Mar_Cin Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Mam takie pytanie. Ostatnio zauważyłem,że podczas hamowania a w zasadzie dohamowywania mam drżenie owiewki i takie uczucie, jakbym jechał po tarce. Nie było takiego zjawiska przed zmianą opon (mam nowe Pirelli Diablo Strada). Dodam, że koło wyważone prawidłowo i ciśnienie też ok. Może to olej w lagach do wymiany. Jeśli ktoś się spotkał z czymś takim, to proszę o poradę. :icon_twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Podobne zjawisko występuje w ZX9 z początku produkcji. Firma nad tym pracowała a mimo to sytuacja ta nadal występowała po 99 roku i nikt nie wie dlaczego. Jeżeli kapcie masz nowe i wyważone jak mówisz to ciężko sugierować że to opony, jedynie możesz sprawdzić ciśnienie na innym manometrze a poza tym obadaj czy opona jest założona w dobrym kierunku. Mogą to być też klocki hamulcowe, po wyjęciu koła mogły się inaczej ułożyć niż były dotarte. Poza tym, zdejmowałeś tarcze hamulcowe do wyważania? Może mechanik którąłś niechcąćy puknął i teraz ma bicie boczne.Co do oleju w lagach to chyba mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stifler Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Sprawdz czy tarcza nie bije i czy nie masz luzu na łożysku główki ramy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owczar Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Poza tym, zdejmowałeś tarcze hamulcowe do wyważania? Może mechanik którąłś niechcąćy puknął i teraz ma bicie boczne.Co do oleju w lagach to chyba mało prawdopodobne.Tytułem dygresji - czy mam rozumiec, ze Ty zalecasz zdejmowanie tarczy do wywazenia kola po zmianie gum?? :) Mam takie pytanie. Ostatnio zauważyłem,że podczas hamowania a w zasadzie dohamowywania mam drżenie owiewki i takie uczucie, jakbym jechał po tarce. Nie było takiego zjawiska przed zmianą opon (mam nowe Pirelli Diablo Strada).Ja obstawiam gumy - może to wynikać z rzeźby bieżnika. Miałem tak kiedyś w PilotActiv na GS500. Efekt był wyczuwalny w wąskim zakresie prędkości, przy wolnej jezdzie - zwlaszcza przy delikatnym hamowaniu. Sprawdz na rownym asfalcie, czy taki sam efekt masz w zlozeniu (na boku wzorek się zmienia i powinny się równiez zmienić drgania). pozdrawiamo--o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi