Skocz do zawartości

swap silnika "motorowery"

Blackchart
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

jest to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc...

Chodzi mi o swap silnikow do motorow 50ccm chodzi mi o to ze do jakiego motoru mozna wrzucic silnik wiekszej poj bez wiekszych przerobek tak jak ponoc rg 80 na 125 czy jest jeszcze w jakis motach mozliwe cos takiego?? orientuje sie ktoz moze niedawno widzialem gilere 503 z silnikiem nerki 125 jak to wyglada chce miec poprostu motorower o wyzszej poj jednoczesnie nieplacac astronomicznych sum za calosc a wazne zeby bylo ze moto jest 50ccm a w motorowerach silnik jest juz jako czescwymienna wiec nr niesprawdzaja wiec ten problem mam zglowy... prosze o szczere odp i czy to ejst wykonalne itp :)

thx i pozdrawiam

Edytowane przez Blackchart

Ale jak pojedziesz 125 to są dwie przeszkody:

-Żadna 125 nie chodzi jak 50

-50 jeżdżą 45 km/h a na pewno tyle nie będziesz jeździł :)

A tak ogóle nie wiem czy przypadkiem silnik od rg125 nie jest przypadkiem większy objętościowy i mógłby być problem z jego montażem (prawdopodobnie wchodzą w grę przeróbki uchwytu).

akurat ja mam rg80 i zdaje się, że większy silnik pasowałby gdyby nie mocowania w okolicy wahacza. Trzeba je przespawać bo są za wąskie.

To samo dotyczy przeróbki simsona na MZ150. W tym przypadku też się da, ale niema to większego sensu, bo trzeba wymienić dość dużo częsci (gaznik, filtr powietrza, wydech). Na dodatek rama (hamulce również) w simku przystosowana jest do prędkości maks 60km/h (teoretycznie 45km/h) i przy wyższych prędkościach będzie niestabilna.

Także odradzam rzeźbę ,a jesli chodzi o stronę prawną - jest to coprawda nielegalne ale który motorower jedzie 45?? Najczęściej 70-120.

tomek

wlasnie wiem o tym i takie male przerobki jeszcze wchodza w gre bo niemowie ze silnik ma pasowac bez zadnych zabaw poprostu zeby to niebylo ze mam rpzerobic pol motoru. Pozatym mam pytanie do audioterrorysty jak Ci chodzi RG i jak z czescmi?? to jest suzuki wkoncu ... boje sie ze sa drogie i trudno dostepne ...

• 2 tygodnie później...