Skocz do zawartości

problem z Yamaha YZ 426

biynias
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jakimś cudem przestawił się rozrząd, zawory wydechowe zeszły się z tłokiem ,łańcuszek jest ok.

Czy to możliwe że czop wału korbowego obrucił się.

Może ma ktoś serwisówke do tego motorku? bardzo potrzebuje ;)

Albo chociaż niech mnie ktoś oświeci jak ustawić rozrząd.

[email protected]

Nie wiem, jak to jest w 426, ale w 250 napęd rozrządu masz od zębatki na wale, konkretnie na lewej połówce wału, na czopie. Jest tam taka mała zębateczka, która stanowi całość z czopem i połówką wału. Ta zębatka lubi się zużywać. I jeśli góra jest OK, to może tam na dole przeskoczył łańcuszek rozrządu. Popatrz, czy w oleju nie masz opiłków metalu.

A swoją droga to nie zrobiła Yamaha jak się nalezy, wymiennej tej zębatki, tylko trzeba od razy całą przeciwwagę zmieniać... Ehh, polityka zarabiania na serwisie.

P. S. Sprawdziłem, 426 ma rozwiązane to tak jak 250, czyli jest szansa, że tam właśnie na dole jest kłopot.

Edytowane przez BartekJ

• 2 tygodnie później...

witam

Dzięki za rady !

Musze sprawdzic znaki na rozrządzie, mam serwisówke do YZ 450, niewiecie czy taksamo usyawia się w yz425?

Czy są jakies istotne różnice konstrukcyjne silnika yz425/ yz450, czy chodzi tylko o pojemność? :icon_razz:

w 450 o ile dobrze pamietam jest jeszcze wlew oleju w silniku. No i napewno jakies inne drobne zmiany. Rozrzad w 426 o ile dobrze pamietam musi byc tak:

-Tlok w GMP

- I od lewej rowno z krawedzia glowicy takie znaki na kolach: kropka E I kropka kropka E I kropka

Pozdro

w 450 o ile dobrze pamietam jest jeszcze wlew oleju w silniku. No i napewno jakies inne drobne zmiany. Rozrzad w 426 o ile dobrze pamietam musi byc tak:

-Tlok w GMP

- I od lewej rowno z krawedzia glowicy takie znaki na kolach: kropka E I kropka kropka E I kropka

Pozdro

Wygląda na to że zasada ustawiania jest teka sama jak w yz 450 (takie same znaki)

mimo tego dybyś mógl mi wysłac tego skana na [email protected] byloby super!

pozdrawiam!