eric535 Opublikowano 17 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 witam.mam nadzieję mały problemik.dziś wzięłem się za wymiany w nowozakupionym motocyklu yamaha yhundercat yzf600r.wymieniłem olej i filtr,wyczyściłem gąbkowy filtr pow. i wymieniłem płyn hamulcowy.przód jest okej,niestety tył-nie.już przy zakupie czułem,żę coś tam blokuje.odkręciłem więc zacisk wymyłem wszystko,oczyściłem z nalotów,zeszlifowałem klocki.i nic hamulec nadal blokuje tylne koło.do tego stopnia ,żę czuć to podczas jazdy.na szczeście jechałem tylko parę metrów,ale tarcza i tak się nagrzewa.rozebrałem jeszcze raz i zauważyłem pracę tłoczków.są tam dwa tłoczki i dwa odpowietrzniki.hamulce w/g mnie są odpowietrzone.podczas wciskania tylnego hamulca wysuwają się oba tłoczki,natomiast po puszczeniu pedału tłoczek od strony koła cofa się,natomiast ten drugi nie.za każdym razem wysuwa się więcej.proszę o poradę co robić.czy rozbierać zacisk i kontrolować stan tłoczków?czy coś tam mogło skorodować?nadmieniam,żę nic tam "nmie leje".zastanawiam się nad rozebraniem zacisku,ale mam obawy,czy uda mi sie go złożyć be zakupu reperatueki.czy w ogóle można dostać ? co mogło się tam stać i najważniejsze jak doprowadzić zacisk do stanu używalności.czytałem na forum o przypadka szybkiego zużycia tylnej tarczy lub klocków właśnie w tym modelu.wielka prośba o pomoc!!!wiem,że można żyć bez tylnego hamulca...ale ja wplę mieć wszystko sprawne.pozdrawiam. :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam M. Opublikowano 17 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2007 Niestety trzeba go wyjac, rozebrac i oczyscic.Czyli zacisk. Opisane wielokrotnie na forum, uzyj opcji szukaj. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eric535 Opublikowano 18 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 wielkie dzięki.pomoc nawet zza oceanu.szukałem na forum,ale dla mnie to zbyt ogółne info.myślałem,że ktoś robił to w konkretnej maszynie jak moja lub podobnej.nie lubię niespodzianek.ale jutro trzeba będzie zacisk ściągnąć i rozebrać.ni ma rady innej.zobaczymy co tam padło.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JĘDRZEJ Opublikowano 18 Lutego 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2007 Zrób dokładnie tak jak Adam mówi,tylko nie próbuj czyścic tłoczka ani pow cylindrycznej w otworze papierem ściernym.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi