Skocz do zawartości

MBX,NS1,RG? co wybrać?

xardas1991
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W polsce bardzo trudno kupić KS 80 w dobrym stanie. Często są to już wyeksploatowane okazy. Nie znaczy to jednak że nie ma w ogóle Zundappów w stanie dobrym lub bardzo dobrym. KS 80 ma dosyć elastyczny silnik (jak na wysokoobrotową 80-tkę) można nim ruszyć spokojnie z 2 tys. obr. Zmiana biegu przy 7500-8000 obr/min wykazuje najlepsze przyspieszenie. Przy jeździe normalnej zmiana biegu odbywa się przy 6000obr/min. Spalanie przy ostrej jeździe nie przekracza 5l/100km, a przy spokojnym (normalnym użytkowaniu) to ok. 4-4.5l/100km. Kwestia prowadzenia zależy od modelu. Np. Sportem fajnie pokonuje się ostrzejsze zakręty z kolanem nisko nad ziemią. Zawieszenie jest dostosowane do dróg asfaltowych, ale i po szutrze da się jechać. Chłodzenie cieczą i powietrzem to doskonałe rozwiązanie. Silnik nawet w najgorętsze dni na mieście nie grzał się nadmiernie. Przy starcie ze skrzyżowania wkręcamy silnik na 3000 obr/min, płynnie puszczamy sprzęgło, gaz, dwójka i już jedziemy pierwsi, chociaż jakiś lanos chciał zająć nasze miejsce (mi osobiście udało się zostawić opla Vectrę 2.0i z czterema osobami (dresiarze) na pokładzie) :buttrock: Jeżeli chcemy trochę więcej jeździć turystycznie, to polecam zębatkę 17z lub 18z. Na 17z prędkości przelotowe to 90-95km/h, a na 18z to 95-105 km/h. Moto we dwie osoby objeżdża Aprilię Red Rose 50 (silnik taki sam jak w RS 50). Wyprzedzanie do 90km/h na standardowej zębatce to bajka. Dostępność części na naszym rynku jes jednak znikoma. Na www.larsson.pl można dostać komplet zębatek, łańcuch, korek od baku. Klocki hamulcowe można nabyć prawie w każdym sklepie z akcesoriami do motocykli. Zestawy tłokowe (tj. tłok, pierścień, sworzeń i zabezpieczenia) można nabyć na http://www.motorshop.pl/index.php?mode=shop&branch=145 I chyba to koniec listy nowych części jakie można dostać na polskim rynku. Dużo częsci jest na www.ebay.de, ale koszty przesyłki nie są małe, ale i ceny mogłyby być niższe :icon_mrgreen:

Dane techniczne:

Silnik: Jednocylindrowy, dwusuwowy z przepłukiwaniem pętlicowym, tłok z jednym pierścieniem L-ringowym, cylinder w powłoce nikasilu.

Maksymalna moc: 7kW (9.52KM) przy 6000 obr/min

Maksymalny moment obr.: 10.8 Nm przy 5500 obr/min

Zasilanie: Gaźnik Bing 21

Przeniesienie Napędu:

Silnik-skrzynia biegów: Koła zębate (17:56)

Skrzynia biegów-koło: Łańcuch 1/2x5/16" (16:39)

Skrzyna biegów: 5-cio stopniowa

Sprzęgło: 5-cio tarczowe w kąpieli olejowej

Dane eksploatacyjne:

Spalanie 4-5l/100km

Prędkość maksymalna: 115-120 km/h

W polsce bardzo trudno kupić KS 80 w dobrym stanie. Często są to już wyeksploatowane okazy. Nie znaczy to jednak że nie ma w ogóle Zundappów w stanie dobrym lub bardzo dobrym. KS 80 ma dosyć elastyczny silnik (jak na wysokoobrotową 80-tkę) można nim ruszyć spokojnie z 2 tys. obr. Zmiana biegu przy 7500-8000 obr/min wykazuje najlepsze przyspieszenie. Przy jeździe normalnej zmiana biegu odbywa się przy 6000obr/min. Spalanie przy ostrej jeździe nie przekracza 5l/100km, a przy spokojnym (normalnym użytkowaniu) to ok. 4-4.5l/100km. Kwestia prowadzenia zależy od modelu. Np. Sportem fajnie pokonuje się ostrzejsze zakręty z kolanem nisko nad ziemią. Zawieszenie jest dostosowane do dróg asfaltowych, ale i po szutrze da się jechać. Chłodzenie cieczą i powietrzem to doskonałe rozwiązanie. Silnik nawet w najgorętsze dni na mieście nie grzał się nadmiernie. Przy starcie ze skrzyżowania wkręcamy silnik na 3000 obr/min, płynnie puszczamy sprzęgło, gaz, dwójka i już jedziemy pierwsi, chociaż jakiś lanos chciał zająć nasze miejsce (mi osobiście udało się zostawić opla Vectrę 2.0i z czterema osobami (dresiarze) na pokładzie) :banghead: Jeżeli chcemy trochę więcej jeździć turystycznie, to polecam zębatkę 17z lub 18z. Na 17z prędkości przelotowe to 90-95km/h, a na 18z to 95-105 km/h. Moto we dwie osoby objeżdża Aprilię Red Rose 50 (silnik taki sam jak w RS 50). Wyprzedzanie do 90km/h na standardowej zębatce to bajka. Dostępność części na naszym rynku jes jednak znikoma. Na www.larsson.pl można dostać komplet zębatek, łańcuch, korek od baku. Klocki hamulcowe można nabyć prawie w każdym sklepie z akcesoriami do motocykli. Zestawy tłokowe (tj. tłok, pierścień, sworzeń i zabezpieczenia) można nabyć na http://www.motorshop.pl/index.php?mode=shop&branch=145 I chyba to koniec listy nowych części jakie można dostać na polskim rynku. Dużo częsci jest na www.ebay.de, ale koszty przesyłki nie są małe, ale i ceny mogłyby być niższe :banghead:

Dane techniczne:

Silnik: Jednocylindrowy, dwusuwowy z przepłukiwaniem pętlicowym, tłok z jednym pierścieniem L-ringowym, cylinder w powłoce nikasilu.

Maksymalna moc: 7kW (9.52KM) przy 6000 obr/min

Maksymalny moment obr.: 10.8 Nm przy 5500 obr/min

Zasilanie: Gaźnik Bing 21

Przeniesienie Napędu:

Silnik-skrzynia biegów: Koła zębate (17:56)

Skrzynia biegów-koło: Łańcuch 1/2x5/16" (16:39)

Skrzyna biegów: 5-cio stopniowa

Sprzęgło: 5-cio tarczowe w kąpieli olejowej

Dane eksploatacyjne:

Spalanie 4-5l/100km

Prędkość maksymalna: 115-120 km/h

Dane techniczne są zachęcające, napisałeś, że zawiesznia są dobre na asfalt, ale to mnie zastanawia jak dają rade zwłaszcza po 20 latach, v max to 80 km/h według http://www.moped-museum.de/zuendapp/zuendapp-ks80-sport.htm , zastanaowiam się nad kupnem czegoś takiego i mam dylemt, podobno były tez wersje terenowe?

Edytowane przez marcpol

marcpol, ale to są dane wersji zdławionej ten V-max. Wersja terenowa to SX 80 http://www.moped-museum.de/zuendapp/zuendapp-sx80.htm, ale w polsce znaleźć taki okaz graniczy z cudem :banghead:

Przykład zawieszenia podałem ze swojego motoru, Jedyne co w nim robiłem to zmieniłem uszczelniacze z przodu i jest git :banghead:

Edytowane przez Zundapp-KS80-Sport

marcpol, ale to są dane wersji zdławionej ten V-max. Wersja terenowa to SX 80 http://www.moped-museum.de/zuendapp/zuendapp-sx80.htm, ale w polsce znaleźć taki okaz graniczy z cudem :banghead:

Przykład zawieszenia podałem ze swojego motoru, Jedyne co w nim robiłem to zmieniłem uszczelniacze z przodu i jest git :banghead:

A czy w Polsce da się znaleść wersję KS Super Sport, na ebayu widziałem kilka egzemplarzy? Czy się ona różni do wersji Sport (jestem słaby z niemca, wiec niewiele rozumiem z tych stron)?

Wersja Super Sport różni się od wersji Sport jedynie karoserią i wagą, reszta jest taka sama. Porównaj ceny Sport, a Super Sport (nowych egzemplarzy) :banghead:

http://www.moped-museum.de/zuendapp/zuendapp-ks80-sport.htm

Edytowane przez Zundapp-KS80-Sport

Jimmy to kwesta gustu każdego z osobna, jeden by wziął to drugi tamto. A części do bezawaryjnych motocykli są niepotrzebne. Klocki hamulcowe dostane w pierwszym lepszym sklepie z akcesoriami do motocykli, a olej i benzyne w CPN-nie :banghead:

Jimmy widać że nie przeczytałeś tego co napisałem bo tam było wszystko podane! To w jaki sposób mogłeś oceniać moto??

dobra i co ztego ze ten zundap jest mocniejszy, ja tam bym wolal slabszego mtx-a niz mocniejszego zundapa

skad wogole bierzecie do tego czesc?

WITAM mam do sprzedania wlasnie moja HONDE MBX 80 zarejestrowana za 50. Motor jest mocny wymienilem w nim gaznik z niemiec tuningowany bez dyszy wolnych obrotow, filtr stożkowy, wydech gianelli wczesniej tez byla kapitalka (tlok, pierscienie, simmeringi, lozyska, skrzynia biegow) po tym wszystkim motor z 80km/h wyciska ok 110km/h ja waze 67kg. Cena mnie interesuje 3000zł do negocjacji potrzebuje pieniedzy. LINK z fotami : http://www.bikepics.com/honda/mbx80/04/pics.asp moje gg: 3217114

Kto chce kupic??