Quba Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 witami tu pisze to pytanie bo mecze sie z nim od tygodnia :cool: mozna zamontowac obrotomierz w skuterze ktory nigdy go nie mial ?tzn mozna jakos go zrobić bo wiem ze do obrootmierza trzeba slimaka do silnika ale nie da sie tego zrobic w inny sposob?pzdr czek na odpowiedzi :notworthy: :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brys Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Można to rozwiązać elektronicznie. Widziałem schematy, w których sygnał był brany z kilku zwojów drutu owiniętego na przewodzie wysokiego napięcia. Nie mam tylko pojęcia czy ktoś to produkuje, bo zrobić taki nie każdy potrafi, a rozwiązanie bardzo przyjemne, bo nie wymagające ingerencji w motor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Można to rozwiązać elektronicznie. Widziałem schematy, w których sygnał był brany z kilku zwojów drutu owiniętego na przewodzie wysokiego napięcia. Nie mam tylko pojęcia czy ktoś to produkuje, bo zrobić taki nie każdy potrafi, a rozwiązanie bardzo przyjemne, bo nie wymagające ingerencji w motor. fajny sposob tylko szkoda ze nie masz dokladnych informacji jak to zrobić :/ no nie wiem moze ktos wie jak to wykonać albo ma inne propozycje? :cool: pzdr :notworthy: :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość brys Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Pobawić się z tym można, ale problem jest ze wskaźnikiem. Obrotomierz powinien wychylać się na jakieś 270 stopni, a typowe wskaźniki mają 120. Mam w domu jeden 270 stopniowy, ale on już jest wyskalowany w obr/min, niestety tylko do 7 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Pobawić się z tym można, ale problem jest ze wskaźnikiem. Obrotomierz powinien wychylać się na jakieś 270 stopni, a typowe wskaźniki mają 120. Mam w domu jeden 270 stopniowy, ale on już jest wyskalowany w obr/min, niestety tylko do 7 tyś. problem z tym chyba nie jest taki duzy , nie moze sie wychylac do 120? aha i jak podlaczyc ten obrotomierz do silnika ? tzn jak bo z obrotomierza wychodzi tylko miejse na slimak ? czyli jak to podlaczyc ? ratunku :P pzdr :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sydney Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Witam!! Taki obrotomierz można kupić chociażby na allegro. Podpina się go pod cewkę wys. Napięcia, a skalą są ledy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 (edytowane) Witam!! Taki obrotomierz można kupić chociażby na allegro. Podpina się go pod cewkę wys. Napięcia, a skalą są ledy. ok ok wszystko pieknie tylko raczej na allegro nie udalo mi sie takiego cuda znaleźć ;) albo zle szukam ? jak macie to podajcie linki ;) pzdr licze na wasza pomoc !! P.S http://www.allegro.pl/item211734040_obroto...i_gsx_750f.html Chodzi o taki obrotomierz tego sie podpina do cewki wysokiego napiecia ? pzdr Edytowane 12 Lipca 2007 przez Quba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aster Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Na przykład coś takiego:http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45253 Cytuj Jawa 50 Mustang 1977 => Yamaha XJ 600N 1999 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 ;) ;) Na przykład coś takiego:http://www.sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=45253czlowieku naleza ci sie brawa :D oby takich wiecej na forum !! dokladnie o to mi chodzilo thx thx thx thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sydney Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 http://www.allegro.pl/item213952655_wskazn...diesel_f_v.htmlMożesz kombinować z takim, ale myślę że ten będzie o niebo lepszy http://www.allegro.pl/item214282744_obroto...amochodowy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stazi na Janku Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Wszystko ok ale musisz zwracać uwagę na to na ile cylindrów są wyskalowane. Przeważnie obrotościomierze z aut mają wyskalowanie na minimum 2 cylindry. Pomysł na elektroniczny jest bardzo dobry bo nie ingerujesz w silnik. Wpinasz się pod cewkę i gra. :icon_mrgreen:St. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 http://www.allegro.pl/item214282756_obroto...walny_nowy.html ten chyba lepszy? A co do samego obrotomierza to podłłaczając obrotomierz samochodowy np od poldka to mimo iz jest oryginalnie wyskalowany do 7500 obr. to po podłaczeniu do jedno cylindrowego motorka będzie podoawał obroty /2 więc po zmianie skali będzie pokazywął obroty do 15000 :) ale dokładność jest kiepska... Jak masz instalacje 12V a pewnie masz taką kup sobie na szrocie za 15zł obrotomierz od dużego fiata i podłącz na próbę (+ - zasilania i do - cewki) Powodzenia :) Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wueska Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 kupujesz jakis elektoniczy obrotomierz np. od poloneza;] zmieniasz kondesator na 470mikro;] i śmigasz;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quba Opublikowano 12 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 (edytowane) kupujesz jakis elektoniczy obrotomierz np. od poloneza;] zmieniasz kondesator na 470mikro;] i śmigasz;] dobra dobra wy mi tu mowicie o jakis samochodowych onrotomierzach ale one sa na slimaka? czy do cewki ? z poloneza pomysl dobry tylko .... .. w skuterku zbyt duzo miejsca nie ma ;) pzdr P.S A najcetniej to bym kupil od kogos te elektroniczne zegary montowane w 2004r+ w malagach. jak ktos ma to pm ., albo wie ktos czy sa w internecie firmy ktory sprzedaja czesci skuterowe /motocyklowe uzywane ? ? pzdr :) ;) Edytowane 12 Lipca 2007 przez Quba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magneto Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 no gdzie w samochodzie bedziesz mial na slimaka, a nawet juz jesli to po kiego grzyba zmieniac kondensatory w obrotomierzu na linke? :icon_mrgreen: :) :D wueska, 470mikro w przypadku z 4 garow na jeden, a jesli z dwoch na jeden? pzdr:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi