Skocz do zawartości

Bicie krzywki przerywacza

Gość Mzzz
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak zlikwidować bicie krzywki przerywacza?? Krzywka u mnie ma takie bicie, że Mz nie zapala na prawidłowym ustawieniu wyprzedzania zapłonu ( 2,5mm przed GMP). Natomiast przy ustawienu na 1,5mm zapala bez problemu. Cóż zatem zrobić??

Pozdrawiam

Hmm te elementy wyglądają dobrze, zapłon przestawia sie dopiero po ich ozpędzeniu co powoduje wcześniejsze rozwarcia styków, a tym samym przeskok iskry. Przy ustawianiu i kręceniu kluczem wszystko pracuje nienagannie, dopiero przy kopaniu w kopniak zapłon się przyspiesza...

Dopiero dzisiaj wszystko złożyłem i ustawiłem. Moto zapala bez problemu. Główną przyczyną było chyba nie dokręcenie krzywki. Jednak mogło też chodzić o samą krzywkę, która była przez kogoś pilnikiem "stuningowana" :/ (myślę że wał się przegręcił i ktoś powalczył z krzywką pilnikiem żeby móc ustawić zapłon)

Założyłem więc nową krzywkę jednak jej wznios występuje w dolnym położeniu tłoka i nie można na niego ustawić zapłonu. Ustawiłem więc na inny zeskok krzywki tak że styki po tym zapłonie się zwierają a później znowu rozwierają jeszcze bardziej w dolnym położeniu tłoka. Silnik pracuje i zapala nienagannie ale zastanawiam się czy tak może być i czy niczemu nie szkodzi fakt że iskra przeskakuje parokrotnie w różnych położeniach tłoka podczas jednego suwu.

Co wy na to????

wybacz ale moim zdaniem to 2x iskra najeden suw tłoka to troche za duzo jak na silnik bo:

- siądzie ci wał

-bedziesz miał problemy z odpalaniem

- bedziesz łapał lewe obroty (moto bedzie jeździło do tyłu)

-nie ustawisz prawidłowo gaźnika

to by chyba było na tyle :D :D :lol: