Skocz do zawartości

Pierwszy szlif

koder
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj miałem pierwszy szlif :-)

Wszedłem za śmiało w zakręt 90 stopni, było ciemno i nie widziałem piachu. Zbyt mocno zadziałałem przednim hamulcem (jak bym użył nożnego pewnie bym nie leżał). Uślizgnęło mi się przednie koło i ... gleba. Na szczęście byłem w pełnym "rynsztunku" :-)

Straty:

1. Lekkie ubytki lakieru na obudowie lusterka, bocznym plastiku i zadupku. Bak nie tknięty.

2. Złamane mocowanie dźwigni zmiany biegów i złamana nóżka do zmiany biegów - mam nadzieję, że jutro uda mi się dokupić

3. Złamana klamka sprzęgła

Przed zdjęciem dźwigni wpakowałem bieg na 2 i dojechałem do domu na dwójce przez pół miasta :-)

Eeee widze głupi uśmieszek, więc pewnie jest dobrze ;-) Swoją drogą pakować sie w ostry zakręt nie widząc dobrze nawierzchni no no ;-)

Dobrze ze caly jesteś i moto nie ucierpiało zbytnio...

pozdro

Faktycznie - przy dohamowaniu. Co do uśmieszku to faktycznie generalnie wszystko OK.

Jak jutro trafię gdzieś dwie części to naprawiam od ręki i śmigam bez dłuższej przerwy :-)

CU.

i Tak powinno być u kązdego motocyklisty hhee szlif i on sie ciesz a nie rozzpacza że ma 1cm ryske

Pisales o tylym.....watpie zeby to Cie uchronilo bo wtedy byl by uślizg tylnego kola (mialem tak na zakrecie lecac mztka na piachu) no i skonczylo by sie tym samym.

Pozdrawiam i wracaj szybko do pelnej ,,dyspozycji,, psychicznej a twoja SV'ka fizycznej.

BYŁO:

-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.

JEST:

-Honda VFR 750 rc36 I 90r.

ciesz sie ze to był szliw a nie wypadek, taki szliw powinien zaliczyć kazdy i to ze 2 razy- wtedy sie wie ze sie nie jest supemenem i ze łatwo moze człowika sponiewierać lub co gorsza mozna sie zabić .

pozdrawiam i powodzenia zycze.

taki szliw powinien zaliczyć kazdy i to ze 2 razy- wtedy sie wie ze sie nie jest supemenem

-no co Ty...nie zaliczyłem jeszcze żadnego, no co prawda jezdze tylko 4 lata, a wiem że supermenem nie jestem i wiem jak się może skonczyć nie rozwaga na drodze

pozdro

wiem jak się może skonczyć nie rozwaga na drodze

pozdro

nie dokonca mi chodzi o nie rozwage , ale o to ze jak cie sponiewiera, to dobiero wtedy masz pełny szacunek do maszyny i do tych 200 kg.

Spoko ze juz 4 lata jezdzisz i nie miałeś przygody - zwroc uwage na to ze gdy zacznie ci sie wydawać ze juz spoko jezdzisz i czujesz sie pewnie na moto - wtedy sie mozna przeliczyć- OBY NIE!! zycze miłego latanie do konca tego sezonu i powodzenia w nastepnych.

pozdrawiam serdecznie

Mycior dobrze mowi, wiecie czasem sa sytuacje praktycznie w 99% bezpieczne ale warto sobie wyobrazic ze np. przy tych 200 na pustej trasie cos wylezie (zwierzak czy cos). Warto wtedy pomyslec o tym co moglo by sie z nami stac przez to ze pozwolilismy sobie troche poszalec.

Czesto mam takie mysli i zawsze stopuje....bo nie warto w tak mlodym wieku zakonczyc swojego zywota.

Pozdro

BYŁO:

-kilka MZ--> Kawasaki ZXR 400-->VFR 750 streetfighter-->Honda Vfr 750 rc 36 I 92r.

JEST:

-Honda VFR 750 rc36 I 90r.

dzisiaj widzialem dokladnie to samo

wracalem z pracy w M1 przez korfantego w dol scigalem sie z jakims kolesiem na cebrze :) (ja na rowerku :banghead: )przed zjazdem w uliczke przed mostem odpuscilem troche i przyhamowalem a on za bardzo sie polozyl i sie wylozyl na rtym zakrecie :/ nieciekawie wygladalo ale sie pozbieral do kupy i pojechal dalej :P

patrzylem potem pelno piachu na calym zakrecie bylo :/

Edytowane przez Creator

zwroc uwage na to ze gdy zacznie ci sie wydawać ze juz spoko jezdzisz i czujesz sie pewnie na moto - wtedy sie mozna przeliczy

-zgoda.

Masz rację, staram się o tym pamiętać, wiele osób mi to powtarza. Nie mam porównania Mycior, jak by było po dzwonie-bo go nie miałem, więc nie będę się spierał -po prostu argumentów brak. Dopuszczam jednak taką możliwość, że wtedy z jeszcze większym dystansem podchodził bym do jazdy. Hmm może faktycznie raz na jakiś czas przydałaby się jakaś nie groźna nauczka pokory...

Również życzę Wszystkim miłego latania w tym i następnych sezonach

pozdro