Skocz do zawartości

Fazer FZ6 - drżenie przy hamowaniu...

Mar_Cin
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie.

Ostatnio zauważyłem,że podczas hamowania a w zasadzie dohamowywania mam drżenie owiewki i takie uczucie, jakbym jechał po tarce.

Nie było takiego zjawiska przed zmianą opon (mam nowe Pirelli Diablo Strada).

Dodam, że koło wyważone prawidłowo i ciśnienie też ok.

Może to olej w lagach do wymiany.

Jeśli ktoś się spotkał z czymś takim, to proszę o poradę.

:icon_twisted:

Podobne zjawisko występuje w ZX9 z początku produkcji. Firma nad tym pracowała a mimo to sytuacja ta nadal występowała po 99 roku i nikt nie wie dlaczego. Jeżeli kapcie masz nowe i wyważone jak mówisz to ciężko sugierować że to opony, jedynie możesz sprawdzić ciśnienie na innym manometrze a poza tym obadaj czy opona jest założona w dobrym kierunku. Mogą to być też klocki hamulcowe, po wyjęciu koła mogły się inaczej ułożyć niż były dotarte. Poza tym, zdejmowałeś tarcze hamulcowe do wyważania? Może mechanik którąłś niechcąćy puknął i teraz ma bicie boczne.Co do oleju w lagach to chyba mało prawdopodobne.

Poza tym, zdejmowałeś tarcze hamulcowe do wyważania? Może mechanik którąłś niechcąćy puknął i teraz ma bicie boczne.Co do oleju w lagach to chyba mało prawdopodobne.

Tytułem dygresji - czy mam rozumiec, ze Ty zalecasz zdejmowanie tarczy do wywazenia kola po zmianie gum?? :)

Mam takie pytanie.

Ostatnio zauważyłem,że podczas hamowania a w zasadzie dohamowywania mam drżenie owiewki i takie uczucie, jakbym jechał po tarce.

Nie było takiego zjawiska przed zmianą opon (mam nowe Pirelli Diablo Strada).

Ja obstawiam gumy - może to wynikać z rzeźby bieżnika. Miałem tak kiedyś w PilotActiv na GS500. Efekt był wyczuwalny w wąskim zakresie prędkości, przy wolnej jezdzie - zwlaszcza przy delikatnym hamowaniu.

Sprawdz na rownym asfalcie, czy taki sam efekt masz w zlozeniu (na boku wzorek się zmienia i powinny się równiez zmienić drgania).

pozdrawiam

o--o