Skocz do zawartości

aprilia SR 50 di-tech, H2o, nie pali, zalewa świece

sovietek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

skuterek rocznik 2002, chłodzony cieczą, wtrysk paliwa, dwusów.

do niedawna ciężko odpalał (trzeba było mu dać około 1/3 gazu, pokręcił i odpalił).

dzisiaj nie dał głosu ;)

zalewa swiecę jak wściekły: sekunda zakręcenia rozrusznikiem i świeca zalana.

po wysuszeniu raz "pyrknie" i już zalana itd itd..

dodam jeszcze że filtr powietrza jest czyściutki i nie jest zamulony żadnym kleikiem do wyłapywania kurzu..

z góry dziękuję za wszystkie porady i pomysły..

Nie wiem za bardzo an jakiej zasadzie działa wtrysk ale może w złym momencie podaje on paliwo.Najpierw sprawdz standardowo świece wsadz od innego skutera....Skoro ja zalewa to najwyrażniej niema iskry ktura niezapali benzyny i silniik niezapali.Sprawdz to najpiierw...

świeca ma iskrę tak długo aż się nie zaleje.

jak się zaleje - to przeskakuje bokiem, prąd spływa po paliwie - norma.

trzeba ją wysuszyć sprężonym powietrzem i jest ok.

ale po wkręceniu "pyrknie" i po kilku obrotach wału skubana znowu się zalewa itd itd..

nie jednego skuterka w życiu zrobiłem, ale na tą aprilkę ręce mi opadają :icon_razz:

jakie są objawy nieszczelnego zaworu membranowego?

jak zdiagnozować czy jest on sprawny?

heeelp..

bez gazu wcale nie chciała zagadać.. i też się zalewa :icon_razz:

skuter jest syna mojego znajomka, i od chwili kupna odpalali go na lekkim gazie - tak im zalecił poprzedni właściciel..

co nie zmienia faktu że większość pojazdów bez względu na układ zasilania - odpala się bez gazu :crossy:

Edytowane przez sovietek

będę bardzo wdzięczny :)

przy okazji: w ogłoszeniu swojej SRki pisałeś że po wymianie aku rozrusznik nie chce kręcić..

a nie założyłeś czasem shitu z firmy "akmet"? 99% procent że to nowe ako ma za słaby prąd rozruchowy :)

Edytowane przez sovietek

Pytałem się qmpla, on tego typu problemów nie miał, twierdzi jednak, że na 100% nie powinno sie dodawac ani troche gazu przy odpalaniu.

a nie założyłeś czasem shitu z firmy "akmet"? 99% procent że to nowe ako ma za słaby prąd rozruchowy smile.gif

Nie :) Akumulator jest jakies niemieckiej firmy, porzadny.

Nie kreci albo przez to sprzegiełko w rozruszniku albo przez to, ze jak akumulator juz nie działał i nacisnałem starter to przepalił sie ktorys z tych kabelków od rozrusznika :bigrazz:

Pozdrawiam

co do swiecy: to ze na wykreconej swiecy ma ladna iskre to nie znaczy ze swieca jest dobra w wiekszosci przypadkow gdy wkrecimy swiece i dostanie ona kompresji moze gubic iskre lub miec zaslaba zeby mieszanka mogla sie zapalic wiec najpierw kup nowa swiece i wtedy zobacz.

iskrę na świecy pod ciśnieniem również można sprawdzić, i ta ją miała.

okazało się że pierdzielony komputer nie pozwalał się uruchomić silnikowi - młodzian miał mało płynu w chłodnicy i go zagrzał. Komputer nie pozwolił go ponownie odpalić.

a teraz kolejna sprawa - dlaczego można go odpalić tylko i wyłącznie na odkręceniu około 3/4 manetki gazu?

komputer nie pokazuje błędu czujnika przepustnicy ani żadnego innego..

do chłopaków śmigających na SR - ile czasu po odpaleniu potrzebują Wasze skuterki, żeby temperatura wody wzrosła do średniej?

Jaką temperaturę macie w jakich okolicznościach?