Skocz do zawartości

zaliczka za sylwestra

Raio
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

przepraszam za temat nie motocyklowy ale jak trwoga to do boga

Wpłaciłem zaliczkę za zabawę sylwestrową w klubie, jutro upływa termin wpłacenia reszty kwoty. Niestety zmieniły mi się plany i nie będę uczestniczył w tej zabawie. Proszę o jakieś informacje o to na jakie przepisy powinienem się powołać w celu odzyskania pieniędzy. Dodam jeszcze że poza kartką potwierdzającą „pobranie za sylwestra” nie mam żadnej umowy ani też nie została mi takową przedstawiona choćby w celach informacyjnych

Niestety nie otrzymasz zwrotu kasy, po to daje się zaliczkę, by zrekompensować stracony czas, pieniądze osobie, z którą umawia się na transakcję, a później transakcja nie dochodzi do skutku z winy wpłacaującego zaliczkę.

Zaliczka to jedynie świadczenie na poczet przyszłej ceny. Nie pełni ona żadnej funkcji odszkodowawczej w przypadku niewywiązania się z umowy. Jeśli umowa nie dochodzi do skutku zaliczka powinna zostać zwrócona.

Jeśli druga strona poniosła stratę wobec tego, że spodziewała się, że umowa dojdzie do skutku - może co najwyżej dochodzić odszkodowania na zasadach ogólnych.

Co innego, gdyby tą zaliczkę nazwano zadatkiem...

Zaliczka to jedynie świadczenie na poczet przyszłej ceny. Nie pełni ona żadnej funkcji odszkodowawczej w przypadku niewywiązania się z umowy. Jeśli umowa nie dochodzi do skutku zaliczka powinna zostać zwrócona.

Jeśli druga strona poniosła stratę wobec tego, że spodziewała się, że umowa dojdzie do skutku - może co najwyżej dochodzić odszkodowania na zasadach ogólnych.

Dziękuję za informację. Pieniążki zwrócone bezboleśnie ale na przyszłość będę przynajmniej wiedział o czym mówię :bigrazz:

• 2 tygodnie później...

Heh, dokładnie. Taka "mała" różnica, te parę literek... A warto wiedzieć jaka jest różnica między zaliczką a zadatkiem, bo można się przejechać :)

Edytowane przez Pierun