vigaCMHQ Opublikowano 9 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Post ten piszę zainspirowany reportażem w TVP o Ratownikach na Motocyklach z Krakowa. Stowarzyszeń Ratownictwa Motocyklowego w naszym kraju jest niewiele - Kraków, Trójmiasto, Śląsk...... a motocykli nadal przybywa.Jak wiemy motocykl to najszybszy środek transportu ulicznego - więc na miejscu wypadku, gdzie liczy się każda sekunda on jest pierwszy.W wielu krajach motocykl-ambulans to codzienność - u nas jeszcze niestety nie.....Zróbmy coś aby to zmienić. Tu mój apel: Poszukuję motocyklistów związanych z medycyną, ratownictwem lub po prostu pasjonatów ratownictwa drogowego oraz ludzi chcących pomóc w utworzeniu Warszawskiego Stowarzyszenia Ratownictwa Motocyklowego. Dlaczego osoby związane z medycyną??? - już wyjaśniam: ratownik na motocyklu to osoba, która ma dotrzeć na miejsce wypadku przed karetką i do czasu jej przybycia skutecznie i umiejętnie udzielać tej pomocy.Na pokładzie motocykla ratunkowego znajduje się specjalistyczny sprzęt jak np defibrylator czy zestaw do intubacji - tego sprzętu trzeba umieć używać i mieć świadomość odpowiedzialności za p9oprawność przeprowadzenia akcji ratunkowej. Osoby poważnie zainteresowane inicjatywą proszę o kontakt mailowy [email protected] lub telefoniczny 604 660 037. Czekam i wierzę, że to forum czytają lekarze, pielęgniarki, ratownicy pogotowia. Wierzę również, że łącząc swoje doświadczenie zawodowe z pasją motocyklową - wspólnie zrobimy coś dobrego. Przed nami długa droga - najpierw ludzie, rejestracja stowarzyszenia, później trzeba znaleźć pieniądze na sprzęt i tu APEL do firm, które gotowe były by wesprzeć finansowo nasz projekt jako sponsorzy. CZEKAM NA ZGŁOSZENIA. PS: Proszę admina forum o dodanie tego wątku jako "wyjątkowy". Userów - proszę o niezaśmiecanie tego wątku. Będzie on się rozwijał w takim tempie w jakim uda nam się realizować poszczególne etapy projektu. - Najpierw ludzie - potem reszta. pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEMKO Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Witaj.Bardzo podoba mi sie Twoja inicjatywa.Siedzialem juz na takim motocyklu ratunkowym.Fajna sprawa.Jestem ratownikiem medycznym.Pracuje juz 23 lata,no i oczywiscie jezdze motocyklem.Mieszkam za daleko od Stolicy,ale wierze,ze dobrze spelnisz swoja misje,czego Tobie zycze.Pozdrawiam i POWODZENIA :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shablak Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 (edytowane) hey, również oglądałem ten reportaż, a dziwnym trafem stało sie tak że złozyłem podanie na ratownictwo medyczne na akademi medycznej w wawie ;) więc być może w niedługim czasie zasilę szeregi ratowników-motocyklistów, tymczasem życze powodzenia :crossy: ;) pozdroshablak Edytowane 10 Lipca 2007 przez shablak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeDeViLL Opublikowano 10 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 Taka tylko mała nawet nie dygresyjana uwaga: Moich dwóch przyjaciół jeździ w Krakowskim R2. Żaden z nich przed przygodą z krakowską moto-karetką nie był związany z medycyną etc.Jeden jest tramwajarzem a drugi mechanikiem motocyklowym, wiem, że wśród nich są reprezentanci również innych nielekarskich zawodów (np. policjant :notworthy: ) Z tego co się orientuję, Ci pasjonaci, chcąc zrobić coś pożytecznego w swoim życiu zgłosili się na kurs ratownictwa, żeby charytatywnie pomagać ludziom. Zrobili kurs pierwszej pomocy, pierwszy, drugi stopień, a potem przeszli niełatwy kurs ratownictwa przedmedycznego (dodam że w większości zrobili to z własnej kasy, choć po części również byli dofinansowani przez Stowarzyszenie Rafael).Działali przy Krakowskim Oddziale Ratownictwa Medycznego (który defacto został ostatnio zamknięty :notworthy: , ale z tego co wiem R2 działa nadal) Fakt - całe przedsięwzięcie wymaga potwornego nakładu pracy, kasy, ale przede wszystkim poświęcenia jednostki ludzkiej. I co ważne... ochotnicy nie muszą być bezpośrednio związani z medycyną. Cieszę się, że jest w Warszawie ktoś kto chce ruszyć z tą akcją.Pochwalam na całej lini... i...jedyne co mi pozostaje, to życzyć POWODZENIA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vigaCMHQ Opublikowano 10 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2007 MeDeViLL - napisałem "przede wszystkim" ludzie związani z medycyną.Wiem kto jeździ w R2 - Kraków, i czekam na wszystkich chętnych /są już pierwsi ochotnicy/ Zanim założyłem ten wątek to spędziłem sporo czasu na rozmowie z prezesem tamtejszego stowarzyszenia.I tak jak napisałem - najpierw ludzie a potem będziemy szukać kasy, organizować kursy itp. Jedna dobra wiadomość - Warszawa podobno ma od 3 lat motocykl-ambulans, który rdzewieje w garażu bo..... no właśnie - nikt nie wie dlaczego :icon_twisted: Może uda sie go zaadoptować. Dzięki wszystkim za wsparcie. Czekam dalej na kandydatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vigaCMHQ Opublikowano 13 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 No i już mamy 6 osób - czekam dalej na zgłoszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEMKO Opublikowano 13 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2007 TAK TRZYMAC :icon_biggrin: WIERZE,ZE SIE UDA :icon_twisted: Czy to ludzie z medycznym wyksztalceniem?Mysle,ze tak,bo jak wiesz musza to byc fachowcy z"gornej polki".Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vigaCMHQ Opublikowano 14 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2007 część ma medyczne - a część nie ale za to ambicjei i chęci. Damy radę :biggrin:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vigaCMHQ Opublikowano 18 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 no co jest???? Tyle motocyklistów w Warszawie a jak trzeba coś zrobić to chętnych brak????? Mamy jak na tą chwilę 6 osób.Do rejestracji stowarzyszenia potrzeba 15. Może nie wszyscy zaglądają na forum - rozpowiedzcie proszę o akcji swoim znajomym.. Nadal czekamy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PRZEMKO Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 Witam.Moze na forum ratownictwa medycznego znajdziesz chetnych,bo jak napisales,nie wszyscy czytaja forum moto.Caly czas trzymam kciuki i zycze powodzenia :flesje: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krycek Opublikowano 18 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2007 A jak się już uda z rejestracją - podaj numery kont coby móc Was wspomóc... Pozdrawiam i życzę powodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vigaCMHQ Opublikowano 19 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2007 Witam.Moze na forum ratownictwa medycznego znajdziesz chetnych,bo jak napisales,nie wszyscy czytaja forum moto.Caly czas trzymam kciuki i zycze powodzenia :icon_mrgreen: bywasz tam może??? jeśli tak to rzuć im link do naszego wątku. A jak się już uda z rejestracją - podaj numery kont coby móc Was wspomóc... Pozdrawiam i życzę powodzenia... spokojnie - do etapu kont to jeszcze długa droga - ale nie omieszkam wrzucić numerów :icon_mrgreen:) Na chwilę obecną - ludzie i jeszcze raz ludzie........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vigaCMHQ Opublikowano 24 Lipca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2007 I pierwsza prośba o sponsoring :) Szukamy zakładu poligraficznego z terenu lub okolic Warszawy, który byłby zainteresowany współpracą z nami.W grę wchodziło by wykonanie naklejek i ulotek informacyjnych./nie duża liczba sztuk/. Jeśli macie w swoim otoczeniu kogoś kto chciałby nam pomóc w ten sposób to proszę o kontakt ze mną: 604 66 00 37. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vigaCMHQ Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Sporo czasu mineło ale było warto.Temat powraca - nadal szukamy fanów 2 kółek z pasją niesienia pomocy innym.Właśnie dlatego stworzyliśmy Fundację Ratownictwo Motocyklowe Polska.Wśród wielu grup - udało nam się stworzyć jedyną o zasięgu ogólnopolskim.Kosztowało mnie to wiele pracy i zdrowia ale było warto.Zapraszam do kontaktu i zapoznania się z nami pod adresem: http://www.ratownictwomotocyklowe.pl oraz na http://www.facebook.com/ratownictwomotocyklowe.Z pozdrowieniami VIGACMHQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toni56 Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 Post ten piszę zainspirowany reportażem w TVP o Ratownikach na Motocyklach z Krakowa. Stowarzyszeń Ratownictwa Motocyklowego w naszym kraju jest niewiele - Kraków, Trójmiasto, Śląsk...... a motocykli nadal przybywa.Jak wiemy motocykl to najszybszy środek transportu ulicznego - więc na miejscu wypadku, gdzie liczy się każda sekunda on jest pierwszy.W wielu krajach motocykl-ambulans to codzienność - u nas jeszcze niestety nie.....Zróbmy coś aby to zmienić. Tu mój apel: Poszukuję motocyklistów związanych z medycyną, ratownictwem lub po prostu pasjonatów ratownictwa drogowego oraz ludzi chcących pomóc w utworzeniu Warszawskiego Stowarzyszenia Ratownictwa Motocyklowego. Dlaczego osoby związane z medycyną??? - już wyjaśniam: ratownik na motocyklu to osoba, która ma dotrzeć na miejsce wypadku przed karetką i do czasu jej przybycia skutecznie i umiejętnie udzielać tej pomocy.Na pokładzie motocykla ratunkowego znajduje się specjalistyczny sprzęt jak np defibrylator czy zestaw do intubacji - tego sprzętu trzeba umieć używać i mieć świadomość odpowiedzialności za p9oprawność przeprowadzenia akcji ratunkowej. Osoby poważnie zainteresowane inicjatywą proszę o kontakt mailowy [email protected] lub telefoniczny 604 660 037. Czekam i wierzę, że to forum czytają lekarze, pielęgniarki, ratownicy pogotowia. Wierzę również, że łącząc swoje doświadczenie zawodowe z pasją motocyklową - wspólnie zrobimy coś dobrego. Przed nami długa droga - najpierw ludzie, rejestracja stowarzyszenia, później trzeba znaleźć pieniądze na sprzęt i tu APEL do firm, które gotowe były by wesprzeć finansowo nasz projekt jako sponsorzy. CZEKAM NA ZGŁOSZENIA. PS: Proszę admina forum o dodanie tego wątku jako "wyjątkowy". Userów - proszę o niezaśmiecanie tego wątku. Będzie on się rozwijał w takim tempie w jakim uda nam się realizować poszczególne etapy projektu. - Najpierw ludzie - potem reszta. pozdrawiam....Super pomysł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi