Guti Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Witam . Mam pewien problem z dzwiekiem (bardziej z cykaniem) wydawanym przez mój silnik (motocykl:intruder 800 , 2000r , przebieg 40 tyś km ). Dzwięk przypomina Cykanie , bardzo wysoki ton , wyzszy od dzwieku luzu na zaworze , dosłownie jak by zegarek ręczny cykał tylko ze głosniej (wyrażnie słychać) i częstotliwość większa niż w zegarku (w taki sposób mogę to opisać) . To cykanie pojawia się gdy silnik się rozgrzeje (na zimnym chodzi idealnie) . I teraz jesli cykanie się pojawi to gdy leciutko dodam gazu i puszcze rolgaz to ustaje na 2 sekundy i znowu zaczyna . Zawór wykluczam bo dziś ustawiłem wszystko i sprawdziłem luz , jest ok ! Cykanie dochodzi tylko z jednego cylindra (drugiego od przodu motocykla i z okolicy glowicy tak mi się wydaje bynajmniej ) Myslę ze to łancuszek rozrządu (ale jak słyszałem łancuszki to dzwiek bardziej przypominał szelest niż cykanie) wolę się zapytać zanim rokręce moto zdejme pokrywe na glowicy dobiore sie do rozrzadu a okaze sie ze to nie rozrzad jednak . A i jeszcze jedno pytanie , nie znalazłem u siebie (na zewnątrz cylindra jak to przewaznie bywa) napinacza łancuszka rozrządu czy jest on pod pokrywa na głowicy ?? czy gdzieś indziej , przynajmniej z zewnątrz nie mogę znależć . Prosze o pomoc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Dudek Opublikowano 11 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2007 Sprawdź szczelność połączenia głowica-kolanko wydechu Cytuj Człowiek mądrzeje z wiekiem i zwykle jest to wieko od trumny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guti Opublikowano 12 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Sprawdziłem i jest szczelnie . Nawet dokręciłem na zimnym silniku (z umiarem) kolektor (dmuchałem delikatnie dymem z papierosa i wyglada na to ze jest szczelnie) . I jak się dobrze rozgrzeje silnik to dalej to samo bez zmian , tak mnie to wnerwia ze nie jeżdze bo nie chcę zeby to narobiło bałaganu , zakladając ze to być cos poważnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrówa Opublikowano 12 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2007 Sorry ale podepnę się pod temat. Ja mam następujący myk u siebie w thundercacie. Na zimnym silniku i później na gorącym jest wszystko super nic nie cyka, jednak gdy wyłącze go gorącego na np. 2 minuty to po odpaleniu zaczyna coś cykać i to cykanie wzrasta równo z obrotami lecz dosłownie po 10sek cichnie i jest cichutko jak zwykle. Nie jest to głośne cykanie. Dodam, że zawory wyregulowane (pod górną granicę tolerancji - thundercat ma tendencję do skracania luzu), lancuszek rozrządu nowy-wymieniony. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi