Skocz do zawartości

SV 650 S - cieknąca laga - prośba o uwagi

&REW
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :icon_twisted:

dopiero co pisałem o dobijającym widelcu i oto proszę, mam cieknącą lagę.

W poprzednim temacie mówiłem, że nie widać żadnych wycieków. I tak było. Wyciek objawił się zapewne dopiero wczoraj. A zobaczyłem dzisiaj idąc po moto na parking. Przy lewej ladze na posadzce zebrała się kałuża oleju wielkości denka od piwa (puszka :buttrock: ). Laga jest mokra mocno od dołu przy piaście, ale po nitce do kłębka i okazuje się, że jest mokra na górze. Wycieka prawdopodobnie przez uszczelniacz.

Przeszukałem wstępnie forum na okoliczność cieknących lag. Ale i tak mam kilka pytań. Będę naprawiał w serwisie, a nie we własnym zakresie, ale:

1) Czy laga zaczęła cieknąć bo uszczelniacz puścił i dlatego wcześniej dobijał widelec? Czy też olej wycieka, bo coś się stało w środku w związku z dobijającym widelcem i przyczyny trzeba (albo można) szukać gdzie indziej?

2) Czy 35 tysi przejazdu to dużo dla lag i czy ma prawo cieknąć? Czy też przyczyna jest raczej inna? Jak mówiłem w poprzednim temacie sprężyny były wymieniane na progresy przy ca. 15 tysiach. Ale nie sądzę, żeby serwis zmieniał uszczelniacze - na fakturze w każdym razie nie było.

3) Na co w szczególności powinienem zwrócić uwagę oddając / odbierając moto z serwisu? Czy mogę oczekiwać i jak długiej gwarancji na wykonaną naprawę?

i ostatnie pytanie ...

4) Czy można na cieknącej ladze przejechać do Serwisu (parę kilometrów), czy też moto powinno się wstawić na lawetę?

Dzięki za wszelkie uwagi i pozdro serdeczne,

&REW. :)

IMO:

1-Pierwsza opcja.

2-Mam 80kkm i nie cieknie , sądzę że kluczową sprawą może być osłona chroniąca chrom przed muchami .

3-.......

4- Zrób tak, żeby dojechać . Tarcze nie są zaolejone ?

Przyjrzyj się uważnie rurze teleskopu ( centralna podstawka się przyda :-) , na okoliczność rys lub innych skaz na powierzchni chromu .Nawet jedno bardzo małe , fi 0,5mm wgłebienie po uderzeniu kamieniem , spowoduje wyciek .

nawet zaschnięte owady na lagach mogą uszkodzić wargę uszczelniacza

Dbam o moto, staram się myć je kiedy tylko zostanie ubrudzone, a w perspektywie jest pogoda. I lagi również czyszczę, kiedy myję moto w myjni bezdotykowej. A myjąc lagi nie puszczam też strumienia wody w okolice uszczelniaczy. No nic, w przyszłym tygodniu do serwisu i zobaczymy, co będzie.

Pozdro,

&REW.