Skocz do zawartości

drzenie kierownicy na postoju - r1 help

shenron
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

jak w temacie.

strasznie drzy kierownica (a wlasciwie manetki) gdy podkreci sie obroty na postoju. Juz od 5-6 tys czuc dosyc mocne i nieprzyjemne mrowienie w dloniach. Im wyzej z obrotami tym mocniej. W trakcie jazdy to rowniez wychodzi.

sprawdzalem najprostsza metoda czy sa jakies luzy na glowce ramy , ale te testy nic nie wykazaly.Luzow niby nie ma.

Czy mozliwe ze to wina silnika ktory nie tlumi odpowiednio drgan . ?? a moze to jednak glowka

Co to moze byc ?? bardzo mnie to flustruje i prosze o pomoc , sugestie

z gory dzieki

aha moto to r1 2001 r

pozdrawiam

Dla mnie r1 jest trochę za skomplikowana ale mocowania silnika wypadałoby sprwdzić. Kolega w nsr miał silnik odkręcony zpuełnie z jednej strony i trzymał si jedynie na osi bez nakrętki, z drugiej ułamane pół mocowania. I Drżał strasznie. Podobno po dokęceniu i zespawaniu mocowań nieco ustało. Inną przyczyną drżenia (jak słyszałem/czytałęm) może być zużyty/uszkodzony wał - silniki 2T, czy w T jest tak samo, niewiem.

Żeby wyeleminowac drgania własnie kierownicy tosuje się ciężaki zakładane na końce kierownicy za manetkami. Koszt chyba 30-40zł. Powinno pomóc a przyczyn proponuję szukać wyżej.

no niestety R1 nie bedzie mruczeć jak silnik samochodowy;]

A końcówki kierownicy masz??

ano nie mam . tak patrze na foty z bikepics i nie znalazlem sztuki bez obciaznikow. Slowem lece zamawiac te ciezarki , i odezwe sie wkrotce.

p.s mocowania silnika do ramy tyz sprawdze

dzieki za odzew pzdr

P.s. jesli ktos ma linka do takich ciezarkow , bylbym wdzieczny

Edytowane przez shenron