motorider Opublikowano 24 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2006 Mam pękniety błotnik (metalowy) tylni w swoim motocyklu, pękniecie ma długość około 6 cm i cały czas pod wpływem drgań i wibracji powiększa się. Najprostszym i najlepszym sposobem byłoby zespawanie błotnika, ale wtedy koniecznie musiał bym go lakierować na co niestety nie mam czasu. Czy jest szansa, ze gdybym podkleił od środka kawałek blachy to ograniczyło by dalsze pękanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ventura Opublikowano 24 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2006 Raczej mało prawdopodobne żeby metal połatać jakąłś papką. To już lepiej go pospawaj, zeszlifuj kątówką i pryśnij od biedy, dopuki nie znajdziesz czasu, jakimś aerozolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GHOSTRIDER11 Opublikowano 24 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2006 stary zima za pasem wiec migomat,katowka i jak juz naprawde nie masz czasu to spray :wink: WSZYSTKIEGO DOBREGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Don_Corleone Opublikowano 24 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2006 i tu sie mylicie :wink: jest taki srodek, ... taki jak by to nazwac..... zielony klej do metalu w czerwonym opakowaniu..... naprawde teraz nie wiem jak on się nazywa... ale wiem, że mój tata uzywał, żeby skleić jakies metalowe części w betoniarce...... do dzisiaj trzyma :eek: wiem ,ze płacił chyba z 60zl. za 300ml. ale naprawde bardz mocny... dopytam się ojca i postaram sięnapisac dokłądnie o jaki chodziło preparat :0 pozdro :) :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygizz Opublikowano 24 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2006 Jest taki klej, nazywa sie Chester Metal ( nie wiem jak to sie pisze :icon_mrgreen: ) , jest to klej dwu-składnikowy, w czarno-pomarańczowych pudełkach, powinien dać radę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WilQ_21 Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 moim zdanie zostaje tylko spawanie bo co do klejenia to jakoś nie mam przekonania pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fapik Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 gdyby nie było drgań i wibracji to mozna by myśleć o klejeniu. Lepiej pospawaj ten błotnik póki jeszcze jest w jednym kawałku. W ogólnym rozrachunku wyjdzie taniej - nawet z lakierowaniem całego elementu. I nie będziesz musiał ciągle myślec - czy już klej puścił :buttrock: pozdr Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardan Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 Przed spawaniem klejeniem znajdz przyczynę pęknięcia bo niekoniecznie może to być wada materiału :buttrock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajoss Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 Na jakiś czas możesz spróbować podkleić to żywicą i matą szklaną od spodu. Powinno trzymać, ale lepiej od razu pospawaj i polakieruj. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dargo Opublikowano 25 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2006 Na jakiś czas możesz spróbować podkleić to żywicą i matą szklaną od spodu. Powinno trzymać, ale lepiej od razu pospawaj i polakieruj. :)Żywica z matą to moim zdaniem najlepsza (tymczasowa) metoda - tyle że później ciężko oczyścić ale co tam wszystko da się zrobić.Natomiast najlepszym wyjściem jest spawanie jak już przedmówcy pisali.pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JonekBP Opublikowano 26 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2006 Nie klej teraz żywicą i matą jak powiedział Dargo będzie później cięzko to oczyścić,lecz od razu daj to do spawania zrobią Ci w to 1 dzień i pomaluj od nowa błotnik,bo po spawaniu jest taki charakterystyczny znak spawania miejsca :icon_biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WilQ_21 Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 nie wydaje mi się żeby żywica i mata coś tu dały zgodziłbym się w przypadku elementów z tworzyw sztucznych, ja jednak polecam spawaniepzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dargo Opublikowano 27 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2006 (edytowane) nie wydaje mi się żeby żywica i mata coś tu dały zgodziłbym się w przypadku elementów z tworzyw sztucznych, ja jednak polecam spawaniepzdrKolego zanim zaczniesz się wypowiadać to sprawdź - czy to jest zgodne z prawdą - bo jak wszyscy zaczną pisać co im się wydaje to z forum zrobi się jedno śmietnisko....przejrzyj ten link: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBywica_epoksydowaŻywica epoksydowa jest stosowana jako klej do metali i gwarantuje ci że zastosowanie jej jako tymczasowej naprawy sprawdziła by się (mało tego że klei metale to wyobraź sobie że drewno a nawet szkło też.) :icon_mrgreen:Pozdr Edytowane 27 Grudnia 2006 przez Dargo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WilQ_21 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 nie no spoko jak się nadaje to dobrze ale takie jest moje zdanie że jakoś nie mam zaufania do tego typu eksperymentów, ja wole tradycyjne metody jeśli są skuteczne oczywiście :) pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dargo Opublikowano 28 Grudnia 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2006 nie no spoko jak się nadaje to dobrze ale takie jest moje zdanie że jakoś nie mam zaufania do tego typu eksperymentów, ja wole tradycyjne metody jeśli są skuteczne oczywiście ;) pzdrOczywiście i tak w konsekwencji błotnik będzie spawany bo nie ma lepszej metody a klejenie to półśrodek i tymczasowe rozwiązanie. :)Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi