Skocz do zawartości

Motocykl używany - co to znaczy ?

Bugs
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o odpowiedź na następujące pytanie : motocykl używany co to oznacza, czy:

- jest to motocykl, który ma powyżej 6 miesięcy i przebieg powyżej 6000 km ?

A jeśli motocykl ma 18 miesięcy i przebieg 2400 km to już nie jest kwalifikowant jako używany ?

Bardzo proszę o wyczerpującą odpowiedź.

Z góry wielkie dzięki.

Pozdrawiam

Bugs

tzn pytasz o VAT w Urzędzie Skarbowym?

jeśli tak to tak:

jeżeli pojazd ma mniej niż 6 m-cy lub 6tys km to jest uznawany jako nowy i należy zapłacić podatek VAT

np moto jest z rocznika 1991 i ma przebieg 2500km - jest nowy

oraz odwrotnie - pojazd ma 5 m-cy i nakulane 15tys km i po szlifie - jest nowy.

Hej,

Chyba zostałem źle zrozumiany. Jeśli motocykl zostanie uznany za nowy przez US to jakie opłaty będę musiał ponieść. Czy różnicę w Vacie ? jaką ? czy jakeś dodatkowe opłaty ?

Pozdrawiam

Bugs

nie spamować :)

jeżeli twój motocykl zalicz się do grupy pojazdów, które mają przebieg mniejszy niż 6tys km lub są młodsze niż 6m-cy to płacisz drugi raz VAT w Polsce od kwoty na umowie lub fakturze.

kwota 150zł o której wspomniał jeden kolega to jak przywieziesz używany - płacisz za pismo, które mówi, że nie płacisz podatku VAT.

Jeżeli twoje moto jest starsze niż 6 m-cy to tak jak mówi ZIUT - wpisz sobie na umowie przebieg np 8tys km i po kłopocie.

Zacytuje urzędnika U.S. "Panie, a jak my mamy sprawdzić ile on ma przebiegu? Rozumiesz pan, nie?" I tu oczko...

pozdr

"Łudududududududududuuuu... Łudududududududduddddd" - Theodor (Zegrze 2010)

"Hondy mają taki dziwny dźwięk..." - Autor nieznany (Udrzyn 2010)

podatek wynosi 19 lub 22 % dokładnie nie pamiętam. jak ja robiłem opinie stwierdzajacą dane motocykla to spisał on stan licnzika, (raczej powiedziałem mu co chciałem) i jest to udokumentowane, ale np jeśli takiej opinii nie posiadasz, to na przeglądzie pierwszysm w kraju nie jest nigdzie wpisywanychyba stan licnzika wiec sprawa jest na poziome inteligentnych urzędników...

podatek wynosi 19 lub 22 % dokładnie nie pamiętam. jak ja robiłem opinie stwierdzajacą dane motocykla to spisał on stan licnzika, (raczej powiedziałem mu co chciałem) i jest to udokumentowane, ale np jeśli takiej opinii nie posiadasz, to na przeglądzie pierwszysm w kraju nie jest nigdzie wpisywanychyba stan licnzika wiec sprawa jest na poziome inteligentnych urzędników...

po co robiłeś opinię stwierdzającą "dane motocykla"?

pierwszy przegląd NIE interesuje urzędu skarbowego, idziesz do nich z umową lub z fakturą, płacisz, idziesz na przegląd, tłumaczenia i do rejestracji.

VAT w Polsce wynosi 22%

Edytowane przez pit373