Skocz do zawartości

Sprzęgło FZR 600

Chomik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy nadmiernie używam sprzęgła (np: pare razy ostro rusze z miejsca) sprzęgło kończy się, tzn nie chce mi wysprzęglać w ogóle, wciskam klamke do końca a on dalej jedzie, dopiero kiedy naciągnę linkę wtedy znowu wysprzęgla, ale jest wtedy strasznie ostre (minimalnie popuszcze klamkie i już ostro szarpie) dopiero jak pojeżdżę se lajcikowo sprzęgło zaczyna działać jak powinno z tym że musze spowrotem poluzować linke bo się ślizga :banghead:

Tarcze są nowe przejechałem na nich może 150km, z tym że jak je wymieniałem to zauważyłem że blaszki są troche przypalone.

Ktoś wie o co tu kaman??

Nie wiem jak w FZR, ale w ZZR przy składaniu sprzęgła, ostatnia tarcza wchodzi inaczej. Być może źle złożyłeś sprzęgło. Jeśli masz serwisówkę to pomierz wszystkie elementy i sprawdź w książce czy są zgodne. Jeśli nie masz to pierw załatw. Ciężko jest stwierdzić przyczynę w twoim przypadku przez net. Jak nie będziesz dalej wiedział, to lepiej zawieź do jakiegoś znajomego mechanika motocyklowego.

• 1 rok później...

Może głupie pytanie zadam... Jak się reguluje sprzęło w FZR 600? Chodzi mi o to aby podciągnąć linkę przy silniku a przy klamce lekko popuścić. Domyślam się, że za tą gumową uszczelką (zaraz obok gdzie linka sprzęgla wchodzi do silnika) jest ta regulacja, ale kiedy odkręciłem nakrętkę na tej śrubie regulacyjnej to niestety nie moglem wkrętakiem ruszyć tej śruby aby troche podciągnąć linkę tylko kiedy na siłę ją przekręcalem to po prostu włączałem sprzęło. Czy coś jeszcze trzeba odkręcić aby mozna było regulować?