wowo Opublikowano 28 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 (edytowane) Ziomal wykreślił mi taki schemacik. Będzie dobrze działać?? http://img204.imageshack.us/my.php?image=zasilanietb2.jpg Jeśli nie to rozpiszcie co i jak połączyć. Edytowane 28 Września 2006 przez wowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronx Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 ano bardzo ladnie szybki i dobrze:)stabiliator to kilka zl , wiec kup tez 7812 i podlacz pod stop , jak bedzie duza roznica miedzy 7810 a 7812 to zostaw 7812 , nie popalisz tego :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowo Opublikowano 28 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 Ten typ zaproponawał mi zamiennie:- LM7810 na LM78S10- LM7808 na LM78L08że niby mają większy zakres przewodzenia.Wspominał też by do stabilizatorów zastosować radiatorki. Coś mi ten układ się rozrasta, chyba dam komuś do złożenia :icon_mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronx Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 pieknie jak ;ludzie utrudniaja zycie :icon_mrgreen: kurna kup 7808 to ma prad 500mA bez zadnego radiatora!!! to co ci podaja 78l08 ma 100mA -DUŻO ZA MAŁO (chcemy ok 300mA) tak samo 7812 (lub 7810) bez zadnego radiatora (tez na 500mA) - przeciez tutaj ile ten sto bedzie swiecil ( a pozatym i tak lecisz na 60% pradu) i po sprawie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wowo Opublikowano 28 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 Radiatorki niby po to by odprowadzić ciepło ze stabilizatora, by był bardziej żywotny. Dobra, dzisiaj to polutuje, zobacze jak wyjdzie.Mam nadzieje ze będzie świecić ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronx Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 ja pingole niepotrzebujesz radiatora , nie raz obciazlem 7812 (500mA) ok 400mA bez radiatora i dziala latami. Co innego jakbysmy sie zblizali tych 500mA , zreszta zobaczysz , polutuj zmontuj , bedzie sie grzal to dokrecisz radiator, tylko temperatura np. 50st dla stabilizatora nie jest zabojcza:) a dla ciebie bedzie juz wysoka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pałlo Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 Stabilizator trzeba jeszcze tranzystorem wesprzeć bo tam ciut większe prądy płyną.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronx Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 Stabilizator trzeba jeszcze tranzystorem wesprzeć bo tam ciut większe prądy płyną.. ŻE JAK , ŻE COOOOOOOOO ??????????????????????????? :icon_mrgreen: :wink: :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jackuzy Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 (edytowane) Ziomal wykreślił mi taki schemacik. Będzie dobrze działać?? http://img204.imageshack.us/my.php?image=zasilanietb2.jpg Jeśli nie to rozpiszcie co i jak połączyć. LUDZIE!!! a ograniczenie prądowe???? toż to zeżre Ci te diody wstaw rezystację.....i poza tym po kiego grzyba te diody w schemacie skoro same diody świecące ograniczają Ci powrót prądu???? ...jak tak bardzo chcecie sie męczyc ze stabilizatorami to wstawcie sobie regulowany LM317 i ustawcie dwie rezystancje jakie będa go ustalały...to jest układ regulowany napięcia od chyba 3 do 30V można sobie to regulować np z pomoca potencjometru...ale że tu nie potrzeba płynnej regulacji wystarczą dwie rezystancje....jak znajde chwilke czasu to to skrobne... :] ale i tak uwazam że KOMBINUJECIE JAK KOŃ POD GÓRĘ :] układ ma dwa przewody popinasz dwa resystorki z jednej strony spiete razem z drugiej jeden podpięty do pozycji drugi do stopu I JUŻ więcej Ci nie trzeba :] Poza tym układy 78xx maja wytrzymałość pradową 1A :]Dla tych co nie wierzą : DATASHEET Edytowane 28 Września 2006 przez Jackuzy Cytuj Jacek Winiarek Fotografia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronx Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 (edytowane) LUDZIE!!! a ograniczenie prądowe???? toż to zeżre Ci te diody wstaw rezystację.....i poza tym po kiego grzyba te diody w schemacie skoro same diody świecące ograniczają Ci powrót prądu???? ...jak tak bardzo chcecie sie męczyc ze stabilizatorami to wstawcie sobie regulowany LM317 i ustawcie dwie rezystancje jakie będa go ustalały...to jest układ regulowany napięcia od chyba 3 do 30V można sobie to regulować np z pomoca potencjometru...ale że tu nie potrzeba płynnej regulacji wystarczą dwie rezystancje....jak znajde chwilke czasu to to skrobne... :] ale i tak uwazam że KOMBINUJECIE JAK KOŃ POD GÓRĘ :] układ ma dwa przewody popinasz dwa resystorki z jednej strony spiete razem z drugiej jeden podpięty do pozycji drugi do stopu I JUŻ więcej Ci nie trzeba :] Poza tym układy 78xx maja wytrzymałość pradową 1A :]Dla tych co nie wierzą : DATASHEET wlasnie robilem probe 30 min na zwarciu 7812CV prad Izw=310mA i jest troszke cieply , z ustabilizowana temperatura:) 78xx maja i po 2,5Aale ten data co podales ma i 2 ale w piku ! na zakonczenie , ja bym mimo wszystko dal jeszcze rezystorek ograniczajacy Edytowane 28 Września 2006 przez bronx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pałlo Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 30 mA * 50 led'ów = 1.5 A także stabilizator się będzie gotował nawet ten 2 amperowy i po jakimś czasie padnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirek-b12 Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 30 mA * 50 led'ów = 1.5 A także stabilizator się będzie gotował nawet ten 2 amperowy i po jakimś czasie padnie.. ze schematu wynika ze nie jest to polaczenie rownolegle tylko szeregowo rownolegle... wiec prad calkowity ponizej 1A bedzie... zreszta kombinujecie i to strasznie z ta lampa...cuda na kiju chcecie robic a to prosty uklad jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pałlo Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 Nie no.. szeregowo czy równolegle ale jeda dioda pobiera ok. 30 mA.... i razy 50... ??? Jak to liczysz że wychodzi poniżej 1A?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronx Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 mirek-b12 , nie kabinujemy ale pokazujemy , co i jak .Po 1 bardzo mnie dziwi jak taki uklad wypuscil producent bez Rogr ??Zreszta chyba juz wszystko wiadomo :icon_mrgreen: , a pozatym troszke czasu dzis mam wiec klepie i nadrabiam zaleglosci :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebazaz Opublikowano 28 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2006 (edytowane) "Ziomal wykreślił mi taki schemacik. Będzie dobrze działać??" Czy ten ziomal zrobił coś takiego w praktyce, a nie na papierze? Nie no.. szeregowo czy równolegle ale jeda dioda pobiera ok. 30 mA.... i razy 50... ??? Jak to liczysz że wychodzi poniżej 1A?? To wynika ze sposobu podłączenia diód.10 gałęzi po 30mA daje właśnie 0,3A.Pomysły ze stabilizatorami uważam za przekombinowaqne i błędne.Przy zasilaniu LED należy ograniczyć prąd a napięcie to sprawa wtórna.Stabilizatory 78XX regulują napięcie a nie prąd i ich stosowanie nie ma sensu.Układ z rezystorami jest prosty i skuteczny.Nie myślcie, że się wymądrzam :icon_mrgreen: Ja taki układ zrobiłem i działa pewnie do dziś.Ps.Co do wertości rezystorów, to obliczenia były mocno przybliżone.Tak na prawdę niema znaczenia, czy będzie to 20 czy 22 ohm.Pozdrawiam :wink: Edytowane 28 Września 2006 przez sebazaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi