jawic Opublikowano 13 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2007 Witam!!!Wiadomo że każdy procucent zaleca określony luz zaworowy, który mieści się w granicach od ok 0.05mm do ok 0.1mm. Więc mam pytanie do was, w jaki luz celować z dokładnością do 0.01mm???Wiadomo także, że kawy lubią ubijać gniazda i celuje sie w górną granice, ale mój ZXR 750J jest po szlifowaniu gniazd (grubość płykki przy zerowym luzie ssącym ok 2,75mm), więc nie wiem w jaki mam celować. Proszę o fachowe opinie i z góry dziękuję za pomoc. PS: ssący 0.18-0.23 wydechowy 0.25-0.30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maneta Opublikowano 13 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2007 Spokojnie możesz" wypośrodkować" luzy zaworowe,po to są podane właśnie te wartości,aby zmieścic się w granicach.http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56423,3175470.htmPoczytaj sobie i na pewno coś z tego będzie !Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 13 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2007 w kawie daj max zalecany luz , oszczedzisz glowice :P Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukass Opublikowano 13 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2007 w kawie daj max zalecany luz , oszczedzisz glowice Podczas regulacji sie tego trzymaj. Kawy zacieśniaja luzy zaworowe. Ustawisz max i bedzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MłodyWilk22 Opublikowano 13 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2007 Też mnie czeka regulacja na zime...Ciekawe jakie luzy ustawić w Busie :P Ale tutaj chyba luzy lubią się powiekszać skoro mi jeden zawór zaczyna cykać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawic Opublikowano 13 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2007 (edytowane) w kawie daj max zalecany luz , oszczedzisz glowice Ok ale ja mam już seszlifowane gniazda o ok 1mm więc ile może się jeszcze ubić??? I tak już jest głębokie (tak mi się wydaje)Poza tym wcześniej zawory miały luz ok 1mm, bo kupiłem motor już rozwalony, zawór się urwał (pewnie przez to)Więc jak już jesteśmy w temacie, to jak bardzo zawory mogą się podnieść przez ubiłanie?? (ozywiście w kawie)PS aha i jeszcze przylgnie mam max szeroką czyli 1mm Edytowane 13 Października 2007 przez jawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukass Opublikowano 13 Października 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2007 Ok ale ja mam już seszlifowane gniazda o ok 1mm więc ile może się jeszcze ubić A powiedz, czy ktos jest tu wróżką? Gniazda zaworowe jak i zawory przez cały czas sie ubijają, kazdy cylk pracy powoduje, że o jakieś tysieczne części mikrometra się "ubijają" nawzajem. W dodatku działa na te elementy agresywne środowisko gazów po spalaniu mieszanki, wysoka temperatura. PS aha i jeszcze przylgnie mam max szeroką czyli 1mm Jeśli to przekracza wartość podana w manualu to do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawic Opublikowano 13 Października 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2007 (edytowane) Gniazda zaworowe jak i zawory przez cały czas sie ubijają, kazdy cylk pracy powoduje, że o jakieś tysieczne części mikrometra się "ubijają" nawzajem. W dodatku działa na te elementy agresywne środowisko gazów po spalaniu mieszanki, wysoka temperatura.Ok ubijają się ale inne podzespoły też się zużywają przez co następuje powiększenie luzu. A moje pytanie dotyczy m.in tego czy przy takiej grubości płytki jak wyżej podałem luż powinien się zwiększać czy zmnijszać i w tym tym wypadku w jaki celowaćAle coś mi się wydaje że odpowiedzi na to pytanie nie da się przewidzieć Edytowane 13 Października 2007 przez jawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi