Bugs Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Witam, Proszę o odpowiedź na następujące pytanie : motocykl używany co to oznacza, czy:- jest to motocykl, który ma powyżej 6 miesięcy i przebieg powyżej 6000 km ?A jeśli motocykl ma 18 miesięcy i przebieg 2400 km to już nie jest kwalifikowant jako używany ? Bardzo proszę o wyczerpującą odpowiedź.Z góry wielkie dzięki. PozdrawiamBugs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit373 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 tzn pytasz o VAT w Urzędzie Skarbowym? jeśli tak to tak:jeżeli pojazd ma mniej niż 6 m-cy lub 6tys km to jest uznawany jako nowy i należy zapłacić podatek VAT np moto jest z rocznika 1991 i ma przebieg 2500km - jest nowyoraz odwrotnie - pojazd ma 5 m-cy i nakulane 15tys km i po szlifie - jest nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugs Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Hej, No to niedobrze ! :-( W takim razie ile Vatu będę musiał zapłacić ? Motocykl jest od dealera nemieckiego więc już jest wliczony niemiecki vat. PozdrawiamBugs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuT Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 zmien wskazania zegara i juz masz po klopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 W urzędzie skarbowym płacisz circa 150zł. Tak dużo?A z kręceniem licznika, to w niemczech nawet się nie odzywaj. Tam się do paki za to idzie. Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugs Opublikowano 22 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Hej, Nie przekręciłbym licznika. Co do 150 PLN to nie kwota :-) Myślałem,że będą jakieś dodatkowe opłaty.Jeśli sprawa ma się zzakończyć na 150 dla US to super. POzdrawiamBugs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G3d Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 150zl to jest za zwolnienie z vatu, a chyba nie o to idzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vatzeque Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Nie wiem tak na prawdę o co koledze chodziło :biggrin:Ja tylko do US się ustosunkowałem. Cytuj Szkolenia motocyklowe, Żory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugs Opublikowano 23 Stycznia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Hej, Chyba zostałem źle zrozumiany. Jeśli motocykl zostanie uznany za nowy przez US to jakie opłaty będę musiał ponieść. Czy różnicę w Vacie ? jaką ? czy jakeś dodatkowe opłaty ? PozdrawiamBugs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit373 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 nie spamować :) jeżeli twój motocykl zalicz się do grupy pojazdów, które mają przebieg mniejszy niż 6tys km lub są młodsze niż 6m-cy to płacisz drugi raz VAT w Polsce od kwoty na umowie lub fakturze. kwota 150zł o której wspomniał jeden kolega to jak przywieziesz używany - płacisz za pismo, które mówi, że nie płacisz podatku VAT. Jeżeli twoje moto jest starsze niż 6 m-cy to tak jak mówi ZIUT - wpisz sobie na umowie przebieg np 8tys km i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurjuszi Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 Zacytuje urzędnika U.S. "Panie, a jak my mamy sprawdzić ile on ma przebiegu? Rozumiesz pan, nie?" I tu oczko... pozdr Cytuj "Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 podatek wynosi 19 lub 22 % dokładnie nie pamiętam. jak ja robiłem opinie stwierdzajacą dane motocykla to spisał on stan licnzika, (raczej powiedziałem mu co chciałem) i jest to udokumentowane, ale np jeśli takiej opinii nie posiadasz, to na przeglądzie pierwszysm w kraju nie jest nigdzie wpisywanychyba stan licnzika wiec sprawa jest na poziome inteligentnych urzędników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit373 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 (edytowane) podatek wynosi 19 lub 22 % dokładnie nie pamiętam. jak ja robiłem opinie stwierdzajacą dane motocykla to spisał on stan licnzika, (raczej powiedziałem mu co chciałem) i jest to udokumentowane, ale np jeśli takiej opinii nie posiadasz, to na przeglądzie pierwszysm w kraju nie jest nigdzie wpisywanychyba stan licnzika wiec sprawa jest na poziome inteligentnych urzędników... po co robiłeś opinię stwierdzającą "dane motocykla"? pierwszy przegląd NIE interesuje urzędu skarbowego, idziesz do nich z umową lub z fakturą, płacisz, idziesz na przegląd, tłumaczenia i do rejestracji.VAT w Polsce wynosi 22% Edytowane 23 Stycznia 2008 przez pit373 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuba_195 Opublikowano 23 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2008 kupiłem z włoch motor i dowód był niestety nieczytelny nie wszystkie dane byly widocze i z tad ta właśnie potrzeba zrobienia opini.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi