haryb Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Sprawa wygląda następujaco , na poczatku lipca lece w trase na moto przez czechy, austrie, słowacje - Cały czas myślałem że mając ubezpieczenie w pracy w NFZ po wejściu do unii swiadczenia zdrowotne sa za free i takie same prawa jakbym leczyl sie w Polsce. Jednak poszperałem troszke po stronach i podzwoniłem do NFZ i wychodzi ze nie jest to tak piękne jak się wydaje.Na poczatku zebysmy nie musieli płacic gotówka za leczenie a pozniej domagac sie zwrotu w NFZ w Polsce na podstawie rachunków Trzeba wyrobić karte : Europejska Karta ubezpieczenia Zdrowotnego- oczywiście jeden wniosek dwustronicowy do wypełnienia + pare dodatkowych dokumentów jak zaswiadczenia, ksera dowodów itd do tego ok 7-10 dni realizacja karty i jeszcze można tozałatwic tylko w swoim regionalnym osrodku NFZ gdzie no u mnie to najblizej Toruń lub Bydgoszcz ( 50km) , godziny urzędowania pokrywaja sie z moimi w pracy do tego raz zawiesc i miec nadzieje ze wszysktei dokumenty sa ok i pozneij drugi raz jechac nwou brac urlop czy cus i odebrac karte - PARANOJA!! Dotego wyczytałem że nie jesttak do końca że nawet majac ta karte mamy wszyskto za free i juz nie ma co sie martiwc:"EKUZ nie zapewnia pokrycia przez NFZ kosztów transportu medycznego do Polski oraz opłat za świadczenia zdrowotne, obowiązujących w większości państw. Aby uniknąć obciążenia tymi kosztami, wskazane jest wykupienie dodatkowego prywatnego ubezpieczenia." I z tego względu moje pytanie do Was czy ktos z was wyjezdzając zagranice dodatkowo sie ubezpieczal od nieszczesliwych wypadków czy tez ubezpieczneie pokrywajace koszty leczenia i transport do polski w razie wypadu?Jesli tak to w jakiej ubezpieczalni jest to najlepiej zorganizowane i rozsadnie pod katem cen? Długo za granica nei bede bo 1 dzien w Czechach, 1 dzien w Austrii i ok 4 dni Słowacja - ale zawsze warto by mieć zabezpieczenie zdrowotne pewniejsze niz NFZ Polski. pozdroharyb :icon_mrgreen: Cytuj www.haryb.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moto Christo Opublikowano 18 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2007 Już kiedys się tą sprawą interesowałem i dałem sobie spokój. Wykupiłem w Pizetju ubezpieczenie turystyczne i mialem przynajmniej spokój ducha. Za tydzień wybieram się za granice i tez nie będę nic kombinowac z NFZem tylko wykupuję ubepieczenie w Allianz. W internecie masz kalkulator składki w zalezności od opcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CiasnyBaniak Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 JAk jechałem w maju w alpy, wykupiłem sobie motoasistance - ( naprawa na miejscu - lub holowanie), oraz ubezpieczenie na leczenia- nie pamietam nazwy chyba " wojażer" tak to sie nazywa.Ubezpieczenie to obejmuje w zasadzie wszystko co tam moze ci sie przytrafić, koszty transportu, leków i leczenia szpitalnego itd, gdzie w holandi ( jak mnie poinformowała agentka) doba w szpitalu kosztuje 1000 E Kwota ubezpieczenia zalezy od tego ile chcesz zapłacić składki, - ja wziąłem na 20 tyś E.. wiec 3 tyg w szpitali mogłem leżeć :) za oba te ubezpieczenia na 7 dni łącznie zapłaciłem ok 65zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 w zimie jadąc w góry wykupiliśmy ubezpieczenie Wojażer w PZUPoczytaj tutaj pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gracko Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 jadąc do Grecji wyrobiliśmy sobie karty EKUZ w NFZ wniosek trzeba wypełnić i zaświadczenie z pracy mieć i wyrabiają tą karte na poczekaniu ( Kraków ) trwa cała operacja 10 minut. Jeżeli nie masz czasu aby jechać osobiście wyślij pocztą też można w ten sposób i najwyżej później zadzwoń czy wszystko jest ok . Dodatkowo przed wyjazdem wykupiliśmy sobie motoasistance w PZU za około 17 Euro , naszczęście nie musieliśmy korzystać z żadnej z tych opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NaczelnyFilozof Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) Dla ludzi młodych dobrą ofertą jest karta Euro26 lub Euro26Student. Czyli trzeba mieć poniżej 27 lat (nie trzeba być studentem). Na rok kosztuje to chyba coś 60 pln. Ubezpieczenie medyczne i takie tam na cały świat (z wyjątkiem USa i kanady chyba?). W dodatku na tą karte są zniżki w kupie miejsc. Tańszej alternatywy chyba nie ma... Sprzedają to np przedstawicielstwa Orbisu... Edytowane 19 Czerwca 2007 przez NaczelnyFilozof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario33 Opublikowano 19 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2007 (edytowane) Ubezpieczenie moto-assistance jest bardzo dobrą opcją. Full opcja z holowaniem nawet w razie, odpukac, potrzeby. Są dwa problemy : 1. cena tego ubezpieczenia jest atrakcyjna tylko wtedy jak już masz ubezpieczenie OC+AC w tej samej firmie; inaczej cena składki rośnie 15-krotnie (tak jest np w Allianz) 2. uwaga na wyłączenia - z reguły problemów nie ma tylko w UE; przykładowo ubezpieczenie MotoAssistance PZU nie działa na terenie Ukrainy. Ubezpieczenie turystyczne to jeszcze inna bajka - zawsze kupuję bo za te 40 zł mam spokój swięty i nie muszę ganiac po NFZ, srezet etc... Edytowane 19 Czerwca 2007 przez mario33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pierwoszow Opublikowano 28 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2007 Tak jest ,lepiej mieć drugie.Nigdy nie wiadomo czy będzie potrzebne a opłata jest niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi