Skocz do zawartości

zabielanie/planowanie głowicy

Rekomendowane odpowiedzi

zabielanie/planowanie głowicy czy jest niezbędne wg was po każdym zdjęciu głowicy w 4T? jak pracowałem w warsztacie samochodowym to każda głowica była zabielanapo po zdjęciu, gdyż się odkształcały, a jak to jest z silnikami 1/4 cylindrowymi? Myślę że w 1-0 cylindrowym silniku głowica jest o dość małej powierzchni i nie wymagane jest każdorazowe planowanie jej , może przy głowicy na 4 cylindry jest to niebędne , a jak wy myślicie? jak robicie?

spójrz czy nie ma jakiś bardzo widocznych cieni na glowicy i na cylindrze, a także czy nie ma jakiś dorbnych ubytków (wżerów)

jeśli nic niepokojącego nie ma to dobrze wyczyść głowiće oraz cylinder, daj nową uszczelkę i załóż

zabielanie/planowanie głowicy czy jest niezbędne wg was po każdym zdjęciu głowicy w 4T? jak pracowałem w warsztacie samochodowym to każda głowica była zabielanapo po zdjęciu, gdyż się odkształcały, a jak to jest z silnikami 1/4 cylindrowymi? Myślę że w 1-0 cylindrowym silniku głowica jest o dość małej powierzchni i nie wymagane jest każdorazowe planowanie jej , może przy głowicy na 4 cylindry jest to niebędne , a jak wy myślicie? jak robicie?

Wydaje mi się, że jesli przed zdjęciem głowicy uszczelka pod głowicą była oki, a głowicę zdejmujemy np. aby dostać się do zaworów, to można nie planować głowicy.

A jeżeli wydmuchało uszczelkę to może przyczyna była krzywa głowica. Tu należy się zastanowić ile będzie kosztowała nastepna uszczelka, a ile planowanie i wybrać tańszą opcję.

Naturalnie im dłuższa głowica tym bardziej podatna na skrzywienie.