Skocz do zawartości

Umowa kupna-sprzedazy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem z umowa, a wlasciwie to nie wiem czy to problem. Sprawa przestawia sie tak: kupilem auto, spisalem z kolesiem wstepna umowa tylko z moim podpisem. Umowilem sie z nim, ze w ciagu paru nastepnych dni dostarcze mu nowa z podpisem wspolwlasciciela, a ta bedzie mi potrzebna w razie kontroli policji. Po paru dniach dostarczylem mu ja. I wydaje sie, ze sprawa zalatwiona. Lecz jego bodaj tesc zaniosl do wydzialu komunikacji nie ta umowe by zglosic zbycie pojazdu.... Znaczy sie ta bez podpisu mojego wspolwlasciciela. I tu moje pytanie, co sie stanie jesli ja zaniose do WK umowe ze swoim wspolwlascicielem ? Czy cos mi grozi, albo sprzedajacemu ? Dodam, ze beda to inne WK mimo, iz z tego samego miasta (ja gminne, on miejskie).

Z gory dzieki za pomoc.

Pzdr ;)

Simson SR 50 > Honda Transcity NX 125 > Honda XL 600 RM > Honda CBR 1000f SC 25 > Suzuki GSX-R 750 K1

Witam.

Nie stanie się dokładnie nic. Z punktu widzenia prawa umowa sprzedaży moto, auto (potocznie umowa kupna-sprzedaży) może być zawarta nawet ustnie. Forma pisemna jest wymagana tylko dla celów dowodowych. Z tego co piszesz wszystko jest OK. Nie ma tu nawet do czynienia z "podrobieniem" umowy, co sugeruje przedmówca. Zanieś tą umowę ze wszystkimi podpisami i w razie gdyby się pytali uczciwie powiedz o co chodziło. Myślę, że będzie bez problemów.

Pozdro.

Dziekuje bardzo za odpowiedz. Jutro ide walczyc do WK z rejestracja. Jakos nie lubie tego miejsca :bigrazz:

Pzdr :biggrin:

Simson SR 50 > Honda Transcity NX 125 > Honda XL 600 RM > Honda CBR 1000f SC 25 > Suzuki GSX-R 750 K1