Domel Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Tłok to chyba nie spuchnie a ilośc oleju nie jest 1:50 raczej ze względu na zastosowane łożysko(wprawdze nie wiem jak to w Jawce ale pewnie jest ślizgowe wymagające większej ilości oleju).A co do Hipolu to ma jedną wade(której nie mają podobno lepsze oleje)czyli po jeżdzie np.w korkach puchnie sprzęgło i się zaczyna ciągnąć :?Widze ze jeszcze duzo nauki przed Toba (z calym szacunkiem) WSK miała łożysko ślizgowe w korbowodzie-olej trzeba było lać 1:30 MZ ma toczne -leje 1:50 stąd moje wnioski :D i zarazem wiem że łożyska ślizgowe wymagają więcej oleju niż toczne :!: A co do Hipolu to mam taki w skrzyni i sprzęgło mi się ciągnie jak postoje w korkach,jak gadałem z mechanikiem naprawiającym min. MZ mówił że na lepszych olejach tego nie ma albo jest ograniczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2005 No wlasnie. W jawce sa panewki wiec z tego co slusznie mowisz olej nalezy lac w stosunku 1:30. Nie zapominaj jednak ze z oleju ktory lejesz do paliwa oprocz lozyska w korbowodzie smarowany jest jeszcze tlok i pierscienie tlokowe i szybciej tlok Ci spuchnie niz lozysko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2005 A co do oleji to Husqa i Sthil to sa oleje ktore ja proponowalem lac do paliwa a nie do skrzyni :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemyk90 Opublikowano 10 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2005 A co do oleji to Husqa i Sthil Ile to kosztuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornol Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2005 ja do Ogara 200 do skrzyni mialem Lux10 , do mieszanki chyba mixol , no chyba tak , a mieszanka ?? na 2 litry paliwka mialem mensurke na 70 ml, mamy tez wske przerobiona tak ze ma 2 kola z tylu i jedno z przodu ( 3 biegi do przodu , 1 do tylu a do tego do kazdego biegu 3 podbiegi ;)) = trike :) , do niej tez lejemy taka mieszanke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornol Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2005 ja do Ogara 200 do skrzyni mialem Lux10 , do mieszanki chyba mixol , no chyba tak , a mieszanka ?? na 2 litry paliwka mialem mensurke na 70 ml, mamy tez wske przerobiona tak ze ma 2 kola z tylu i jedno z przodu ( 3 biegi do przodu , 1 do tylu a do tego do kazdego biegu 3 podbiegi ;)) = trike :) , do niej tez lejemy taka mieszanke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Nie pamietam juz dokladnie bo kupilem 3 litry tego i juz dawno bylo Pametam ze cos ok20zl za litr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Nie pamietam juz dokladnie bo kupilem 3 litry tego i juz dawno bylo Pametam ze cos ok20zl za litr, ale sa naprawde duzo lepsze. Nie spalaja sie i po drugie 0 nagaru. Na butelce jest napisane lac 1:50 z paliwem, ale nie robicie tego. Lejcie 1:30 bo mi przez to tlok spuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aster Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Na butelce jest napisane lac 1:50 z paliwem, ale nie robicie tego. Lejcie 1:30 bo mi przez to tlok spuchJak znam zycie, to pisze "Lac 1:50 z paliwem lub wedlug wskazan producenta". Wskazanie producenta jest 1:30.Ja leje Esso Super TT, jakies 25 zeta za litr. Cytuj Jawa 50 Mustang 1977 => Yamaha XJ 600N 1999 :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemyk90 Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2005 1:30 to chyba do komarow, rometow i ogorow. :lol: Ja do simka leje 1:50. Dzis kupilem sobie MOTOCYKLA, przegladajac, zobaczylem kilka oleji do 2T: MOTOREX - CROSS POWER 2T, AGIP - 2T, KART, TEC, FLASH, SPEED,BelRay, Czy ktos slyszal o tych olejach?? Za info dzieki. Aha, do skrzyni polskich motorowerow mozna lac HIPOLA , chociarz jak ja ELFA do simka wlalem to biegi lzej sie wrzucalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Przeczytajcie dokladnie temat to bedziecie wiedziec w jakich sytuacjech leje sie 1:30 a w jakich 1:50. Lej dalej 1:50 do simka to zobaczysz co Ci sie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sputnick Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Z tego co pamietam to w simsonie skuterze na korku baku pisze 1:50 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemyk90 Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Lej dalej 1:50 do simka to zobaczysz co Ci sie stanie. ???? Ja tak jezdze juz 3 lata i jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Ja zawsze lalem oleju jak najmniej bo to i gorsze wyniki i nagar na glowicy i rura do czyszczenia czesto. I w mojej 8 letniej praktyce tylko raz sie zdarzylo ze tlok naj normalniej w swiecie zaczal sie blokowac w cylindrze. Stalo sie to w upalny, bezwietrzny dzien ale sie stalo. Od tej pory leje tyle ile trzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzemyk90 Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2005 Teraz na rynku jest tyle oleji ze czasem warto zaplacic 3-5 zl wiecej i miec dobre smarowanie silnika i miec pewnosc ze nie bedzie nagaru i ze tlok sie nie zatrze. Miksol to juz przeszlosc....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi