Skocz do zawartości

wsk - przednie zawieszenie - uszczelniacze i sprężyny

Aster
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W sklepie nie mogę dostać uszczelki skórzanej, co ma przyjść od spodu amorków pod element mocujący sprężynę. Z czego to dorobić? Ktoś ma jakieś doświadczenia?

Druga sprawa: chciałem wymienić sprężyny, facet w sklepie moto mi powiedział, że nie ma i że od etz coś można spróbować podpasowywać. Ktoś tak robił? Pasuje to czy trzeba coś przerabiać?

edit: trzecia sprawa: w którą stronę mają być założone simmeringi? Bo stare były w stanie uniemożliwiającym identyfikację :banghead:

Edytowane przez Aster

Jawa 50 Mustang 1977 => Yamaha XJ 600N 1999 :D

zemeringi powinny byc wsadzone tympelnym na zewnatzr a strona gdzie jest sprezynkamusi isc do srodka co do sprezyn to niewiem a tejskuzanej uszczelki to zobacz jakis oring lub wytnij z jakiegos paska od spodni ( jezeli ma ksztat okregu i jest plaskie)

1. ja miałem uszczlkę, ale nie chciało mi się wycinać drugiej. Przepłukałem dobrze dół amortyzatora benzyną, później rozpuszczalniiem, sprężynę też odtlusciem, nałożyłem silikonu grubiej, skręciłem i zero kompletnie wycieków. Uszczelkę możesz wyciąc z kawałka jakiejś cienkiej skóry, albo papierową dac, tylko też napaćkaj silikonu.

2. Sprężyn nowych chyba już nie dostaniesz, szukaj na allegro, nawet używek, ale niech koleś najpierw zmierzy długość i dobierzesz najdłuzsze. A o przystosowaniu ich z MZ czy innego sprzetu - nie słyszałem.

3. Simmering ma być włożony sprężyną w dół, a pow. płaska w górę.

Dzięki za odpowiedzi, uszczelki wyciąłem ze starych sandałów matki :notworthy:. Co do sprężyn sprawdzę najpierw, jak sprawują się te, co mam (są nierówno wyciągnięte, ale zobaczymy).

Simmeringi są dwa, jeden nad drugim, oba mają być sprężyną w dół? Jeśli tak to dobrze złożyłem :notworthy:

Jawa 50 Mustang 1977 => Yamaha XJ 600N 1999 :D