Grzesiek. Opublikowano 14 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2003 Cześć! Mam motocykl MZ ETZ 251 z 90r. Niepokoją mnie drgania silnika, które występują po przekroczeniu 4 tys. obr/min, do tej granicy wszystko jest ok. Są one na tyle dokuczliwe, że praktycznie uniemożliwiają jazdę z taką prędkością obrotową. Przy niskich obrotach na luzie słychać stuki dochodzące spod lewego dekla, które nikną po wyłączeniu sprzęgła i wtedy słychać jedynie cichy poszum. Po zdjęciu dekla zauważyłem, że duże koło o zębach skośnych daje się poruszyć w pionie na tyle, że może dotknąć połówki.Czy takie stuki i drgania są normalne dla MZ-ki, czy też konieczna będzie naprawa?Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiki Opublikowano 14 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2003 coś mi sie zdaje że ci wał siadł albo popiepszyło sie sprzęgło Cytuj http://bikepics.com/members/kiki21/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyhoo Opublikowano 15 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2003 Cześć! Po zdjęciu dekla zauważyłem, że duże koło o zębach skośnych daje się poruszyć w pionie na tyle, że może dotknąć połówki.Czy takie stuki i drgania są normalne dla MZ-ki, czy też konieczna będzie naprawa? Naprawa będzie konieczna! Duże koło o zębach skośnych jest na wałku wejściowym skrzynki biegów, a na wale korbowym jest mniejsze. Sprawdź luzy obu. Jeśli duże koło ma luz to rozebranie skrzyni Cię czeka. Objawy słuchowe się zgadzają: przy wyłączonym sprzęgle (zaciągniętej klamce) wałek wejściowy skrzynki nie obraca się, puszczasz klamkę - sprzęgło przekazuje napęd na skrzynkę i luźne łożysko wałka zaczyna hałasować. Ja bym stawiał na łożysko wałka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Krzysztof Opublikowano 21 Czerwca 2003 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2003 moze masz odkręconą nakrętke od dużego kola? wystarczy dokręcić.nara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi