Skocz do zawartości

Dodatkowy obrotomierz??

Quba
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

i tu pisze to pytanie bo mecze sie z nim od tygodnia :cool:

mozna zamontowac obrotomierz w skuterze ktory nigdy go nie mial ?

tzn mozna jakos go zrobić bo wiem ze do obrootmierza trzeba slimaka do silnika ale nie da sie tego zrobic w inny sposob?

pzdr czek na odpowiedzi :notworthy: :P

Można to rozwiązać elektronicznie. Widziałem schematy, w których sygnał był brany z kilku zwojów drutu owiniętego na przewodzie wysokiego napięcia. Nie mam tylko pojęcia czy ktoś to produkuje, bo zrobić taki nie każdy potrafi, a rozwiązanie bardzo przyjemne, bo nie wymagające ingerencji w motor.

Można to rozwiązać elektronicznie. Widziałem schematy, w których sygnał był brany z kilku zwojów drutu owiniętego na przewodzie wysokiego napięcia. Nie mam tylko pojęcia czy ktoś to produkuje, bo zrobić taki nie każdy potrafi, a rozwiązanie bardzo przyjemne, bo nie wymagające ingerencji w motor.

fajny sposob tylko szkoda ze nie masz dokladnych informacji jak to zrobić :/

no nie wiem moze ktos wie jak to wykonać albo ma inne propozycje? :cool:

pzdr :notworthy: :P

Pobawić się z tym można, ale problem jest ze wskaźnikiem. Obrotomierz powinien wychylać się na jakieś 270 stopni, a typowe wskaźniki mają 120. Mam w domu jeden 270 stopniowy, ale on już jest wyskalowany w obr/min, niestety tylko do 7 tyś.

Pobawić się z tym można, ale problem jest ze wskaźnikiem. Obrotomierz powinien wychylać się na jakieś 270 stopni, a typowe wskaźniki mają 120. Mam w domu jeden 270 stopniowy, ale on już jest wyskalowany w obr/min, niestety tylko do 7 tyś.

problem z tym chyba nie jest taki duzy , nie moze sie wychylac do 120? aha i jak podlaczyc ten obrotomierz do silnika ? tzn jak bo z obrotomierza wychodzi tylko miejse na slimak ? czyli jak to podlaczyc ? ratunku :P

pzdr :notworthy:

Witam!! Taki obrotomierz można kupić chociażby na allegro. Podpina się go pod cewkę wys. Napięcia, a skalą są ledy.

ok ok wszystko pieknie tylko raczej na allegro nie udalo mi sie takiego cuda znaleźć ;)

albo zle szukam ? jak macie to podajcie linki ;)

pzdr licze na wasza pomoc !!

P.S

http://www.allegro.pl/item211734040_obroto...i_gsx_750f.html

Chodzi o taki obrotomierz tego sie podpina do cewki wysokiego napiecia ?

pzdr

Edytowane przez Quba

Wszystko ok ale musisz zwracać uwagę na to na ile cylindrów są wyskalowane. Przeważnie obrotościomierze z aut mają wyskalowanie na minimum 2 cylindry. Pomysł na elektroniczny jest bardzo dobry bo nie ingerujesz w silnik. Wpinasz się pod cewkę i gra. :icon_mrgreen:

St.

http://www.allegro.pl/item214282756_obroto...walny_nowy.html ten chyba lepszy?

A co do samego obrotomierza to podłłaczając obrotomierz samochodowy np od poldka to mimo iz jest oryginalnie wyskalowany do 7500 obr. to po podłaczeniu do jedno cylindrowego motorka będzie podoawał obroty /2 więc po zmianie skali będzie pokazywął obroty do 15000 :) ale dokładność jest kiepska...

Jak masz instalacje 12V a pewnie masz taką kup sobie na szrocie za 15zł obrotomierz od dużego fiata i podłącz na próbę (+ - zasilania i do - cewki)

Powodzenia :)

kupujesz jakis elektoniczy obrotomierz np. od poloneza;] zmieniasz kondesator na 470mikro;] i śmigasz;]

dobra dobra wy mi tu mowicie o jakis samochodowych onrotomierzach ale one sa na slimaka? czy do cewki ? z poloneza pomysl dobry tylko .... .. w skuterku zbyt duzo miejsca nie ma ;)

pzdr

P.S

A najcetniej to bym kupil od kogos te elektroniczne zegary montowane w 2004r+ w malagach.

jak ktos ma to pm ., albo wie ktos czy sa w internecie firmy ktory sprzedaja czesci skuterowe /motocyklowe uzywane ? ?

pzdr :) ;)

Edytowane przez Quba