&REW Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 Witajcie :icon_twisted: dopiero co pisałem o dobijającym widelcu i oto proszę, mam cieknącą lagę. W poprzednim temacie mówiłem, że nie widać żadnych wycieków. I tak było. Wyciek objawił się zapewne dopiero wczoraj. A zobaczyłem dzisiaj idąc po moto na parking. Przy lewej ladze na posadzce zebrała się kałuża oleju wielkości denka od piwa (puszka :buttrock: ). Laga jest mokra mocno od dołu przy piaście, ale po nitce do kłębka i okazuje się, że jest mokra na górze. Wycieka prawdopodobnie przez uszczelniacz. Przeszukałem wstępnie forum na okoliczność cieknących lag. Ale i tak mam kilka pytań. Będę naprawiał w serwisie, a nie we własnym zakresie, ale: 1) Czy laga zaczęła cieknąć bo uszczelniacz puścił i dlatego wcześniej dobijał widelec? Czy też olej wycieka, bo coś się stało w środku w związku z dobijającym widelcem i przyczyny trzeba (albo można) szukać gdzie indziej? 2) Czy 35 tysi przejazdu to dużo dla lag i czy ma prawo cieknąć? Czy też przyczyna jest raczej inna? Jak mówiłem w poprzednim temacie sprężyny były wymieniane na progresy przy ca. 15 tysiach. Ale nie sądzę, żeby serwis zmieniał uszczelniacze - na fakturze w każdym razie nie było. 3) Na co w szczególności powinienem zwrócić uwagę oddając / odbierając moto z serwisu? Czy mogę oczekiwać i jak długiej gwarancji na wykonaną naprawę? i ostatnie pytanie ... 4) Czy można na cieknącej ladze przejechać do Serwisu (parę kilometrów), czy też moto powinno się wstawić na lawetę? Dzięki za wszelkie uwagi i pozdro serdeczne, &REW. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz L Opublikowano 30 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2007 IMO:1-Pierwsza opcja.2-Mam 80kkm i nie cieknie , sądzę że kluczową sprawą może być osłona chroniąca chrom przed muchami .3-.......4- Zrób tak, żeby dojechać . Tarcze nie są zaolejone ? Przyjrzyj się uważnie rurze teleskopu ( centralna podstawka się przyda :-) , na okoliczność rys lub innych skaz na powierzchni chromu .Nawet jedno bardzo małe , fi 0,5mm wgłebienie po uderzeniu kamieniem , spowoduje wyciek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tygrys Opublikowano 31 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2007 nawet zaschnięte owady na lagach mogą uszkodzić wargę uszczelniacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
&REW Opublikowano 1 Listopada 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2007 nawet zaschnięte owady na lagach mogą uszkodzić wargę uszczelniacza Dbam o moto, staram się myć je kiedy tylko zostanie ubrudzone, a w perspektywie jest pogoda. I lagi również czyszczę, kiedy myję moto w myjni bezdotykowej. A myjąc lagi nie puszczam też strumienia wody w okolice uszczelniaczy. No nic, w przyszłym tygodniu do serwisu i zobaczymy, co będzie. Pozdro, &REW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi