Dario.G Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Mam Citroena Xantie z 1995 roku sprowadzony z Holandii i instrukcje też mam po holendersku i nie wiem, co oznaczają dwie kontrolki: STOP - brandt tegelijkertijd met een ander waarschuwingslampje. Stop onmiddellijk - prostokąt, czerwone tło i biały drukowany napis STOP. A druga to Waarschuwingslampje water in dieselbrandstof. Kwadrat, żółte tło i biały znaczek, który wygląda trochę jak taka kapsułka z pokrywką z zaznaczonym poziomem. No nie umiem lepiej opisać. Jak wiecie, co to, to piszcie, za wszystkie odpowiedzi DZIĘKUJĘ :notworthy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browarny Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Mogę się domyślać że chodzi o poziom płynu chłodniczego, a kontrolka stop świeci się wówczas gdy pojawia się alarm oznaczający konieczność zaprzestania jazdy i wyłączenia silnika. Nigdy nie miałem francuza tym bardziej z Holandii ale stawiałbym na te rzeczy.Ale poziom płynu na wszelki wypadek sprawdź... Cytuj SPOKOJNIE, POZWÓLMY DZIAŁAĆ NATURZE... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz01 Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 (edytowane) Druga to napewno woda w paliwie ( diesel ) lepiej przed mrozami wymień filtr paliwa bo nie pojedziesz.Pierwsza niestety nie wiem. Ok sprawa jasna - ta pierwsza kontrolka oznacza konieczność natychmiastowego zatrzymania się / wyłączenia silnika i zawsze zapala się z inną która konkretyzuje problem. Tak więc w Twoim przypadku - zatankowałeś paliwo z wodą - jak pisałem musisz wymienić filtr paliwa, a resztę z baku raczej radzę spuścić.Łukasz Edytowane 19 Stycznia 2007 przez Lukasz01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Zbycho Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Ok sprawa jasna - ta pierwsza kontrolka oznacza konieczność natychmiastowego zatrzymania się / wyłączenia silnika i zawsze zapala się z inną która konkretyzuje problem. Łukasz Eee tam :D ... w moim Vito od pół roku świeci sę kontrolka błędu komputera. Byłem kilkakrotnie w serwisie u Owczarka w W-wie za każdym razem skasowali kasę :D ale nie błąd komputera.Za trzecim razem mechanik rozłożył ręce i ... panie, jak się na dobre zepsuje to proszę przyjechać, teraz jak się zabieramy do roboty wszystko samo się naprawia a po przejechaniu paru kilometrów kontrolka świeci abarotno ... Czekam aż się na dobre cóś zepsuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Błażej Opublikowano 19 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 Tylko kontrolka komputera świeci się zazwyczaj na żółto. Informuje ona o błędzie w systemie, ale nie wyklucza auta z użycia. A czerwonych kontrolek z nakazem zatrzymania auta i wyłączenia silnika raczej bym nie ignorował. Dario.G poszukaj informacji tam: http://www.elektroda.pl w dziale motoryzacyjnym. Nie znam xantii, ale czy ona ci pisze te komunikaty, czy jest to jakiś napis na lampce? Jeśli to pierwsze, to zorientuj się, czy nie można wgrać w komputer lub przestawić go, by wyświetlał komunikaty w jakimś bardziej zrozumiałym narzeczu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario.G Opublikowano 19 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2007 ale czy ona ci pisze te komunikaty, czy jest to jakiś napis na lampce? Jest to napis na lampce, a właściwie symbol. Opis ich pochodzi z instrukcji obsługi. Po niderlandzku oczywiscie :icon_rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 20 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2007 http://xoops.citroen.triger.com.pl/modules...4620e6b78fca9bc - zapytaj stalych uzyszkodnikow zabojadow :P Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario.G Opublikowano 21 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2007 Dzieki Nitomen!!! Forum jest świetne! Już wiem co i jak :icon_twisted:Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi