Skocz do zawartości

problem z płynem do chłodnicy

tomek 125
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam taki problem a mianowicie pewnego dnia postanowiłem skontrolować płyn w chłodnicy i odkręcam i patrze (sam niewiem jak to opisać) ale na płynie zrobiła sie taka mętna zawiesina :) Sprawdziłem i nie pomieszał się z olejem i niewiem co mogło go tak zabrudzić wiec prosze was o pomoc

witam

mam taki problem a mianowicie pewnego dnia postanowiłem skontrolować płyn w chłodnicy i odkręcam i patrze (sam niewiem jak to opisać) ale na płynie zrobiła sie taka mętna zawiesina :biggrin: Sprawdziłem i nie pomieszał się z olejem i niewiem co mogło go tak zabrudzić wiec prosze was o pomoc

Tez tak sadze. Jak juz bedziesz to robil to radze nie oszczedzac i wymienic oring. Pozdr

sprawa jest głupia...

Miałem MTX 125r i miałem ten sam problem. Usterka to oczywiscie uszczelniacz między wirniczkiem napędzanym wałkiem a skrzynią biegów z ktorej wychodzi wałek. Wymiana jest bardzo kłopotliwa bo musisz zdemontować obudowe pompy i odkręcic turbinkę. Jaja są z wydłubaniem starego uszczelniacza.

Największy problem polega w cenie... 110zł :biggrin: i choc by skały srały od niczego innego tego badziewia nie dopasujesz i jest to troszczke inny patent niz w innych markach.

Ostatnio wymieniałem w KTM i zapłaciłem 10zł...

Ostatnio wymieniałem w KTM i zapłaciłem 10zł...

Ja zaplacilem 5zl jak wymianialem u siebie. Jesli faktycznie jest to tak nietypowy uszczelniacz to podajcie mi jego wymiary - moze zalatwie cos taniej :crossy:.

A niewiecie przypadkiem ile moze kosztowac taka naprawa w jakimś serwisie??

godzina pracy mechanika kosztuje 40-50zł a mi to zajeło 2h. Jemu jezeli nie bedzie sie upierał przy rozpoławianiu silnika i wypychaniu uszczelniacza od środka ( nie daj sie na to nabrać) zajmie kolo 1-1.5h.

A niewiecie przypadkiem ile moze kosztowac taka naprawa w jakimś serwisie??

No prosze Cie .... Wymiana tego uszczelniacza wiaze sie z:

Ad1 spuszczeniem plynu z obiegu - odkrecenie jednej sruby

Ad2 odkreceniem pokrywy pompy - odkrecenie 4 srubek - przed odkreceniem tej obudowy warto polozyc motocykl na bok zeby nie spuszczac oleju ze sprzegla.

Ad3 wyciagnieciu pompy

Ad4 rozkrecenie 1 srubki - wymiany uszczelniacza i skreceniu wszystkiego jak bylo wczesniej :icon_biggrin:.

To naprawde nic skomplikowanego, a mozna zaoszczedzic troche kasy :crossy:, a w kontkscie rosnacych cen paliwa .... :)