mati27d Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 (edytowane) Witam wszystkich jestem aktualnie w trakcie zmiany uszczelki pod głowicą i tu mam takie pytanie jak wiadomo zdejmując głowicę zawsze dojdzie do lekkiego zruszenia uszczelki pod cylindrami no chyba ze ktoś jest bardzo delikatny i dokładny czy konieczna jest zmiana tej uszczelki cylindrów wraz ze zmiana uszczelki głowicy ? pytam się bo nie chce żeby doszło do jakiegoś wycieku po ewentualnej naprawie motocykl to kawa er5 pozdrawiam Edytowane 22 Maja 2007 przez mati27d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukass Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 W moim silniku uszczelka pod głowicą i pod cylindrami były fabrycznie pokryte jakimś specyfikiem, niby klej niby b. twarda guma, cieniuteńkie warstwy. Zdrapalem to, znaczy zmyłem i wyczysciłem dokładnie. Uszczele pod głowice dałem nową. Pod cylindry starą. Obie posmarowałem silikonem wysokotemperaturowym jak najcieniej się dało, poczekałem aż wyschnie i skręciłem. Jesli zdejmowałeś głowicę to po co? Walnęła uszczelka pod głowicą?Kiedy zdejmowałeś głowicę to jesteś pewien że ruszyłeś uszczelke pod cylindrami? Tam są kołki ustalajace i niezbyt łatwo jest ruszyc cylindry z nich, bo kołki są na ciasno pasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati27d Opublikowano 22 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Wlasnie wydmychalo mi na jednym kanale wodnym ten fabryczny silikon na uszczelce ,narazie glowice musze pomierzyc i zobaczyc czy nie trzeba planowac ,cylindrow nie ruszalem ale widze ze uszczelka sie zruszyla ale dalej jest na swoim miejscu nie chce zabardzo zdejmowac cylindrow zeby pierscieni nie poprzestawiac tylko boje sie zeby po jakims czasie mi ta uszczelka pod cylindrami nie puscila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 22 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2007 Jak nie musisz to nie zdejmuj cylindra - to tylko spowoduje zwiekszone zuzycie silnika.Po ponownym skreceniu silnika uszczelka powinna trzymac. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati27d Opublikowano 23 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 na ktorym ze znaków mam rozrząd ustawiac na T czy na C ? rozumiem że znaki na wałku rozrządu musza sie pokrywać z płaszczyzną krawedzi głowicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukass Opublikowano 23 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2007 Masz serwisówkę na pewno :) Ustawiasz następująco: najpierw wykręcasz całkowicie napinacz rozrządu, podnosisz prawy tłok do góry (2 cylinder, mierzysz od lewej do prawej, jakbyś siedział na moto czyli ten od strony sprzęgła :icon_mrgreen: ), wkładasz wałek dolotowy w łańcuch, ustawiasz go względem płaszczyzny głowicy na znakach IN, wkładasz wałek wylotowy, ustawiasz na znakach EX. Odmierzasz 24 piny. Kropki na kołach zębatych powinny być zwrócone na zewnątrz pinu pierwszego i 24. Zresztą sam zobacz, masz tu silnik 450, ale u Ciebie w 500 jest identyko. http://www.thegreatwhiteknight.com/worksho...op_end/4-13.jpg Kiedy juz skręcisz wałki, skręcasz górny ślizg i na sam koniec wkrecasz napinacz z przodu silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati27d Opublikowano 24 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2007 mam serwisowke po angielsku tylko poprostu jak czytalem w postach na forum zawsze jest mowa o znaku T do ustawiania rozrzadu a w serwisowce z tresci wywnioskowalem ze C i troche sie pogubilem , dzieku Lukass za pomoc bede probowal ustawic jak bede mial jakies problemy to napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi