Skocz do zawartości

Czy moto z takiego zrodla jest pewne?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chce pojechac obejrzec moto,cbr f4,od goscia ktory ja sciagnal z Wloch .Dowiedzialem sie ze kupil ja w salonie hondy,gdyz ktos oddal ja w rozliczeniu za nowy motor.Jak myslicie,czy salon biorac w rozliczenie uzywany motor sprawdza go,np. czy nie byl walniety,jak sie trzyma silnik,tzn ogolnie sprawdzaja jego stan czy biora co popadnie.Mi sie wydaje ze szrota nie powinni brac gdyz maja interes w jego sprzedazy.nie wiem ile w tym prawdy ale slyszalem ze moto przed oddaniem w rozliczenie we Wloszech musi miec zrobione rygorystyczne badania techniczne.Jesli by salon sprawdzal stan techniczny takich motocykli to zawsze wystepuje wieksza pewnosc ze motorek jest w miare porzadny.Prosilbym bardzo o wypowiedzenie sie osoby ktore wiedza cos na ten temat,lub same kupowaly swoje maszyny z takiego zrodla.Za udzielone informacje bardzo dziekuje.Pozdrawiam :)

jeżeli moto z oficjalnego salonu hondy to na życzenie powinni przygotować raport na temat stanu technicznego bez problemu. Fuszerki nie robią na pewno, a przynajmniej mnie się tak zdaje.

Kolega jest teraz na etapie kupna renault laguny - co prawda to samochód ale normalnie kupując w salonie dają mu pełen raport prac wykonywanych nad pojazdem od nowości. Uważam Hondę za bardziej profesjonalną firmę i stąd moje przypuszczenie co do tego w jaki sposób sprzedają motocykle.

Dodatkowo dodam, że w tym roku inny znajomy kupił Yamaszkę R6 od gościa, który miał ją z włoch. Do dokumentów związanych z maszynką dodany był wynik badania technicznego wykonywanego we włoszech przed kupnem i wszystko miał do wglądu. Niestety nie wiem czy było to badanie na życzenie czy też jakiś wymóg panujący w Italy.

nie wiem czy cokolwiek pomogłem ale masz przynajmniej odniesienie jak to wyglądało w innych przypadkach :bigrazz:

Powodzenia w zakupach :icon_rolleyes:

Ja bym sie tak nie zachwycal... nie wiem jak jest w Italy ale w Niemczech przy wymianie na nowy model koles oddaje stary i bierze nowy i dopiero taki sprzet trafia na przeglad serwisowy i wszelkie poprawki i wymiany. Sytuacja komplikuje sie wtedy gdy handlarz bierze moto jeszcze przed ww serwisem bo po nim moto jest tak drogie ze nie oplaca sie go sciagac...

Nie wiem jak jest w tym konkretnym przypadku ale wiem ,ze sytuacje ktora opisalem wyzej maja miejsce bardzo czesto.

pozdrawiam

zycze udanych zakupow

p.s.

tez jestem na etapie poszukiwania moto i rece mi opadaja bo juz przez tel. dowiaduje sie ,ze moto ktore mialo byc bezwypadkowe ... okazuje sie, ze cos jednak mialo a sprzedawca zwrot "bezwypadkowy" traktuje jak cos w stylu, ze moto nie mial takiego dzwona, ktory wymagalby wymiany ramy...

sory za ot.

Ogólnie nie iwme jak w Itlay ale w UK czesto zdarzają sie maszyny brane w wymiane+dopłata cyzli tzw. part exchange. Roznei to bywa z nimi. jesli moto jest w miare swieze to robią serwis i sprzedają po normalnej cenie ktora jest zawsze wyzsza niz kupno prywatnie. Jelsi moto jest w stanie OK i nie wymaga nic zeby sprzedac latwo to nie robia nic i sprzedaja ale licz sie z tym ze deale nie wezmie padaki w ktora trzeba pchac kase zeby ktos kupil dlaje. Najlepiej dowiedz sie z jakiego sklepu/.serwisu jest to moto i sprobuj znalezc w necie stonke tego serwisu, ich oferte itd. Powinno cos byc w necie, a po stronce w necie mozesz rozkminic na jakim poziomie jest dany warsztat.Pozdro i powodzenia. Oczywiscie sprawdz wszelkie punkty/elementy moto jak przy kazdym innym moto.