1wolly Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 Jaka pojemność akumulatora jest optymalna do CZ z 62r. oczywiście z prądnicą i instalacją 6V?Chodzi mi o optymalna pojemność, żeby był doładowany, i z drugiej strony żeby go nie przeładować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śpiewak Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 myślę że coś koło 11 Ah :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEAD Opublikowano 19 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2006 Pojemność akumulatora nie ma zaczenia jeżeli chodzi o jego ładowanie. Generalnie jeżeli masz sprawną instalację a w szczególności regulator to pojemnościa akumulatora sie nie przejmój. Kup taki który będzie pasował wymiarami zewnętrznymi tak żeby ci ładnie ciasno siedział i sie nieobijał. A kilka amperogodzin w tą czy w tą nie robi różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor7903 Opublikowano 20 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Witam. Przeładować akumulator jest trudno przy prądnicy o mocy 45W (taka jest raczej w CZ). Obliczając stosunek mocy do napięcia wychodzi ze prądnica ma wydatek 7,5 A. Biorac pod uwagę wymóg jazdy na światłach, prąd pobierany stale przez cewkę to już prawie dochodzi do deficytu prądu. Akumulator jest najlepiej ładowany prądem o wartości 1/10 jego pojemności czyli przy 11 Ah jest to ok 1A. Smiało możesz zastosować aku 11 Ah, większe raczej nie. W większości przypadków problemy z ładowaniem to wina samej prądnicy lub regulatora a nie baterii szczególnie jeżeli jest nowa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1wolly Opublikowano 20 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Dzięki za pomoc.Właśnie byłem u elektryka i rzeczywiście 11 Ah jest w sam raz do tego motocykla, zarówno pod względem pojemności,i jak sie okazało po zakupie -jego wymiarów. :biggrin: :biggrin: :lalag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepik Opublikowano 22 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2006 (edytowane) W książce z 1960 r. "Motocykle nowoczesne" podano, że zarówno CZ 175, CZ 250 jak i 350 miały prądnice o mocy 45W, natomiast fabryczny aku to 6V/14 Ah.Ale myślę że z tą jedenastką, którą kupiłeś też będzie dobrze. Edytowane 22 Listopada 2006 przez Pepik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi