Skocz do zawartości

Na Docieraniu olej syntetyczny, tylko jaki ?

SeibR
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupiłem ostatnio przez internet tłok do Hondy NS-1 80 (z hondy mbx), bede robił szlif cylindra jeszcze i przez internet w mailu powiedzieli mi że powinno sie stosowac olej syntetyczny do docierania... a pierwszy raz remont robie a zawsze używałem półsyntetyka Castrol R2, Motul 510, jaki mam teraz użyc na docieranie, prosiłbym o nazwe ? jakiś dobry i tani :P. Zgóry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Edytowane przez SeibR

Gość marcpol

Witam, zakupiłem ostatnio przez internet tłok do Hondy NS-1 80 (z hondy mbx), bede robił szlif cylindra jeszcze i przez internet w mailu powiedzieli mi że powinno sie stosowac olej syntetyczny do docierania... a pierwszy raz remont robie a zawsze używałem półsyntetyka Castrol R2, Motul 510, jaki mam teraz użyc na docieranie, prosiłbym o nazwe ? jakiś dobry i tani :crossy:. Zgóry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam ;)

Użyj wyszukiwarki, np:

http://forum.motocyklistow.pl/index.php?sh...3&hl=docieranie

Pozdrawiam

nieodpowiedziałeś na moje pytanie... ja się pytam jaki kupic najlepiej olej syntetyczny ? firma jaka i typ ? a ty mi wysłałeś linka który lepszy olej mineral czy syntetyk to neodpowiedz na moje pytanie... pozdro i czekam na dobre odpowiedzi

Gość marcpol

nieodpowiedziałeś na moje pytanie... ja się pytam jaki kupic najlepiej olej syntetyczny ? firma jaka i typ ? a ty mi wysłałeś linka który lepszy olej mineral czy syntetyk to neodpowiedz na moje pytanie... pozdro i czekam na dobre odpowiedzi

O docieraniu silnika było już kilkadziesiąt tematów, nie rozumiem dlaczego chcesz docierać na oleju syntetycznym. Na oleju mineralnym dotarłem już wiele silników i nie było problemów. Pozdrawiam

O docieraniu silnika było już kilkadziesiąt tematów, nie rozumiem dlaczego chcesz docierać na oleju syntetycznym. Na oleju mineralnym dotarłem już wiele silników i nie było problemów. Pozdrawiam

Pewnie chce jezdzic na syntetyku juz odrazu po remoncie, bo wie ze to najlepszy olej.

ja nawet jak bym docierał to docierał bym na półsyntetyku na któym cały czas jeżdze czyli na motulu scooter expert, olej syntetyczny jest żadki, pół syntetyk trochę gęższy a minerał jest gęsty więc to zależy kto jak chce :icon_razz:

storm.... nie widze w tym większego sensu....nie jestem jakims ekspertem mechaniki.... ale podczas docierania tarcie jest największe a z tego co sie orientuje olej je zmniejsza... wiec im lepszy olej podczas docierania... tym mniejsze prawdopodobienstwo zatarcia.

Jeżeli moje rozumowanie jest błedne, prosze o wyjaśnienie.:)

Silniki zawsze dociera sie na olejach mineralnych. Pozniej po okresie docierania wymienia sie na lepszy, np. syntetyk.

swieta racja.

docieraj na mineralnym. wyplucze ci syf ktory sie wytworzy podczas docierania.

zawsze silniki dociera sie na mineralnym, podobnie jest gdy masz juz trupa, silnik z duzym przebiegiem (np w samochodzie) leje sie mineral i czesciej zmienia lub w razie koniecznosci uzupelnia.

ktos tam wyzej chyba sie pomylil bo to wlasnie syntetyk jest gesty a mineral zadki.

do docierania, do zuzytych mocno silnikow mineral zawsze sie leje.

a potem lej polsyntetyk, nie masz bolidu F1 zebys musial syntetyczny olej lac, semi w zupelnosci wystarcza do wiekszosci moto i ich normalnej eksploatacji.

storm.... nie widze w tym większego sensu....nie jestem jakims ekspertem mechaniki.... ale podczas docierania tarcie jest największe a z tego co sie orientuje olej je zmniejsza... wiec im lepszy olej podczas docierania... tym mniejsze prawdopodobienstwo zatarcia.

Jeżeli moje rozumowanie jest błedne, prosze o wyjaśnienie.:)

dobrze rozumujessz tylko podczas docierania co sie niby sciera?? oczywiscie ze metal i olej gesty, syntetyk ktory dobrze "uszczelnia" silnik spowoduje ze caly ten syf bedzie krazyl wkolo. mineral zmniejszy tarcie i wyplucze ten syf. potem zmiana filterka i oleju na lepszy.