Skocz do zawartości

regulacja gaznika

czaju3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem gdyz nie moge wyregulowac gaznika. To jest dellorto phbl12 od silnika am6. Niedawno czyścilem caly gaznik, tylko dysz nie wykrecalem, wzialem sprezarka przedmuchalem. Wykrecalem te 2 srubki co sa na zewnatrz. PO zmontowaniu silnika regulowalem gaznik i udalo mi sie zrobic tak ze moto odpala bardzo dobrze wchodzi w maxymalne obroty i dobrze pracuje na srednich obrotach. Ale jak puszcze gaz to normalnie spadaja obroty i kilka sekund popracuje na wolnych i gasnie... Meczylem sie z tym sporo czasu.. jak to wyregulowac??

Możliwe że nalezy tylko wyregulować obroty biegu jałowego. Musisz zwiększyc obroty silnika poprzez wkręcenie śruby od regulacji obrotów (taka mocno odstająca od korpusu gażnika jest na niej sprężynka) to powinno pomóc bo obroty na luzie sie zwiększą i silnik nie powinien juz gasnąć.

Pozdrawiam

Edytowane przez Damiano_2013

ok teraz juz motorek mi nie gasnie... ale powoli spadaja obroty... to znaczy z wysokich na srednie spadaja normalnie ale na te najnizsze do piero po kilku czasem kilkunastu sekundach.... Pozatym jak sie motor przechyli to obroty sie zwiekszaja wprawdzie nie o duzo ale wyraznie slychac roznice... co jest???

ok teraz juz motorek mi nie gasnie... ale powoli spadaja obroty... to znaczy z wysokich na srednie spadaja normalnie ale na te najnizsze do piero po kilku czasem kilkunastu sekundach.... Pozatym jak sie motor przechyli to obroty sie zwiekszaja wprawdzie nie o duzo ale wyraznie slychac roznice... co jest???

Teraz tą drugą śruba regulacyjna odkręć o 0,5 obrotu odczekaj i sprawdzaj. Jak obroty będą rosły to udkrec jeszcze aż przestana rosnąc. Wtedy zmniejszasz obroty sruba od regulacji wolnych obr i ok . jesli obroty zaczna spadac to odrobinę wkręcasz i tak dalej. Proste.

Pamiętaj ze odkręcasz i czekasz na reakcję silnika a nie kręcisz i nic sie nie dzieje. Powoli. Poza tym liczysz ile wykonałeś obrotów zeby w razie czego powrócić do ustawień na których było lepiej.

Pozatym jak sie motor przechyli to obroty sie zwiekszaja wprawdzie nie o duzo ale wyraznie slychac roznice... co jest???

To nie jest nic grozniego poprosty zmienia sie poziom poaliwa w gażniku paliwo przelewa sie z jednego konca na drugi i to powoduje zwiekszenie sie obrotów dużo motocykli gaznikowych to ma w tym ja szczegolnie jak postawie motocykł na stopce bocznej. A więc tym sie nie przejmuj to jest normalne.

pozdrawiam