Horn Opublikowano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 Witam.Mam jedno proste ale mnie nurtujące pytanie. Czy do założenia opony bezdętkowej jest potrzebna specjalna felga. Chodzi o to, że z tego co widzę mam opony dętkowe. Chciałbym sobie założyć bezdętkowe. Czy musiałbym zmieniać felgę ?Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_rider Opublikowano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 W mojej instrukcji od Virago jest napisane, że takie coś jest kategorycznie zakazane (zakładanie opony bezdętkowej na felgę przystosowaną do opony z dętką). Z resztą ja bym nie eksperymentował. Tak dla własnego bezpieczeństwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GHOSTRIDER11 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 nie mozna montowac opon bezdetkowych na felge dentkowa gdyz ten rodzaj felgi nie ma tzw"zamków" na opone ktore ja trzymaja istnienie tych ze zamkow mozna poznac po charakterystycznych strzalach przy pompowaniu.Jak zalozysz bedetkowa opone na zwykla fele nawet jak bedzie trzymala powietrze w co watpie to przy wjezdzie w zakret albo ostrzejszej wykladce opona odejdzie od felgi i momentalnie zejdzie ci wszystkie powietrze sam wiesz co bedzie tego skutkiem2 lata praktyki na wulkanizacji ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Unek Opublikowano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 Podstawowe pytanie na jaka felge chiałbyś założyc oponę bezdętkową.Na szprychową? Jest to niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dark_rider Opublikowano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 nie mozna montowac opon bezdetkowych na felge dentkowa gdyz ten rodzaj felgi nie ma tzw"zamków" na opone ktore ja trzymaja istnienie tych ze zamkow mozna poznac po charakterystycznych strzalach przy pompowaniu.Jak zalozysz bedetkowa opone na zwykla fele nawet jak bedzie trzymala powietrze w co watpie to przy wjezdzie w zakret albo ostrzejszej wykladce opona odejdzie od felgi i momentalnie zejdzie ci wszystkie powietrze sam wiesz co bedzie tego skutkiem2 lata praktyki na wulkanizacji ;) Nic dodać, nic ując. Lepiej nie ryzykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hun996 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 (edytowane) Możesz założyć oponę bezdętkową ale dętkę też musisz włożyć. Edytowane 15 Czerwca 2007 przez Hun996 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enduromaster Opublikowano 15 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 jesteś pewien że masz dętki ? z tego co się orientuję do dragi mają bezdętkowe koła(ze szprychami też) Cytuj transport bus + 4osstała trasa Łódź-Paryż-ŁódźPW, GG lub 663 231 860 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horn Opublikowano 21 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 Witam.Dzięki za odpowiedzi. Po ich przeczytaniu pojechałem do serwisu Yamahy. Oto co mi powiedzieli.1) Drag Stary (przynajmniej 650A z roku 2001, bo o taki pytałem) mają standardowo zakładane felgi szprychowe dla opon dętkowych; moje felgi są szprychowe;2) na taką felgę (szprychową) można założyć oponę bezdętkową ale z dętką; będzie trzymać; Poczytałem sobie w necie i wyczytałem, że opny dętkowe mają oznaczenie TT, a bezdętkowe TL. Jeżeli na oponie nie ma tych literek (TT lub TL) to opona jest dętkowa. Moje opony tych literek nie posiadają więc chyba są dętkowe.Co sądzicie o założeniu opony bezdętkowej ale z dętką. Tak się uparłem na te bezdętkowe, bo chcę kupić opony z białym pasem po boku. Jedyne jakie znalazłem to Metzeler ME 880 Marathon, tylko że na przód są one dostępne jedynie jako bezdętkowe. Wymiana felg to zbyt duży wydatek. Może ktoś ma namiary na inne opony z białym pasem ale dętkowe. Byłbym wdzięczny za linka do takiego sklepu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GHOSTRIDER11 Opublikowano 21 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2007 mona bez problemu zastosowac detke do opony bezdetkowej tylko trzeba to wszystko natalkowac co bu sie nie przecieralo.Ot cala filozofia,że tak powiem nie widze przeciwwskazan :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi