Bart3z Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 (edytowane) Jak to? Czy to tylko w przypadku pojazdów? Normalnie płacisz VAT w miejscu zakupu i koniec, masz zapłacony.Też tak myślałem jak kupowałem, że zapłacę VAT 19% w Niemczech i wszystko, będzie :banghead: Jednak VAT opłaca się w miejscu rejestracji pojazdu, a nie w miejscu zakupu :banghead: Dowiedziałem się o tym jak byłem się w US... EDIT:Kupując za granicą muszą Ci sprzedać po cenie netto i opłacasz VAT u nas...U mnie był trochę problem, bo dealer bał się sprzedać netto i musiałem kupić go na firmę mamy, aby miał pewność...Tak jest na terenie UE :banghead: Edytowane 12 Września 2007 przez B@rtek Cytuj https://www.bikepics.com/members/Bart3z/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzyn Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Jak to? Czy to tylko w przypadku pojazdów? Normalnie płacisz VAT w miejscu zakupu i koniec, masz zapłacony. tak ale tylko w przypadku pojazdow uzywanych z przebiegiem wiekszym niz 6000 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 Jednym słowem mogę to określić ------------> Niemożliwe. Jeżdżę do Danii i ceny za auta i motocykle są kilka razy większe niż w Polsce. Zresztą tam ze wszystkim tak jest. Używki są u nich droższe niż u nas w Polsce nowe sprzęty. To zapytaj o cene w salonie skoro jezdzisz i sie przekonasz. Ja tez sie dowiadywalem i potwierdzam ceny jkar-a Mozna w DK kupic motocykl bez ich podatku i tzw afgiftu... Normalna cena R1 to ok 260tys Kr dunskich, a bez podatkow 80tys. R6 66tys kr dunskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patroltuning Opublikowano 12 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 To zapytaj o cene w salonie skoro jezdzisz i sie przekonasz. Ja tez sie dowiadywalem i potwierdzam ceny jkar-a Mozna w DK kupic motocykl bez ich podatku i tzw afgiftu... Normalna cena R1 to ok 260tys Kr dunskich, a bez podatkow 80tys. R6 66tys kr dunskich...To teraz mi wytłumacz, skoro jest taniej w Danii i niema podatków to dlaczego Polacy nie sprowadzają stamtąd? Tak samo jest w drugą stronę, duńskie auta i moto są drogie ale duńczycy nie sprowadzają z Niemiec czy Szwecji , bo wyobraź sobie jednak są podatki, dzięki którym sprowadzanie jest nieopłacalne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 To teraz mi wytłumacz, skoro jest taniej w Danii i niema podatków (...) łojej... ale jeśli różnica jest w cenie netto u nas i tam (nie sprawdzałem, czy jest - ale ostatnio prasa pisała, że dla furmanek mamy jedne z najwyższych cen w ue), to pozostanie i po naliczeniu podatkówjsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patroltuning Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 (edytowane) "Najtaniej samochód można było kupić w Szwajcarii (15 proc. poniżej średniej), zaś najdrożej w Danii (94 proc. powyżej średniej)." Całe artykuły na: http://finanse.wp.pl/POD,1,wid,9143363,wia...ml?ticaid=1474ehttp://wiadomosci.onet.pl/1594251,10,item.html Miałem ciekawy link, ale go wkleić się nie da:/ Edytowane 13 Września 2007 przez Patroltuning Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wocio Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Jak tam jkar,dowiedziałeś się czegoś konkretnego? Ciekawe jak jest z tym vatem w PL,lepiej się dowiedzieć w skarbówce i będzie wiadomo na pewno i bez wątpliwości,a co do cen i podatków w DK to lepiej żeby ci co nie mają pojęcia się nie wypowiadali bo niektórzy piszą straszne rzeczy hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszua Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Jak tam jkar,dowiedziałeś się czegoś konkretnego? Ciekawe jak jest z tym vatem w PL,lepiej się dowiedzieć w skarbówce i będzie wiadomo na pewno (...) przecież wiadomo, w ostateczności wystarczy poczytać przepisy. i było powiedziane: zakup eksportowy w dowolnym kraju ue, a potem vat 22% u nas. to jakie jeszcze masz wątpliwości..?jsz Cytuj „Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.” [R. Kapuściński] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HARPAGAN Opublikowano 13 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 Byłem dzisiaj w US no i sie okazalo tak jak nie chcialem zeby bylo. Kupujac motocykl mlodszy niz 6m-cy i z przebiegiem mniejszyn niz 6tys trzeba zaplacic VAT 22%. No i juz po zawodach, teraz szukam dojscia w USA... Z tamtad sie oplaci napeno tylko nnie wiem czy w USA mozna kupic na siebie czy musi kupic go osoba posiadajaca tam pobyt...Jeśli ktoś wie to niech coś napisze... Cytuj Bogaci są fajni i w miarę uczciwi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzyn Opublikowano 13 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2007 mozesz kupic na siebie , tylko MUSISZ tam pojechac i ogladnac sprzeta, bo bardzo sie zdziwisz co przyjdzie w paczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UFI Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Oczywiście, że możesz kupić na siebie! Najwygodniej wówczas skorzystać z usług doświadczonego i sprawdzonego pośrednika. Ja tak zrobiłem... Załatwił mi wszystko i jedyne co musiałem wykonać osobiście, to wybór koloru (kupowałem nówkę z salonu) i rejestracja. Wszystkie opłaty, cło, tłumaczenia, przegląd i inne "trudne sprawy" wziął na siebie pośrednik. Policzył za swoje usługi ustaloną kwotę i o dziwo, udało mu się załatwić tańszy podatek - 19%, a nie 22% i to od kwoty znacznie niższej niż wartość pojazdu. Otrzymałem zatem kilka tys. PLN zwrotu (!) od pośrednika.Jestem bardzo zadowolony ze współpracy z tym pośrednikiem i wiem, że w przyszłym roku również będę korzystał z jego usług. Łącznie zaoszczędziłem około 20 tys. PLN. Spora sumka jak na jeden motocykl... Pozdrawiam,-JU- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ks-rider Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Najwygodniej wówczas skorzystać z usług doświadczonego i sprawdzonego pośrednika. ktory tez cos przycina.handlowalem ze Stanami Gosciu ma jedna z 50 najprezniejszych w calych stanach dealerke od lodzi, jetski i motocykli. zamawialem telefonicznie a to co przychodzilo w paczce bylo nienaganne zarowno w stanie jak i w jakosci. :icon_razz: Cytuj <p><a href="https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos">https://www.youtube.com/user/Koch1210/Videos</a></p> <p> </p> <p><a href="http://picasaweb.google.com/ksrider/">http://picasaweb.google.com/ksrider/</a>[/url]</p> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzyn Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 jak kupujesz brend nju sztuke to nie ma problemu ale jak uzywke , to zaufalbym tylko bardzo dobremu koledze (ktory zna sie na moto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janekk Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 nie podobno tylko za tyle sie qpuje:zx10r od 8599$zx14r od 8999$k7 od 9500$RR od 9999$to sa nieoficjalne ceny w salonach jak wpadasz z gotówka , wiem bo sie orientuje :icon_mrgreen: potwierdzam, dlaczego ku*wa nas tak w Polsce dymają w kakao naród wybrany jak nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzyn Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 proste tam importer motocykli sprzedaje tyle sprzetow w miesiac co u nas w rok + sa nizsze podatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi