Skocz do zawartości

kawasaki ex500 zajechny!!! POMOCY!!!

stuntman2
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!!! posiadam Kawasaki EX500 89r. popędziłem nim na małą przejażdżke z bardzo małym stanem oleju w silniku nawet zapalała się kontrolka od oleju na wolnych obrotach :buttrock: do domu niestety miałem jeszcze jakieś 15km kiedy coś zaczeło żęcholić i moto było strasznie słabe!!! Do domu jakoś dojechałem. Wymieniłem olej i po odpaleniu żęcholenie nadal było a do tego nie chciał się wkręcać na obroty. Drugi raz po zmianie oleju odpalać nawet nie próbowałem żeby sprawy nie pogorszyć. Czy ktoś się orientuje co mogło się spsuć?? I jakie koszty to mogą być??

Witam. Odpalając moto bez oleju to najwiękrzy błąd. Silnik niejest wtedy poprawnie smarowany a idzie zatym że panewki, rozrząd, łożyska dostają bardzo po. ....tyłku. :biggrin: Teraz napewno trzeba silnik rozebrać i ocenić uszkodzenia.Zima jest długa to masz czas :buttrock: . Powodzenia i pozdrawiam.

sam sobie odpowiedz na pytanie, co dzieje sie z zatartym silnikiem. Zacznij szukac nowego silnika :icon_evil:

KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41

http://www.bikepics.com/members/rysiek24/

Kto przy zdrowym rozsądku jeździ z tak niskim poziomem oleju, że się zapala kontrolka. :D :P :clap:

Rozbierz silnik, posprawdzaj, dowiesz się trochę na temat budowy silnika motocyklowego, ocenisz uszkodzenia co się nadaje a co nie. Bez oleju, na bank padły ci panewki, mogły się przytrzeć sworznie na główce korbowodu, tłoki, pierścienie. W dodatku rozrząd mógł się zużyć, a tam decydują setne części milimetra.

Najlepiej tak jak koledzy mówią, kup drugi silnik, a obecny na części.

Silnik taki sprawny wyrwiesz za 1000-2000zł.

Może troszkę taniej, bo osprzęt swój dajesz. Pozatym, te silniki Kawy500 są bardzo wrażliwe na brak oleju, a tym bardziej na niedostateczne smarowanie góry.

Silniki możesz wsadzić od KLE,EN,ER, wszystkie są praktycznie identyczne. Z tego co wiem, to przejeżdzaja one jakieś 200000km, a kupisz na 100%silnik z nawiniętymi max do 80000km.

A za ile chciałbyś sprzedać swój silnik? Mozemy sie dogadać. Moze byc padnięty.

A za ile mnij więcej można wyrwać używany silnik? I ile mogło by kosztować przełożenie silnika w serwisie?

Sprawny ale niekompletny - przede wszystkim bez koła magnesowego - można wyrwać od 500 zł w górę, za kompletny z kołem trzeba położyć z tysiaka. Sama przekładka w serwisie, bez żadnych regulacji, i przy założeniu, że nie trzeba go składać (np uzupełniać braków, przekładać alternatora, sprzęgła, itd) - to jak sądzę kwota (szacunkowo) od około 300 zł w górę.

--

pzdr

yahoo & 636RT '02

Aa, zapomniałem. Ja nawet mam taki silnik, szczegóły w dziale Ogłoszenia > Inne- sprzedam, wczorajszy post.

Witam!! Ja mam podobny problem. Bo właśnie kupiłem Suzuki gsxR 750 srad z uszkodzonym silnikiem i mam dowas koledzy takie pytanie ILE KOSZTUJE TAKI SILNIK (mam swój osprzęt to może być niekompletny). Wrazie by ktoś z was miał taki piecyk to prosze dać znać na gg. Z góry dzięki. Pozdrawiam ;)

Cena silnika waha sie w granicach 1000zl.. Ja kiedyś znalazlem sprawny do bandita za 500 ale gościowi się spieszyło chyba.. A samo przełożenie nie jest az tak skomplikowane.. szkoda ze nie mieszkasz bliżej bo ja mam narazie na warsztacie xt600 w którym robie remont ale czekam na zamówione części wiec mam czas i mógłbym pomóc..

Dzięki Stifler ale z przełożeniem silnika niebede miał problemu bo już to kiedyś robiłem i to nieproblem. Problemem jest znalezienie silnika, a najbardziej by mnie cieszył taki niekompletny bez osprzętu byle były dobre cylindry, wał,zawory. może być nawet bez skrzyni i sprzęgła. Wrazie by ktoś coś takiego posiadał to prosze o kontakt :)