Skocz do zawartości

cd-rom jako odtwarzacz cd w motocyklu :D

profaner
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

• Administrator
No i sam cd rom nie odtworzy nic jeśli nie będzie połączony z komputerem gdzie będzie windows i jakiś program obsługujacy pliki

Co kolego radosny kombinujesz jak koń pod góre

Damian - CD-ROm sam plików nie odczyta bez softwaru i innych "urządzeń", ale płyty audio samodzielnie odczytuje

Oj Damian, Damian, co Ty k.. wiesz o CD-romach, hahahahaaa :lol: :lol: :lol: Spoko, myślałem podobnie jak Ty, hehehee :wink: :) :)

PS na dłuższe trasy zakładam w uszy słuchawki od SL45 i słucham sobie co jakiś czas utworków (ukłony dla Radka za pomoc w kompresji plików). A jak zadzwoni ktoś znajomy to mam niezły ubaw, gdy dowiaduje sie, ze z nim gadam prowadząc jednocześnie motocykl. Nie wiem tylko czy to do końca bezpieczene :)

pzdr

Schemat podłączenia cd-romu jako odwarzacza płyt w samochodzie był swego czasu w Chipie. Samo podłączenie jest banalnie proste, potrzebne są dwa stabilizatory napięcia (7805 - napięcie dodatnie 5V i 7812 - napięcie dodatnie 12V) bo samochód podaje 14,4 V. Mogę w razie potrzeby przesłać schematy.

Gorzej jest z torem dźwiękowym, bo sygnał z wyjścia cd-romu może wysterować jedynie słuchawki. O ile w przypadku motocykla jest to wystarczające, to w samochodzie przydałby się wzmacniacz audio. No ale że temat dotyczy motocykla, pozostaje tylko kwestia, gdzie całe to urządzenie umieścić.

Pozdrawiam!

Koza

Szukalem dlugo tych schematow i dlatego sie napalilem bo znalazlem jak ktos chce to mam:D sluchawka jest wystarczajaca... schemat rzeczywiscie nietrudny. co do wyjscia w samochodzi mozna pod wzmacniacz zrobic wyjscie z tego sluchawkowego...

zrobil bym to ale mnie z tymi drganiami wszyscy przerazili:D

Ja przejechałem ponad 1000 km z muzyką (przez dwa dni) i ani razu mi nie przeskoczyło. Ale miałem discmana z 10 sekundowym buforem. Prawda jest taka, że jeśli zamontujesz taki cd-rom poziomo, to masz duże szanse, że nie będzie Ci drgał, bo drgania na motocyklu występują raczej prostopadle do powierzchni drogi (czyli góra-dół). I takie drgania nie będą miały większego wpływu na położenie soczewki. Co innego, jakby cd-rom miał być zamontowany pionowo, wtedy każdy wybój powoduje przemieszczenie się soczewki i przeskoki w dźwięku.

Inną sprawą jest fakt, że cd-romy mają dość dobre mechanizmy korekcji i precyzyjne układy odczytywania danych z płyty. Logicznie rzecz biorąc, jeśli cd-rom jest przystosowany odczytywać dane z prędkością powiedzmy 24x, to odczytując je z prędkością 1x (bo z taką czyta jeśli włożona jest płyta audio) nawet w trudnych warunkach poradzi sobie.

Z drugiej jednak strony każdy discman jest mniejszy od cd-romu ;-)

Podzrawiam!

Koza

hehe no widze że nietylko ja jestem szalony:) kiedyś zamontowałem sobie cdrom tak na chwile w moim moto i nawet CB miałem i był tylko jeden problem. chodziło o zasilanie ale z tym chyba nie będzie problemu bo mozna zastosować uln7805 chyba tak sie nazywa stabilizator i podłączyć do niego kilka kondensatorów do tłumienia zakłuceń bo bedzie ci piszczało jak dodasz gazu tak że poszukaj dobrego tłumika zakłuceń. to jesli chodzi o elektryke jeśli chodzi o sam montaż to ja miałem to zamontowane na gumkach które rewelacyjnie tłumiły wszystkie drgania jednak nie wyglądało to rewelacja. ostatnia żecz jeśli będziesz montował cdroma pionowo to sprawdź czy silniczek ci wysunie pionowo szuflade czy tylko pionowo w moim creativie sie wysuwala natomiast w LG nie do końca i zaraz wracała . polecam creativa z tego względu że miał funkcje repeat i mozna było co jeden kawałek zarówno w przud jak i tył przesuwać piosenki. co do głośności to słuchawki wystarczają chyba że jeździsz na samym kolanku lub nawet bez niego :twisted: czego nie polecam bo jest wyraźnie słabsza moc nawet w 4 suwach chyba tyle miałem do powiedzenia. mój zestaw zdemontowałem bo oszpecał maszyne ale zastanawiam sie nad wstawieniem tego wszystkiego w bak i tam umieścć całą konsole czyli wszystkie wskaźniki i kontrolki + CB-radio + CD-ROM