Skocz do zawartości

Co wy na takie ceny?

Rekomendowane odpowiedzi

bjoernrider napisał:

Jak to? Czy to tylko w przypadku pojazdów? Normalnie płacisz VAT w miejscu zakupu i koniec, masz zapłacony.

Też tak myślałem jak kupowałem, że zapłacę VAT 19% w Niemczech i wszystko, będzie :banghead:

Jednak VAT opłaca się w miejscu rejestracji pojazdu, a nie w miejscu zakupu :banghead:

Dowiedziałem się o tym jak byłem się w US...

EDIT:

Kupując za granicą muszą Ci sprzedać po cenie netto i opłacasz VAT u nas...

U mnie był trochę problem, bo dealer bał się sprzedać netto i musiałem kupić go na firmę mamy, aby miał pewność...

Tak jest na terenie UE :banghead:

Edytowane przez B@rtek

Cytat
Jednym słowem mogę to określić ------------> Niemożliwe. Jeżdżę do Danii i ceny za auta i motocykle są kilka razy większe niż w Polsce. Zresztą tam ze wszystkim tak jest. Używki są u nich droższe niż u nas w Polsce nowe sprzęty.

To zapytaj o cene w salonie skoro jezdzisz i sie przekonasz. Ja tez sie dowiadywalem i potwierdzam ceny jkar-a

Mozna w DK kupic motocykl bez ich podatku i tzw afgiftu... Normalna cena R1 to ok 260tys Kr dunskich, a bez podatkow 80tys. R6 66tys kr dunskich...

vtec napisał:

To zapytaj o cene w salonie skoro jezdzisz i sie przekonasz. Ja tez sie dowiadywalem i potwierdzam ceny jkar-a

Mozna w DK kupic motocykl bez ich podatku i tzw afgiftu... Normalna cena R1 to ok 260tys Kr dunskich, a bez podatkow 80tys. R6 66tys kr dunskich...

To teraz mi wytłumacz, skoro jest taniej w Danii i niema podatków to dlaczego Polacy nie sprowadzają stamtąd? Tak samo jest w drugą stronę, duńskie auta i moto są drogie ale duńczycy nie sprowadzają z Niemiec czy Szwecji , bo wyobraź sobie jednak są podatki, dzięki którym sprowadzanie jest nieopłacalne.

Pozdrawiam

Patroltuning napisał:

To teraz mi wytłumacz, skoro jest taniej w Danii i niema podatków (...)

łojej... ale jeśli różnica jest w cenie netto u nas i tam (nie sprawdzałem, czy jest - ale ostatnio prasa pisała, że dla furmanek mamy jedne z najwyższych cen w ue), to pozostanie i po naliczeniu podatków

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

"Najtaniej samochód można było kupić w Szwajcarii (15 proc. poniżej średniej), zaś najdrożej w Danii (94 proc. powyżej średniej)." Całe artykuły na:

http://finanse.wp.pl/POD,1,wid,9143363,wia...ml?ticaid=1474e

http://wiadomosci.onet.pl/1594251,10,item.html

Miałem ciekawy link, ale go wkleić się nie da:/

Edytowane przez Patroltuning

Jak tam jkar,dowiedziałeś się czegoś konkretnego? Ciekawe jak jest z tym vatem w PL,lepiej się dowiedzieć w skarbówce i będzie wiadomo na pewno i bez wątpliwości,a co do cen i podatków w DK to lepiej żeby ci co nie mają pojęcia się nie wypowiadali bo niektórzy piszą straszne rzeczy hehe

Wocio napisał:

Jak tam jkar,dowiedziałeś się czegoś konkretnego? Ciekawe jak jest z tym vatem w PL,lepiej się dowiedzieć w skarbówce i będzie wiadomo na pewno (...)

przecież wiadomo, w ostateczności wystarczy poczytać przepisy. i było powiedziane: zakup eksportowy w dowolnym kraju ue, a potem vat 22% u nas. to jakie jeszcze masz wątpliwości..?

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Byłem dzisiaj w US no i sie okazalo tak jak nie chcialem zeby bylo. Kupujac motocykl mlodszy niz 6m-cy i z przebiegiem mniejszyn niz 6tys trzeba zaplacic VAT 22%. No i juz po zawodach, teraz szukam dojscia w USA... Z tamtad sie oplaci napeno tylko nnie wiem czy w USA mozna kupic na siebie czy musi kupic go osoba posiadajaca tam pobyt...

Jeśli ktoś wie to niech coś napisze...

Bogaci są fajni i w miarę uczciwi.

Oczywiście, że możesz kupić na siebie! Najwygodniej wówczas skorzystać z usług doświadczonego i sprawdzonego pośrednika. Ja tak zrobiłem... Załatwił mi wszystko i jedyne co musiałem wykonać osobiście, to wybór koloru (kupowałem nówkę z salonu) i rejestracja. Wszystkie opłaty, cło, tłumaczenia, przegląd i inne "trudne sprawy" wziął na siebie pośrednik. Policzył za swoje usługi ustaloną kwotę i o dziwo, udało mu się załatwić tańszy podatek - 19%, a nie 22% i to od kwoty znacznie niższej niż wartość pojazdu. Otrzymałem zatem kilka tys. PLN zwrotu (!) od pośrednika.

Jestem bardzo zadowolony ze współpracy z tym pośrednikiem i wiem, że w przyszłym roku również będę korzystał z jego usług. Łącznie zaoszczędziłem około 20 tys. PLN. Spora sumka jak na jeden motocykl...

Pozdrawiam,

-JU-

UFI napisał:

Najwygodniej wówczas skorzystać z usług doświadczonego i sprawdzonego pośrednika.

ktory tez cos przycina.

handlowalem ze Stanami Gosciu ma jedna z 50 najprezniejszych w calych stanach dealerke od lodzi, jetski i motocykli. zamawialem telefonicznie a to co przychodzilo w paczce bylo nienaganne zarowno w stanie jak i w jakosci.

:icon_razz:

szramer napisał:

nie podobno tylko za tyle sie qpuje:

zx10r od 8599$

zx14r od 8999$

k7 od 9500$

RR od 9999$

to sa nieoficjalne ceny w salonach jak wpadasz z gotówka , wiem bo sie orientuje :icon_mrgreen:

potwierdzam, dlaczego ku*wa nas tak w Polsce dymają w kakao naród wybrany jak nic