maro_xtz Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 Witam Rok temu pytalem o wjazd do Rumuni na dowód(nowy) kiedy Rumunia nie była jeszcze w Unii. Udało sie wjechać. Teraz jest problem bo kilku uczestników wyjazdu ma tylko stare dowody. W ambasadzie powiedziano mi że honorują tylko nowe dowody. Tu jest inne info.stary dowod -rumunia Ktoś sprawdzał ?? Dzięki za odpowiedzi, w niedziele wyjazd.....jeśli nas wpuszczą :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shadok Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 Nie mają chyba formalnego prawa by nie wpuścić - do końca roku stary dowód jest oficjalnym dokumentem i państwa w UE muszą go respektować. Warunkiem jest (jak w każdym przypadku zresztą) poprawny stan dokumentu.A w życiu jak w zyciu, pogranicznik z Rumuni czy Niemiec powie ci "na to pan nie wjedzie, i co mi pan zrobi..?" Ale wykłócić się można.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiler Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) Rok temu pytalem o wjazd do Rumuni na dowód(nowy) kiedy Rumunia nie była jeszcze w Unii. Udało sie wjechać. To rumunia jest już w uni ???? ;) kurde jak zwykle wszyscy obudzili się na 3 dni przed wyjazdem mozesz próbować się kłucić ale w takich krajach to jak ichni pogranicznik się uprze to cię nie wpuszczą bo taki jest przepis . Problem moze rozwiązać kilka "baksów" włożonych w ten właśnie stary dowód (bardzo dobrze się do tego nadaje w odróżnieniu od nowego w który nic nie włożysz :buttrock: ) Edytowane 13 Lipca 2007 przez kiler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arti Opublikowano 14 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 To rumunia jest już w uni ???? :icon_rolleyes: kurde jak zwykle wszyscy obudzili się na 3 dni przed wyjazdem mozesz próbować się kłucić ale w takich krajach to jak ichni pogranicznik się uprze to cię nie wpuszczą bo taki jest przepis . Problem moze rozwiązać kilka "baksów" włożonych w ten właśnie stary dowód (bardzo dobrze się do tego nadaje w odróżnieniu od nowego w który nic nie włożysz :wink: ) Kiler, nie wiem czy byłeś kiedykolwiek w Rumunii ale to co piszesz to bzdura- pogranicznicy rumuńscy to bardzo młoda kadra także ludzie myślacy nieco innymi katergoriami niż sugerujesz; nigdy nie zdarzyło mi się aby ktokolwiek nawet zasugerował, że trzeba "parę euro" aby cokolwiek przyspieszyć czy załatwić i odprawiaja nadzwyczaj sprawnie i bez problemów. Co innego Bułgaria- gdyby ktoś chciał tam sie dostać może spodziewać sie wszelkich możliwych kłód kładzionych pod nogi...za sprawą panów z minionej epoki, którzy 50-ke juz dawno przekroczyli i nie moga sie przestawić na zasady panujace w cywilizowanym świecie... pozdrawiam- arti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi