michlasz Opublikowano 9 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 Witam.Motur to honda cb 750 silnik szesnasto zaworowy z 80r.Pokusiłem sie o samodzielną wymiane łańcuszka rozrządu ,po paru problemach wystąpił błąd??Tzn.silnik był ustawiony na znaki,1 i 4 tłok w góże, poluzowane wałki rozrządu,nowy łańcuszek przeciągnięty.I tu jest problem,jak przeciągałem łańcuszek musiałem kręcic wałem aby go przeciągnąc wsztstko ustawione spinka siedzi na miejscu ale teraz tłoki 2 i 3 są w górze rozrząd został bez zmian a wał sie obrucił o 180 stopni.I teraz takie pytanie: Czy wałki rozrządu wystarzczy też obrucic o 180 stopni ?Do przodu czy do tyłu ? chociaż mi sie wydaje,że to nie ma rożnicy w kturą strone nimi pokręcic.I jeszcze jedno pytanie na zapłonie gurne położenie tłoka jest oznaczone literką T czy to znaczy,że są dwa takie znaki dla 1 i 4 oraz 2 i 3 ? :clap: Przepraszam,że zasmiecam i tyle razy pósciłem ale ten internet jest po**bany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaby Opublikowano 9 Marca 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2007 ustawiasz na znakach 1/4T. T oznacza że pierwszy i czwarty tłok jest na GMP. w tym momencie znaki na wałkach rozrządu muszą być równolegle do krawędzi głowicy. znaki masz na końcach wałków rozrządu patrząc od strony impulsatorów albo na kołach rozrządu. patrząc od tej strony pierwsze krzywki wałków rozrządu muszą być skierowane do środka.jakbyś miał problem wal na PW, albo GG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michlasz Opublikowano 11 Marca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2007 Wielkie dzięki Barnaby zrobiłem dokładnie tak jak napisałeś wałki skierowane do środka 1 i 4 w górze znaki na kołach na zapłonie T złorzyłem sklepałem i motur chodzi jak zły po wymianie tego łańcuszka słychac tylko szum silnika :icon_eek: jeszcze raz Dzięki :crossy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi