zbyhu Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Czolem! Poniekad masz racje, ale z drugiej strony jazda jaka zaprezentowali Policjanci podlega w tym wypadku rowniez pod usilowanie zabojstwa w Twoim rozumieniu... Jazda tego radiowozu byla rownie niebezpieczna, jak tego motocykla. Na moj gust koles jechal na tyle prosta droga, ze przewidzenie zlokalizowania blokady nie byloby duzym problemem, a byloby duzo lepszym i bezpieczniejszym rozwiazaniem. No i tak jak juz pisalem wczesniej - Policja nie miala tu latwego wyboru. Scigac, nie scigac - kazde rozwiazanie bylo w pewnym sensie zle i kazde mogloby byc brzemienne w skutki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisterBIG Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Laboko - trochę Ziobrzysz.w polsce jest nadużywana broń w zatrzymywaniu - idą na łatwiznę.Zablokują trochę drogi, chcesz przejechać i minąć wszystkich, a tu stoi z rozdziabionymi rękami pies. Chcesz go ominąć a on wtedy ma wymówkę że chciałeś go rozdziabić i strzela - było kilk takich zdarzeń ostatnio. Tu nie chodzi o zatrzymanie za wszelką cenę kogokolwiek z narażaniem innych. Są odtego inne środki techniczne. Morderca który napadł na kantor upoważnia policje do strzelania i narażania postronnych? Dziwne myślenie. Kiedyś zastrzelili 20 latka i posłali na wózek pasażera 19 latka, bo mysleli że to groźni bandyci. W szwecji np robią to tak, jadą za gościem radiowozem, gdy się nie zatrzyma, ma lepszy sprzęt itd, lekko odpuszczają, starają się obserwowoać gdzie jedzie i przez radio wysyłają cywilki - które również obserwują!! gdzie uciekinier jedzie. Czasami wzywaja dyskretny śmiglowiec. Rezultat - bandzior się odpręża, zaczyna normalnie jechać myśląc że uciekł, nie stwarza zagrożenia!!!! i go zdejmują gdy się zatrzyma. Mają monitoring we wszystkich miastach itd. I to jest normalna praca, nie dziki zachód z zapierdalaniem 300 po drodze i strzelaniem do ludzi jak do kaczek. A większość psów w polsce ma pełne gacie po okresie "mafii rosyjskich" w latach 90-tych i chętnie strzelają (z przyczyną próbą przejechania psa). Ostatnio zabili 20 latka, za brak prawka, bo się nie zatrzymał, i zamiast celować w oponę lub silnik, strzelili mu w kręgosłup (między łopatkami), spadł, rozwalił się o bandę, zginął na miejscu, a motocykl złamał biodro kobiecie która szła chodnikiem. Za takie coś urwałbym łeb psu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raio Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Ciebie to chyba do policji nie przyjęli i teraz wywalasz swoje frustracje. Może i trochę ortodoksyjny jestem ale jak by mi ktoś moto zwinął to nie wahał bym się i strzelał do bandyty bez żalu o jego życie. Jeżeli zrobił by to za mnie policjant to bym mu jeszcze nagrodę ufundował. Oczywiście trzeba uważać na innych ludzi a nie strzelać na pałę. Uważam też że jeżeli ktoś próbuje uciec przed umundurowanymi funkcjonariuszami próbującymi go zatrzymać to wtedy powinni móc użyć wszelkich środków do jego zatrzymania. A co do Szwedów z ich zajebistą skutecznością to polecam filmy o ghost raiderze tam widać jak ich taktyka się świetnie sprawdza :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Jesli dla Ciebie wartosc samochodu, czy motocykla = wartosc ludzkiego zycia, to nie mam pytan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raio Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Jesli dla Ciebie wartosc samochodu, czy motocykla = wartosc ludzkiego zycia, to nie mam pytan. Źle mnie zrozumiałeś. Dla mnie wartość MOJEGO motocykla stoi WYŻEJ niż życie złodzieja. To tak dla jasności :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisterBIG Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 (edytowane) no złapali ghostridera, zlapali, ma zakaz sądowy prowadzenia pojazdów i dlatego nie ma nowych filmów (następne zlapanie to więzienie). Jeżeli jest zlodziej i zidentyfikowany kradziony pojazd, to nie należy strzelać aby go zabić.Po co ci martwy złodziej + rozjebany motor? Kto ci wtedy za niego zapłaci? Tak, gość dostaje pierdziel i nakaz sądowy odszkodowania (ktore musi zapłacic bo inaczej zamiana na pierdziel).Jak go kropną to poprostu przywiozą ci (na twój koszt) rozwalony motor, z flakami jakiegoś przechodnia. Wiadomo, złodziejowi mozna wyrwać łapę, nakopać po ryju itd, ale tutaj mówimy o głupocie szczeniaka który uciekał bez prawka. Dosyć dobrze radzę sobie w biznesie, i nigdy nie próbowałem startować na psa. Nie kręci mnie blacha i poczucie dowartościowania. Mam kilku w rodzinie i to największe patafilony, które z odznaka są mocne, a bez niej normalne gówniarze. Myślę że najlepiej namierzyć dziuplę do której twój motorek wiezie - dla niego im w lepszym stanie tym lepiej. Wtedy masz cały motorek, gościa w pace i odszkodowanie (o które możesz wystąpić cywilnie) Edytowane 22 Stycznia 2008 przez MisterBIG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenix69 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 akurat trafił na najlepszego policjanta z drogówki Lisa ( nie Tomasza z TVNu :biggrin: ) a najlepszy bo co? wygrał medal złotej patelni w lublinie czy wygrał 1/4 mili??? dla mnie sprawa prosta - jak zaczoł jechać to powinien spierniczyć - i naczej bym sie zatrzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raio Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 no złapali ghostridera, zlapali, ma zakaz sądowy prowadzenia pojazdów i dlatego nie ma nowych filmów (następne zlapanie to więzienie). Jeżeli jest zlodziej i zidentyfikowany kradziony pojazd, to nie należy strzelać aby go zabić.Po co ci martwy złodziej + rozjebany motor? Kto ci wtedy za niego zapłaci? Myślę że najlepiej namierzyć dziuplę do której twój motorek wiezie - dla niego im w lepszym stanie tym lepiej. Wtedy masz cały motorek, gościa w pace i odszkodowanie (o które możesz wystąpić cywilnie) Tu masz rację, dlatego najlepiej strzelać zanim odpali sprzęta :biggrin: ale już a tymi odszkodowaniami to nie tak prosto jak piszesz, paru osobom na forum zniknęły motocykle i jakoś po ich odzyskaniu nie cieszyli się z gigantycznych odszkodowań. I z tym zabijaniem to nadinterpretacja. Uważam że broń jest często najskuteczniejszym sposobem powstrzymania złodzieja a że przy tym zginie to jest już efekt uboczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Jak tak czytam niektóre posty to mi się słabo robi.W polsce naszej kochanej 98% funkcjonariuszy przez cały okres swojej służby nie oddaje oni jednego strzału podczas wykonywania swoich obowiązków to raz, dwa jak sobie wyobrażacie blokadę na takiej drodze ustawią radiowozy i co dalej dość pędzi grubo ponad 200 km/h czyli w jedna sekundę przebywa drogę mniej niż 50 m do tego czasz reakcji około 0,9 sek. wiec zrobienie takiej blokady było by debilizmem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyhu Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Czolem! Zrobienie blokady zatamowowaloby caly ruch, wiec koles widzac korek przed ryjem musialby zwolnic i sie zatrzymac.Wszedzie na swiecie to dziala, to czemu tu ma nie zadzialac? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elvis Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Tak jak wszędzie na świecie motocykliści sie przepychają miedzy samochodami w korku, a gość nie należał raczej do skłonnych na kompromis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enZo Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 (edytowane) a najlepszy bo co? wygrał medal złotej patelni w lublinie czy wygrał 1/4 mili??? dla mnie sprawa prosta - jak zaczoł jechać to powinien spierniczyć - i naczej bym sie zatrzymał Najlepszy z policjantów a nie wszystkich kierowców. Są taki konkursy w plocji zręcznościowe dla kierowców z drogówki (plac, pościgi itd.) organizowane i ten piesek wygrał wszystkie przez kilka lat z rzędu. Edytowane 22 Stycznia 2008 przez enZo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisterBIG Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 to że jest najlepszy wśród psiarni to pozwala mu jechać jak idiota? później się rozdziabił (ktoś pisal że po 2 tygodniach). Szczerze to naprawdę dobrzy kierowcy nie pracują w policji - za takie pieniądze?Ci mają tylko doświadczenie. :):P Ale i tak kolo z filmu na motorze to patafilon i cymbał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenix69 Opublikowano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2008 Czolem! Zrobienie blokady zatamowowaloby caly ruch, wiec koles widzac korek przed ryjem musialby zwolnic i sie zatrzymac.Wszedzie na swiecie to dziala, to czemu tu ma nie zadzialac? Pozdrawiam ciekawe gdzie na świecie - pokaż mi film gdzie psy do zatrzymania uciekiniera tworzą korek z cywilnych samochodów ... za dużo "Zabójczej broni" się naoglądałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patriko Opublikowano 24 Stycznia 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2008 (edytowane) Dla mnie taki pościg za motocyklem to jest czysty debilizm :) Taki policjant ma chyba mózg w dupie :biggrin: A to, że wygrywa konkursy na najlepszego drivera o niczym nie świadczy :icon_mrgreen: Nawet najlepsi się rozpierd***ją. A najwidoczniej tym pościgiem chciał dać upust swojej spargnionej ambicji, że dopadł motocyklistę. Zaraz będzie wrzawa na forum :cool: A poza tym widać momenty jak ładnie Pan policjant przegina i wygląda jak bym zamiast mózgu kierował nim jakiś dziki instykt. Ileż szkód wyrządzi motocykl a ile zgarnąć samochodów i spustoszenia może wyrządzić 2 tonowy kawał żelastwa rozpędzony do 150 lub 200km/h Ogólnie to AVE dla tego gliny :flesje: Edytowane 24 Stycznia 2008 przez Patriko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi