Skocz do zawartości

Importowane moto spoza EU...

qurim
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szukałem info na forum ale nic nie znalazłem. Chodzi mi o to że sprzedający (firma) mówi że sprzeda mi moto z fakturą VAT i nie bede płacił podatku. Nie wiem o co w tym chodzi dokładnie. Czy nie bede musiał płacic tego "zwykłego" podatku ktory placimy przy kupnie pojazdu czy chodziło im o jakiś inny podatek? Nie wierze ze przy w PL przy czymkolwiek nie musze placic podatku, bo nawet jak nic sie nei robi to i tak frajerzy zdzierają kase wiec sie zagubiłem. Czy jesli kupie moto od firmy ktora go sprowadza to nie bede musiał bawic sie z tymi oplatami i urzędami celnymi? Firma mówi że cło i akcyzy oni załatwią a ja tylko mam zająć sie rejestracją.

Propos podatku to ile % wynosi podatek? Oczywiście mówimy tu o wartośći pojazdu pow. 1000PLN.

Z góry dziekuje za info.

MotorcycleStorehouse Dealer.

Wszystko do Twojego amerykańskiego motocykla!

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

2% od wzbogacenia czy jakoś tak się to nazywa. i faktycznie, jeśli kupujesz od firmy, która sprzedaje moto z fakturą, to nie płacisz tego podatku. skarbówka w tym przypadku zadowala się podatkiem od sprzedającego, który wynosi - bagatela - min 1/5 jego zysku...

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Czyli jak kupuje moto z fakturą VAT to nie zedrą ze mnie kasy? Zadnej? Ale do US i tak musze chyba iść czyż nie? Uiscic opłatę zwolnienia z podatku? Bo na to wygląda ze jestem wtedy zwolniony z podatku wiec i tak musze im wepchnąć 150PLN za nic.

Kiedy umrę pochowajcie mnie twarzą do dołu aby cały świat mógł pocałować mnie w dupę.

za co niby te 150? przecież nie ty importujesz, tylko ktoś inny... jak mają ci dostarczyć moto po przeprowadzeniu przez granicę i procedury, to czego jeszcze nie wiesz..?

jsz

„Warunkiem istnienia dyktatury jest ciemnota tłumu, dlatego dyktatorzy bardzo o nią dbają, zawsze ją kultywują.”
[R. Kapuściński]

Bo nie wierze ze mnie nie skasują w US. Wiem ze przy rejestracji moto w wydz. komunikacji żądają papierów z US a że nigdy nie kupowałem wczesniej moto w takich okolicznościach to nie wiem co jest grane. Teraz siedzie w UK i niedlugo wyruszam do PL i wtedy bede rejestrował moto ale chce wiedziec na co sie przygotowac zebym np. odlozyl gotówke na to i nie miał później tzw. Zonk`a. Im mniej opłat przy rejestracji tym wiecej kilometrów nawinę za tą kasę.

Jasno mówiąc - jesli firma załatwia cło itd. to ja po zakupie moto smigam od razu do wydz. komunikacji? Oczywiście przegląd techniczny jeszcze przed tym załatwię zebym nie musiał sie bawic w próbne blachy itd. Tłumaczenia dokumentów to oczywista sprawa więc spoko.

pozdro.