slawekw Opublikowano 6 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 W zeszłym roku zrobiłem prawko A w szkole Tomka Kulika. Poszło łatwo, płynnie i bez gleb :rolleyes:Pierwszy sezon zaliczony również bez szlifów. Chociaż miałem kilka sytuacji stresowych (gwałtowne hamowanie w deszczu gdzie motor zaczął tańczyć, shimma podczas ostrego przyspieszania itp). Po tym pierwszym sezonie dopiero widze jak mało umiem. Chciałbym jakioś podnieść swoje mierne umiejętności. Wiem że dla właścicieli Suzuki jest organizowania Szkoła Moto (czy jakoś tak). Ja nie mam Suzuki - a też chciałbym przeżyć. Stąd pomysł i pytanie do Tomka: może warto zorganizować jakiś kurs jazdy doszkalającej ? Nie chodzi mi o Kulikowisko - bo ta skądinąd sympatyczna impreza jest OK, ale żeby wszyscy chętni przećwiczyli prezentowane figury nie ma szans. Jakbym to widział ? Prosto - za ustaloną przez Tomka opłatą (w końcu poświęca swój czas i wiedzę) określona grupka motonitów (np. 6-8 osób) w konkretny dzień stawia się na placu manewrowym. I tam ćwiczą pod okiem Mistrza takie rzeczy jak przeciwskręty, awaryjne hamowanie z omijaniem, składanie się w zakrętach. Każdy kursant na swoim motorze, w kompletnym ubiorze ochronnym. Pewnie będą jakieś upadki - ale lepiej je przećwiczyć na placu niż w ruchu miejskim. A może Tomek robi takie kursy - tylko ja nic o tym nie wiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kulik Opublikowano 6 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 Niestety nie dysponuję warunkami (plac) do przeprowadzenia ambitniejszej imprezy niż Kulikowisko.Po prostu nawierzchnia pasa lotniska który znacie, jest zbyt dziurawa żeby mozna było osiągnąc poziom o jaki chodzi. Stąd jedynie piknikowo-szkółowe imprezy były organizowane w formie na jaką pozwala plac. Teraz czekajmy do wiosny na kolejne Kulikowisko na Bemowie.Trzeba będzie jedynie zmienić formę ćwiczeń. Np. trzy równoległe ścieżki do przejazdów + ćwiczenia z prędkościami manewrowymi pomiędzy. Zobaczymy, byle do wiosny.Kulik. Cytuj kulikowisko.pl www.facebook.com/KULIKOWISKOUwaga!!! Nowa lokalizacja kursów prawa jazdy: teoria: Mokotów-Służewpraktyka: Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebel Opublikowano 6 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 Trzeba będzie jedynie zmienić formę ćwiczeń. Np. trzy równoległe ścieżki do przejazdów + ćwiczenia z prędkościami manewrowymi pomiędzy. Zobaczymy, byle do wiosny. A może by tak w trasie na Ukraine Tomeczku co ??? :rolleyes: :biggrin: :) Na długości kilkuset km. znajdziemy jakieś dogodne miejsce. Napewno tak.Szkoda ,że jesiennej edycji Kulikowiska nie było.Chyba ,że cos mi umknęło. A może bo stary już jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzik Opublikowano 6 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 rebel - sory za off topic - ale co to za Ukraina? co planujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rebel Opublikowano 6 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 Zobacz tutaj: http://forum.motocyklistow.pl/Kamieniec-Po...007-t59925.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Śliwa Opublikowano 6 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 Niestety nie dysponuję warunkami (plac) do przeprowadzenia ambitniejszej imprezy niż Kulikowisko.Po prostu nawierzchnia pasa lotniska który znacie, jest zbyt dziurawa żeby mozna było osiągnąc poziom o jaki chodzi. Hmm Przecież Suzuki Moto Szkoła na której byłem też odbywa się na pasie i bezproblemowo wykonywaliśmy tam wszystkie manewry, więc nie bardzo wiem o co chodzi. W każdym bądź razie na coś takiego też bym się pisał w ramach odświeżenia wiadomości po zimie, Kulikowisko - bez urazy - ale zbyt dużo ludzi aby móc coś z tego wynieśc i faktycznie wyrobić jakiekolwiek nawyki. byłem w tym roku i jest to bardziej spoitaknie towarzyskie niż faktyczny kurs. Tak jak napisał Sławekw 8 os to max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greedo Opublikowano 6 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 Tomek, tak jak gadaliśmy - ja tez chce sie doszkolic tylko że idywidualnie, przydałoby mi sie pare cennych rad "jak przeżyć". Nie chce znowu przechodzić tego co teraz... Cytuj Suzuki GSR 750, GS 400, GSX 750 S Katana, GS 850 G, DR 600 S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi