Skocz do zawartości

malowanie i lakierowanie

truwcio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

chce pomalować rs-ke ale nie wiem ile kupić farby

myślałem coś o 3 litrach ale nie wiem czy to nie za mało bo wiadome ze malowanie pistoletem to pół farby na przedmiocie a pół w powietrzu :rolleyes:

jak myślicie 3-ka wystarczy ?

a tu przykładowe zdjęcie z netu aprilki

http://www.fejo.nl/350/ApriliaRs50Rood05.jpg

3l?

hahahah :rolleyes:))))

oo dobre.. jak chcesz malowac plakatowka to owszem :bigrazz:

0,5l ci styknie- w zaleznosci jaka farba chcesz jeszcze malowac- ale.. widzac "wiedze" przebysnieta w ilosci to radze ci oddac do lakiernika..

Goska

Dzika, tak jak natura chciała

trzema litrami to dobrylakiernik trzy Golfy lakieruje.

:rolleyes:

to się podepnę,

pytałem już oto kiedyś, ale nie dostałem odpowiedzi. Ile tak +- może kosztować malowanie mojej sevenki - znaczy się to co widać, bez ramy czyli bak, błotnik plastiki?

tak z ciekawości pytam, bo strasznie podobają mi się malowania nowych cb 750 tych sprzedawanych w Japonii.

u mnie lakiernik bierze za pomalowanie moto 150-200zł wraz z farbą... (kmx 125 -8elementów)

No chyba zartujesz... co to za lakiernik??.. I czym maluje??.. Ja od czasu do czasu maluje i z tego co pamiętam to za samą farbe do pomalowania cb400 Zielorz zapłacił cos kolo 250zl bo ja jej akurat nie kupowalem.. Jak chcesz dobrą farbą, z dobrym podkładem to musisz liczyć kilka stówek.. Ja na tl1000 położyłem chyba 6 czy 7 setek bazy(200zl za litr) no i oczywiscie podkłąd, lakier i inne dodatki... A lakiernik za śmieszne pieniądze nie bedzie malował bo ryzykuje pewne pieniądze.. No chyba, że komuś nie zależy na reputacji i odwala popeline..

Fakt, zależy od miejsca w którym będziesz to robił i od fachowca.

Doradzę jedno nie oddawaj motocykla do partacza, ja lakierowałem swój motocykl sam, więc praca mnie kosztowała jedynie czas ale materiały to koszt ok 1000zł, mimo tego że dość prosty wzór.

Za to lakiery to trzy warstwówki i do tego Xyralic+ bezbarwny + podkład + grunt + szpachla + praca kabiny

Lakier jest czymś co nadaje ostatecznego sznytu, poza oczywistą funkcją ochronną, ma za zadanie pełnić funkcję estetyczną.

Więc trzeba poswięcic mu nalezytą uwagę i zrobić to profesjonalnym sprzętem w profesjonalnych warunkach i za pomocą profesjonalnego materiału.

A materiał jest do profesjonalnego użytku tak wiec musi nim pracować ktoś kto wie co kiedy i na co i po co się kładzie.

Mimo wszystko uważam że da się zachowując te wyżej wymienione zasady polakierować detale za rozsądne pieniądze.

Koralik

0,5l i zostanie :) ja kiedyś malowałem MZ to w zupełności wystarczyło mi 300ml na wszystko, błotniki, ramę no dosłownie wszystko oprócz kiery, lakier trzyma do dzisiaj i jest cholernie twardy. A pomaluj sam, nauczyś się czegoś nowego jeżeli jeszcze nie umiesz :)

Edytowane przez slzet

ale tu nie chodzi o pieniądze :buttrock:

przecież wiecie jak to jest zrobić coś samemu

nie problem oddać do lakiernika ale problem i wyzwanie zrobić to samemu i o to chodzi :icon_mrgreen:

chce podkład ,baza no i lakier bezbarwny

tylko nie wiem czy na plastyki dawać podkład czy jest sens czy po prostu zmatowic

ale tu nie chodzi o pieniądze :D

przecież wiecie jak to jest zrobić coś samemu

nie problem oddać do lakiernika ale problem i wyzwanie zrobić to samemu i o to chodzi :banghead:

Masz racje POPIERAM :biggrin:

Zapraszam do poczytania to był bardzo ciekawy temat:

http://forum.motocyklistow.pl/index.php?sh...10entry973310

POZDRO