Skocz do zawartości

stuki w silniku xv 750

dawid77
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Oddałem do mechanika Virago 750 32 tys przebiegu, gdyż czasami w przednim cylindrze pojawiał się stuk trwający ok 10 sek. Mechanik stwierdził że przyczyną jest napinacz łańcuszka rozrządu. Bardzo prosze o opinie czy to może być przyczyna.

Oddałem do mechanika Virago 750 32 tys przebiegu, gdyż czasami w przednim cylindrze pojawiał się stuk trwający ok 10 sek. Mechanik stwierdził że przyczyną jest napinacz łańcuszka rozrządu. Bardzo prosze o opinie czy to może być przyczyna.

Zanim Cię zaczną straszyć ze to panewka, wał itp. :icon_question: to napisz kiedy pojawia się stuk, czy występuje na zimnym, ciepłym silniku, podczas dodawania/odejmowania gazu, czy są jakieś inne objawy (np. utrudniony rozruch itp.)

Na razie nie masz co panikować :icon_exclaim:

Pozdrawiam.

Poszukaj w wyszukajce.

Kilka razy był poruszany temat stuków w Virago.

Moja czasami postukuje delikatnie a silnik jest w bdb stanie.

Też szukałem ale nie znalazłem przyczyny stukania.

Podobny problem z tajemniczym postukiwaniem ma kilku kolegów z forum.

Napisz czy jest to metaliczny stukot czy cos w rodzaju odgłosu pukania w tekturowe pudełko.

Pozdrawiam

Edytowane przez Lolo

Zanim Cię zaczną straszyć ze to panewka, wał itp. :( to napisz kiedy pojawia się stuk, czy występuje na zimnym, ciepłym silniku, podczas dodawania/odejmowania gazu, czy są jakieś inne objawy (np. utrudniony rozruch itp.)

Na razie nie masz co panikować :icon_mrgreen:

Pozdrawiam.

Stuki występują raczej na zimnym silniku i nasilają się wraz z dodawaniem gazu, poza tym żadnych innych objawów zapala bez problemu a w momencie pojawienia się stuków silnik pracuje bez zarzutu (żadnych spadków mocy). Aha stuki są metaliczne (tak jak uderzenia młotkiem w głowice)

Może to byc faktycznie napinacz abo sam łańcuch.

Może też tak stukać dźwigienka naciskająca zawór. ( nieznam fachowej nazwy :()

Możliwe, że ma zbyt duży luz poprzeczny - chodzi na boki.

Możesz to sobie sam wymacać jak zdejmiesz pokrywkę od zaworka.

łańcuch mozesz sobie zobaczyć po odkreceniu tej okrągłej pokrywki na głowicy.

Zobaczysz czy sztywno siedzi i przy odrobinie wyczucia możesz sobie wymacac czy nie ma luzu na łożyskowaniu na wałku.

Stuki cichna wraz ze wzrostem temperatury silnika.

Olej robi się płynniejszy i dostaje się wszędzie w szczeliny, wyciszając pracę silnika.

Jak chcesz mieć pewnośc to podjedź jeszcze do innego mechaniora co by Ci moto obsłuchał.

Łańcuch , napinacz , zawory itp. - Każda rzecz wydaje inny dźwięk.

Dobry mechanik to rozpozna bez problemu.

Pozdro.

Edytowane przez Lolo