkładamy tylko do soczewek. Normalna lampa, a co dopiero zniszczona, która świeci wszędzie tylko nie tam gdzie powinna będzie oślepiać kierowców i ściągać niepotrzenbnie "panów władze".

Jest na to metoda - pozyskać soczewkę z seryjnego pojazdu, wyciąć na nią otwór w odbłyśniku reflektora i zamontować. Szyby reflektora nie można usuwać, ona ma chronić soczewkę przed brudem i zniszczeniem, należy ją wypolerować z żeberek nas błysk - one rozpraszają swiatło.

Można założyć samą soczewkę z dedukowaną żarówką halogenową - to też pomoże, a będzie taniej. Przetwornica: 200zł, palnik ksenonowy 50zł, a sama żarówka halogen 20zł. Ten typ reflektora ma lepszy współczynnik skupiania światła, czy jakoś tak.

Proponuję włożyć palnik o niskiej temperaturze 4300K, dzięki temu przeróbka nie będzie się rzucała w oczy, bo niejest całkiem legalna. Do reflektora jest przewidziane odpowiednie źródło światła i nimożna go zmieniać. Ale cotam, ma dobrze świecic i nie oślepiać.

PS: w ustawie niema wzmianki o samopoziomowaniu reflektora ksenonowego ani o obowiązkowym układzie czyszczenia szyby.

W af-1 też jest tak że są dwie lampy, w jednej zwykłe a w drugiej zwykłe i długie? Z tego co czytałem w oryginale powinny być 55W H1 a na długie 55W H3 tak? Czyli teraz najlepszy efekt był jak H1 była zmieniona na H3 a H3 na H4-ale ile W?

Ksenony to za droga bajka, i tak rzadko jeżdżę po ciemku. Chcę po prostu być widoczny na drodze i widzieć co mam przed kołem gdy jest ciemno.

Edytowane przez SuleY