Skocz do zawartości

problem z zarejestrowaniem

Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Lekko zmartwiłem się czytając ten temat, ponieważ też kupiłem moto w zeszłym roku we wrześniu i jeszcze go nie rejestrowałem. Nie wiecie może jak to jest w przypadku motocykli? :banghead:

tak samo. na twoim miejscu bardziej bym się zmartwił, niż lekko

cóż, potwierdza się stara zasada iż nieznajomość prawa szkodzi

BTW było o tym trąbione na forum, kiedy już na nim byłeś. trzeba było wtedy myśleć...

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

tylko chyba pozostaje wykupić tablie wyjazdowe

Kuba

tak jak Ci pisalem tablice mozesz kazda jedna buda ktora je tloczy z cchecia i bez oporu Ci je zrobi, tak samo jak kazda firma ubezpieczeniowa bardzo chetnie sprzeda Ci ubezpieczenie. Abys jednak dostal ten upragniony dokument ( Ausfuhrzulassung czy jak to sie zwie ) musisz przedstawic w urzedzie pojazd i dopiero na tej podstawie po sprawdzeniu nr. pojazdu zostana Ci wydany dokumenty.

:banghead:

Edytowane przez ks-rider

[/b]witam orientujesz sie moze jak to jest z tymi dokumentami ktore sa wymagane po zmianie przepisow? ja mam duzy brif i wymeldunek i mam pytanie czy na podstawie tych dokumentow jesli pojedzie sie do niemiec wydadza te dokumenty potrzebne do rejestracji pojazdu tutaj czy beda robic jakies problemy? i chyba nie trzeba tam ciagnac samochodu zeby go obejrzeli prosze odpisz!!

[dzieki za wskazowki ale mam pytanko, w tym duzym brifie jaki mam nie ma obcietego rogu i na wymeldowaniu tez, wiec w takim razie chyba nie bedzie mi potrzebny przeglad zeby zalatwic te papiery od nich?

[/b]witam orientujesz sie moze jak to jest z tymi dokumentami ktore sa wymagane po zmianie przepisow? ja mam duzy brif i wymeldunek i mam pytanie czy na podstawie tych dokumentow jesli pojedzie sie do niemiec wydadza te dokumenty potrzebne do rejestracji pojazdu tutaj czy beda robic jakies problemy? i chyba nie trzeba tam ciagnac samochodu zeby go obejrzeli prosze odpisz!!

[dzieki za wskazowki ale mam pytanko, w tym duzym brifie jaki mam nie ma obcietego rogu i na wymeldowaniu tez, wiec w takim razie chyba nie bedzie mi potrzebny przeglad zeby zalatwic te papiery od nich?

jezeli pojazd posiada jeszcze HU i AU i masz odpowiednie dokumenty ( w przypadku HU wpis w dowod rej. lub kartka formatu A4 ) jezeli wiec masz

F.brief / Z.B. Teol II

HU ( wane jeszcze czasowo )

AU ( wane jeszcze czasowo )

to nic je stoi na przeszkodzie zarejestrowac pojazd na niem. numery i poddac procedurze wywozowej ( numery z czerwonym paskiem + ubezpieczenie i dolumenty )

:)

• 3 tygodnie później...

w urzedzie komunikacji powiedzieli ze musze przywiesc z niemiec 2 czesci dowodu rejestracyjnego,bo mam tylko duzy brif i wymeldunek i na podstawie tych dokumentow nie zarejestruja mi samochodu!wie ktos moze czy te papiery bez problemu wydaja:?jedno dla mnei jest nie zrozumiale w tym wszystkim,a mianowicie ze ja mam duzy brif czyli jedna czesc tego dowodu ,druga czesc maly brif zostal zgubiony!a oni zzadaja ode mnie zeby im przywiesc 2 czesci dowodu rejestracyjnego!a przeciez jeden mam,a dugiego wogole w niemczech nie maja bo zginal.w artykulach pisza ze na podstawie jedenj czesci dowodu rejestracyjnego powinni zarejestrowac samochod,moga zadac tylko potwierdzenia z niemiec ze auto bylo tam zarejestrowane!ale w komunikacji mi o tym nie mowili:/tak jakby sami nei wiedzieli ze na podstawie 1 czesci mozna rejestrowac,a przeciez rzecznik ministerstwa infrastruktury tak powiezial!co powinnam zrobic?

jest możliwośc że piszesz podanie że 2 cz, została zgubbiona i dołączasz to do odkumentacji przy rejestrowaniu i oni wysyłają zapytanie do niemieckiego urzędu czy jakoś tak czy ten samlchód był tam rejestowany. taka teoria a praktyka? nie wiem

kurcze wlasnie tak jest w polsce nic nei wiadomo:/ (...)

[OT]

kurcze, właśnie tak jest w polsce: zmieniają przepisy, trąbią o tym na lewo i prawo, wszyscy niby wszystko wiedzą, a i tak zawsze trafi się ktoś nieuświadomiony, albo przekonany że zmiany zmianami, a i tak się musi udać przepchnąć na lewo... :icon_rolleyes:

na twoim miejscu dawno złapałbym za telefon i porozmawiał z kierownikiem wydziału czy referatu w swoim starostwie. przynajmniej wiadomości będą pewne i z pierwszej ręki

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]