stuntman2 Opublikowano 12 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2006 Witam wszystkich!!! posiadam Kawasaki EX500 89r. popędziłem nim na małą przejażdżke z bardzo małym stanem oleju w silniku nawet zapalała się kontrolka od oleju na wolnych obrotach :buttrock: do domu niestety miałem jeszcze jakieś 15km kiedy coś zaczeło żęcholić i moto było strasznie słabe!!! Do domu jakoś dojechałem. Wymieniłem olej i po odpaleniu żęcholenie nadal było a do tego nie chciał się wkręcać na obroty. Drugi raz po zmianie oleju odpalać nawet nie próbowałem żeby sprawy nie pogorszyć. Czy ktoś się orientuje co mogło się spsuć?? I jakie koszty to mogą być?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzales Opublikowano 12 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2006 Witam. Odpalając moto bez oleju to najwiękrzy błąd. Silnik niejest wtedy poprawnie smarowany a idzie zatym że panewki, rozrząd, łożyska dostają bardzo po. ....tyłku. :biggrin: Teraz napewno trzeba silnik rozebrać i ocenić uszkodzenia.Zima jest długa to masz czas :buttrock: . Powodzenia i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stuntman2 Opublikowano 12 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2006 No własnie już jak wracałem to wiedziałem że ta przejażdżka to wielki błąd :buttrock: najgorsze jeszcze przedemną!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzales Opublikowano 12 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2006 No oile wiem to remont silnika jest dość kosztowny (zależy od uszkodzonych elementów), ale bądzmy dobrej myśli. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nitomen Opublikowano 13 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2006 sam sobie odpowiedz na pytanie, co dzieje sie z zatartym silnikiem. Zacznij szukac nowego silnika :icon_evil: Cytuj KomaRR -->Simson S51-->2 x ETZ 250 i 251--->KLR 650 A1--> XR 600R - 94--->Obecnie VFR 800 Fi -98 oraz KTM LC4 620 GS - 98 na FCR 41 http://www.bikepics.com/members/rysiek24/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stuntman2 Opublikowano 13 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2006 A za ile mnij więcej można wyrwać używany silnik? I ile mogło by kosztować przełożenie silnika w serwisie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek8104 Opublikowano 13 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2006 Kto przy zdrowym rozsądku jeździ z tak niskim poziomem oleju, że się zapala kontrolka. :D :P :clap: Rozbierz silnik, posprawdzaj, dowiesz się trochę na temat budowy silnika motocyklowego, ocenisz uszkodzenia co się nadaje a co nie. Bez oleju, na bank padły ci panewki, mogły się przytrzeć sworznie na główce korbowodu, tłoki, pierścienie. W dodatku rozrząd mógł się zużyć, a tam decydują setne części milimetra. Najlepiej tak jak koledzy mówią, kup drugi silnik, a obecny na części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stuntman2 Opublikowano 15 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2006 Temat zamknięty. Dzięki Wszystkim chętnym za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lukass Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 Silnik taki sprawny wyrwiesz za 1000-2000zł. Może troszkę taniej, bo osprzęt swój dajesz. Pozatym, te silniki Kawy500 są bardzo wrażliwe na brak oleju, a tym bardziej na niedostateczne smarowanie góry. Silniki możesz wsadzić od KLE,EN,ER, wszystkie są praktycznie identyczne. Z tego co wiem, to przejeżdzaja one jakieś 200000km, a kupisz na 100%silnik z nawiniętymi max do 80000km. A za ile chciałbyś sprzedać swój silnik? Mozemy sie dogadać. Moze byc padnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yahoo Opublikowano 16 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2006 A za ile mnij więcej można wyrwać używany silnik? I ile mogło by kosztować przełożenie silnika w serwisie? Sprawny ale niekompletny - przede wszystkim bez koła magnesowego - można wyrwać od 500 zł w górę, za kompletny z kołem trzeba położyć z tysiaka. Sama przekładka w serwisie, bez żadnych regulacji, i przy założeniu, że nie trzeba go składać (np uzupełniać braków, przekładać alternatora, sprzęgła, itd) - to jak sądzę kwota (szacunkowo) od około 300 zł w górę. -- pzdryahoo & 636RT '02 Aa, zapomniałem. Ja nawet mam taki silnik, szczegóły w dziale Ogłoszenia > Inne- sprzedam, wczorajszy post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzales Opublikowano 18 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2006 Witam!! Ja mam podobny problem. Bo właśnie kupiłem Suzuki gsxR 750 srad z uszkodzonym silnikiem i mam dowas koledzy takie pytanie ILE KOSZTUJE TAKI SILNIK (mam swój osprzęt to może być niekompletny). Wrazie by ktoś z was miał taki piecyk to prosze dać znać na gg. Z góry dzięki. Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stifler Opublikowano 18 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2006 Cena silnika waha sie w granicach 1000zl.. Ja kiedyś znalazlem sprawny do bandita za 500 ale gościowi się spieszyło chyba.. A samo przełożenie nie jest az tak skomplikowane.. szkoda ze nie mieszkasz bliżej bo ja mam narazie na warsztacie xt600 w którym robie remont ale czekam na zamówione części wiec mam czas i mógłbym pomóc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzales Opublikowano 18 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2006 Dzięki Stifler ale z przełożeniem silnika niebede miał problemu bo już to kiedyś robiłem i to nieproblem. Problemem jest znalezienie silnika, a najbardziej by mnie cieszył taki niekompletny bez osprzętu byle były dobre cylindry, wał,zawory. może być nawet bez skrzyni i sprzęgła. Wrazie by ktoś coś takiego posiadał to prosze o kontakt :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi